Και ο Σόιμπλε λέει ότι η αντιπολίτευση θα πρέπει να αποδεχθεί μελλοντικά μέτρα. Η απάντηση της ΝΔ

Και ο Σόιμπλε λέει ότι η αντιπολίτευση θα πρέπει να αποδεχθεί μελλοντικά μέτρα. Η απάντηση της ΝΔ
German Finance Minister Wolfgang Schauble attends an Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, on March 20, 2017. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
German Finance Minister Wolfgang Schauble attends an Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, on March 20, 2017. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Δεν πέρασαν πολλές ώρες από τις δηλώσεις Σαπέν για την απαίτηση του ΔΝΤ να δώσει διαβεβαιώσεις και η αντιπολίτευση της Ελλάδας για μετά το 2019, ήρθε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επαναλάβει ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είπε πως σε όλες τις περιπτώσεις η αντιπολίτευση μίας χώρας πρέπει να αποδέχεται τα μέτρα που είναι στο πρόγραμμα. «Σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, οι θεσμοί πάντα έλεγαν ότι οι αποφάσεις που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον διενεργηθούν εκλογές κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επεσήμανε ότι θα έπρεπε να βρεθεί μία νομοθετική διατύπωση, ώστε οι όποιες αποφάσεις να ισχύουν ανεξάρτητα από τα εκλογικά αποτελέσματα. «Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα», συμπλήρωσε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει επίσης νωρίτερα ότι χωρίς ΔΝΤ, δεν μπορεί να καταβληθεί άλλη δόση για την Ελλάδα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Γάλλος ομόλογός του, Μισέλ Σαπέν είχε αναφέρει ότι το ΔΝΤ ζητά τη στήριξη και της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα στην Ελλάδα για τα δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2019. Κάτι το οποίο, πάντως, διέψευσε το ίδιο το Ταμείο.

Η απάντηση της ΝΔ: Δεν ψηφίζουμε τα μέτρα

«H Νέα Δημοκρατία έχει πάρει θέση στο προσκήνιο για τα μέτρα. Δεν θα τα ψηφίσει. Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση γι' αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από την χώρα. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία. Τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουμε». Αυτό τόνιζαν πηγές της ΝΔ σχετικά με τις απαιτήσεις για συναίνεση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Μαξίμου: Ο κ. Μητσοτάκης κάνει τζάμπα μαγκιές

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας το θέμα, τόνιζαν: «Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν λίγο καιρό έλεγε "τόσα και άλλα τόσα" για να κλείσει η αξιολόγηση, παίρνοντας το μέρος των πιο ακραίων από τους δανειστές με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα. Τώρα που δεν του βγαίνει, υιοθετεί συνομωσιολογικά σενάρια και κάνει τζάμπα μαγκιές».

Όπως σημείωναν επίσης οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης «και επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές». «Αποκλειστικός αρμόδιος για να κρίνει την υποκριτική και εθελόδουλη στάση του κ. Μητσοτάκη είναι ο ελληνικός λαός», κατέληγαν.

Δημοφιλή