Παγκόσμια κατακραυγή: Δικαστής αθωώνει πλούσιο άνδρα για την κακοποίηση μιας ανήλικης γιατί «δεν το ευχαριστήθηκε»

Παγκόσμια κατακραυγή: Δικαστής αθωώνει πλούσιο άνδρα για την κακοποίηση μιας ανήλικης γιατί «δεν το ευχαριστήθηκε»
Getty Images/iStockphoto

Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η απόφαση ενός Μεξικανού δικαστή να αθωώσει έναν 21χρονο που προέβη στην σεξουαλική κακοποίηση μιας ανήλικης, επειδή «δεν ευχαριστήθηκε την πράξη».

Ο Ντιέγκο Κρουζ και τρεις ακόμα φίλοι του είχαν παρευρεθεί πριν από δύο χρόνια στο πρωτοχρονιάτικο πάρτι του διακεκριμένου ιδιωτικού σχολείου τους. Κατά την έξοδό τους από τον χώρο της εκδήλωσης, εντόπισαν μια 17χρονη συμμαθήτριά τους να περπατά μόνη της. Τα αγόρια, τα οποία προέρχονται από πλούσιες οικογένειες, απήγαγαν την ανήλικη με το αυτοκίνητό τους και άρχισαν να την κακοποιούν σεξουαλικά με τα χέρια τους.

Η υπόθεση των «Los Porkys», όπως αποκαλείται η ομάδα των νεαρών, έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τους χρήστες των social media. Για αρκετούς πολίτες, η απόφαση του δικαστηρίου θα αποδείκνυε κατά πόσο η μεξικανική δικαιοσύνη είναι «τυφλή» ή τα χρήματα και το κοινωνικό στάτους αποτελούν ασπίδα προστασίας ακόμα και για τους βιαστές.

Την Δευτέρα 27 Μαρτίου, ο δικαστής Ανουάρ Γκονζάλεζ αποφάσισε ότι ο Ντιέγκο Κρουζ είναι αθώος, επειδή, όπως είπε, «δεν ευχαριστήθηκε την πράξη». Η απόφαση προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, καθώς ο κατηγορούμενος είχε ομολογήσει την ενοχή του και ήταν ενήλικος όταν κακοποίησε σεξουαλικά την συμμαθήτριά του.

Πολίτες κατηγορούν τον δικαστή ότι χρηματίστηκε, ενώ η αιτιολόγησή της απόφασής του χαρακτηρίστηκε σεξιστική. Ειδικοί έχουν προσπαθήσει εδώ και χρόνια να εξηγήσουν πως ο βιασμός δεν είναι συνδεδεμένος τόσο με τις σεξουαλικές ορμές, όσο με την επιθυμία πρόκλησης πόνου και εξευτελισμού στο θύμα. Το κατά πόσο η πράξη προκαλεί «ευχαρίστηση» στον δράστη δεν αναιρεί την σεξουαλική κακοποίηση μιας ανήλικης.

Δημοφιλή