Politico: Αυτοί κατέστρεψαν την Ευρώπη - Τα ονόματα που προκαλούν έκπληξη

Politico: Αυτοί κατέστρεψαν την Ευρώπη - Τα ονόματα που προκαλούν έκπληξη
Europa was a Phoenician woman of high lineage in Greek mythology, from whom the name of the continent Europe has ultimately been taken. According to the classical myth she was abducted by Zeus in the form of a white bull as one of his many ??affairs?? with mortal women.
Europa was a Phoenician woman of high lineage in Greek mythology, from whom the name of the continent Europe has ultimately been taken. According to the classical myth she was abducted by Zeus in the form of a white bull as one of his many ??affairs?? with mortal women.
Danita Delimont via Getty Images

Από την στιγμή που στο λεξιλόγιό μας μπήκε το Grexit, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν μια διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στα επόμενα χρόνια. Μπορεί το σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας να έχει ξεχαστεί, όμως η αποψινή ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση μας υπενθυμίζει ότι ο κίνδυνος της κατάρρευσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι υπαρκτός.

Τη προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρώπη κάλεσε Ευρωπαίους πολίτες και αρκετούς από τους 751 Ευρωβουλευτές της σε ένα «Κοινοβούλιο Πολιτών», στα πλαίσια εορτασμού της Συνθήκης της Ρώμης. Η ημερίδα χαρακτηρίστηκε ανούσια, καθώς δεν εμβάθυνε στα ανοιχτά ζητήματα που οδηγούν σταδιακά την ΕΕ στην διάλυση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι παράγοντες είναι πολλοί και το πρόβλημα πολυσύνθετο. Ωστόσο, θέλοντας να παρουσιάσει μερικά από τα πρόσωπα και τους θεσμούς που συνέβαλαν με τον τρόπο τους στο να οδηγηθεί η Ένωση προς αυτή την κατεύθυνση, η ιστοσελίδα Politico δημοσίευσε μια χιουμοριστική -ίσως και υπερρεαλιστική- λίστα με ονόματα, η οποία όμως κρύβει ταυτόχρονα αρκετές αλήθειες για τις αιτίες των σημερινών προβλημάτων της ΕΕ. Σε αυτήν θα βρει κανείς τον Δία -ναι, τον αρχαίο Έλληνα θεό-, μέχρι και τις ίδιες τις Βρυξέλλες και την Συνθήκη της Ρώμης.

Ο Δίας

Οι περισσότεροι από εσάς θα γνωρίζετε ήδη τον μύθο: ο Έλληνας θεός μεταμορφώθηκε σε ταύρο και απήγαγε την όμορφη Ευρώπη, με στόχο να την βιάσει. Ο λευκός ταύρος άρχισε να τρέχει με δύναμη, διέσχισε τη θάλασσα συνοδευόμενος από Τρίτωνες και Νηρηίδες και έφτασε στην Κρήτη. Όταν αποβιβάστηκε στο νησί, ο ταύρος δεν φαινόταν πια, αλλά ο Δίας πήρε από το χέρι την Ευρώπη και την οδήγησε στο Δικταίον άντρο, με την συνέχεια να είναι γνωστή. Σύμφωνα με το Politico, ακόμα και ο μύθος γύρω από την γυναίκα-Ευρώπη είναι τόσο τραγικός, που δεν θα μπορούσε παρά να συσχετιστεί με το τραγικό μέλλον της Γηραιάς ηπείρου.

Η Εντίθ Κρεσόν

Η ιστοσελίδα την χαρακτηρίζει ως την «χειρότερη Ευρωπαία Επίτροπο» που υπήρξε ποτέ και ίσως όχι αδίκως. Η πρώην Γαλλίδα πρωθυπουργός και πρώην Επίτροπος Επιστήμης, Έρευνας και Ανάπτυξης εμπλέκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στις Βρυξέλλες, διορίζοντας φίλους της ως συμβούλους, «χάνοντας» μεγάλα χρηματικά ποσά που προορίζονταν για προγράμματα που αφορούσαν τους νέους της Ευρώπης και ερχόμενη σε ρήξη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η Κρεσόν έκανε στην Ευρώπη ό,τι της έκανε και ο Δίας», σημειώνει το άρθρο.

Ο Κριστόφ Μπλοχέρ

Πολλοί έχουν αναρωτηθεί πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για την ΕΕ, εάν ένα πλούσιο κράτος σαν την Ελβετία γινόταν μέλος της. Πίσω στην δεκαετία του 1990, ο βιομήχανος Κριστόφ Μπλοχέρ έκανε τα πάντα για να οδηγήσει την Ελβετία σε ένα δημοψήφισμα για την συμμετοχή της ή αποχή της από την ΕΕ. Ως φανατικός ευρωσκεπτικιστής, ο Μπλοχέρ πάτησε τα «κατάλληλα κουμπιά» για να διασφαλίσει την απομόνωση της χώρας, ηγούμενος μιας καμπάνιας με ακροδεξιά και αντιμεταναστευτικά συνθήματα. Ο ίδιος ουσιαστικά παρέδωσε δωρεάν μαθήματα στην Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν και στον Ολλανδό Γκερτ Βίλντερς, τα οποία φαίνεται οι τελευταία να έχουν παρακολουθήσει με προσοχή.

Οι Βρυξέλλες

Η ίδια η βελγική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Politico, συνέβαλε κατά ένα τρόπο στην καταστροφή της Ένωσης. Όταν οι ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έψαχναν ένα μέρος για να φιλοξενηθούν τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θεώρησαν πως οι Βρυξέλλες θα ήταν το καταλληλότερο σημείο. Θεωρώντας πως πρόκειται για την «δίδυμη αδελφή» του Παρισιού, οι Βρυξέλλες επιλέχτηκαν να γίνουν η «καρδιά» της Ευρώπης. Σύμφωνα όμως με το Politico, το μόνο που έγινε ήταν να δημιουργηθεί η λεγόμενη ευρωπαϊκή συνοικία που απέκλειε τους μόνιμους κατοίκους και η οποία δεν κατάφερε να προσελκύσει τα ταλέντα που επιλέγουν πόλεις όπως το Παρίσι και το Άμστερνταμ.

Ο Φρανσουά Μιτεράν

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν ήταν το πρόσωπο εκείνο που πίεσε όσο κανένα άλλο για την δημιουργία ενός κοινού νομίσματος, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει το γερμανικό μάρκο. Μετά την πτώση του Βερολίνου, ο Μιτεράν κατάφερε να πείσει τον Γερμανό Καγκελάριο Χέλμουτ να εγκαταλείψει το μάρκο, προσφέροντάς του βοήθεια στην επανένωση της χώρας. Και κάπως έτσι – για πολιτικούς και όχι για οικονομικούς λόγους- γεννήθηκε το ευρώ. Και αυτό καταδικάστηκε σε αποτυχία.

Η Αντιγόνη Λουσιάδη

Η Ελληνίδα πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs συνεργάστηκε στο παρελθόν με την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη για να καταφέρει να μπει η χώρα μας στην ευρωζώνη. Το Politico κάνει λόγο για «ελληνική τραγωδία», μόνο που σε αυτή την περίπτωση η ηρωίδα δεν είχε την άσχημη κατάληξη που θα περίμενε κανείς σε ένα έργο του Σοφοκλή, αλλά ζει πλουσιοπάροχα στο Λονδίνο.

Ο άγνωστος Ευρωπαίος αξιωματούχος

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι εργάζονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα. Ωστόσο, οι περισσότεροι παραμένουν ανώνυμοι, την στιγμή που οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ήθελαν να γνωρίζουν περισσότερα πράγματα γι' αυτούς, να τους νιώθουν κοντά τους. Οι Βρυξέλλες μοιάζουν στα μάτια μας ένα κάστρο του Κάφκα, όπου κατοικούν οι απρόσωποι γραφειοκράτες των Βρυξελλών.

Ο Μπόρις Τζόνσον

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και νυν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ήταν η... «πεταλούδα» που, κουνώντας τα φτερά της, προκάλεσε σεισμό στην χώρα του που με την σειρά τους έφεραν μετασεισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Υπενθυμίζουμε ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για την έξοδο της Βρετανίας θα γίνει σήμερα, Τετάρτη.

Η νοικοκυρά της Σουηβίας

«Οι φήμες που θέλουν τους Γερμανούς να κάνουν θυσίες προς τιμήν μιας θεάς που φέρει το όνομα “νοικοκυρά της Σουηβίας” είναι μάλλον υπερβολικές», γράφει το Politico, συνεχίζοντας: «Όμως η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επικαλέστηκε το πνεύμα της Γερμανίδας θεάς της λιτότητας όταν χτύπησε η κρίση, λέγοντας ότι, όπως η νοικοκυρά της Σουηβίας, πιστεύει ότι δεν πρέπει να ζει κανείς με περισσότερα από αυτά που μπορεί να διαθέσει».

Ζαν Μαρκ Μποσμάν

Ένα ακόμα μη αναμενόμενο πρόσωπο στην λίστα είναι αυτό του Βέλγου ποδοσφαιριστή Ζαν Μαρκ Μποσμάν, ο οποίος την δεκαετία του 1990 κατέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μηνύοντας την ομάδα του που δεν τον άφηνε να φύγει. Το αποτέλεσμα ήταν οι ομάδες σε κάθε χώρα της Ευρώπης να αλλάξουν ριζικά, με τους παίκτες να προέρχονται συνήθως από το εξωτερικό και τους πολίτες να νιώθουν πως τους «πήραν το ποδόσφαιρο».

Ο Βίκτωρ Όρμπαν

Πολλοί ήταν εκείνοι που κατηγόρησαν την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, για την υποδοχή των προσφύγων τον Σεπτέμβριο του 2015. Ωστόσο, δεν θα είχαμε τις εικόνες με την Μέρκελ να βγάζει φωτογραφίες με έφηβους Σύριους, εάν ο Ούγγρος Βίκτωρ Όρμπαν δεν τους είχε αναγκάσει να επιβιβαστούν μαζικά σε λεωφορεία με προορισμό την Αυστρία και την Γερμανία. Η ουγγρική κυβέρνηση επιβάρυνε τις γειτονικές της χώρες, αρνούμενη να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης της στην προστασία των προσφύγων πολέμου.

Η Συνθήκη της Ρώμης

Οι Συνθήκες της Ρώμης του 1957 είναι οι δύο διεθνείς συνθήκες με τις οποίες ιδρύθηκαν η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (ΕΥΡΑΤΟΜ), από τις οποίες προήλθε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπεγράφησαν από εκπροσώπους του Βελγίου, της Δυτικής Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας στις 25 Μαρτίου 1957 και η ημερομηνία υπογραφής τους θεωρείται η επίσημη ημερομηνία γέννησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ρώμη ήταν και η πρώτη φορά που ακούστηκε η η πρόταση για «μια τόσο στενά συνδεδεμένη Ένωση», η οποία, όπως αποδείχτηκε, οδήγησε τους λαούς να τρέχουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Δημοφιλή