Νέα προγράμματα σπουδών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Νέα προγράμματα σπουδών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Hero Images via Getty Images

Την έναρξη επτά νέων προγραμμάτων σπουδών, δύο προπτυχιακών και πέντε μεταπτυχιακών επιπέδου, ανακοίνωσε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).

Έτσι, στα έξι μεταπτυχιακά προγράμματα που λειτούργησαν για πρώτη φορά φέτος, θα προστεθούν από τον ερχόμενο Οκτώβριο το προπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσιας Διοίκησης» και τα μεταπτυχιακά «Δημόσιας Ιστορίας», «Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας» και «Σύγχρονων Τάσεων στη Διδακτική της Ελληνικής Γλώσσας». Επιπλέον, τον Φεβρουάριο του 2018, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, το προπτυχιακό πρόγραμμα «Τουρισμού» και τα μεταπτυχιακά «Εγκληματολογίας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς» και «Τεχνολογίας της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης».

Πέραν των νέων προγραμμάτων σπουδών, όμως, ο πρόεδρος του ΕΑΠ, Βασίλης Καρδάσης, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε στο ζήτημα της στελέχωσης του ΕΑΠ με εκπαιδευτικό προσωπικό. «Είναι βασικό να ανανεώσουμε το εκπαιδευτικό δυναμικό μας», τόνισε και υπογράμμισε ότι «η απασχόληση στο ΕΑΠ είναι απαιτητική δουλειά», καθώς θα πρέπει οι καθηγητές να έχουν χρόνο να ασχοληθούν όχι μόνο με το αντικείμενό τους, αλλά και με την πορεία των φοιτητών τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τα 1.700 μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, τα 1.300 είναι μέλη ΔΕΠ σε άλλα πανεπιστήμια, κάτι που, για τον κ. Καρδάση πρέπει να αλλάξει. «Δεν είμαστε εργαστήριο παραγωγής επιμισθίων για μέλη ΔΕΠ», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι για την προκήρυξη των 1.700 θέσεων ΣΕΠ για την επόμενη τριετία, το γεγονός ότι θα λαμβάνει λιγότερα μόρια όποιος έχει περισσότερα χρόνια συνεργαζόμενος στο ΕΑΠ, είναι μέσα στο πλαίσιο ανανέωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού και δεν πλήττει όσους έχουν μόνιμη θέση στο ΕΑΠ.

Εξάλλου, ένα άλλο βασικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί, σύμφωνα με τον κ. Καρδάση, είναι εκείνο των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ζήτημα για το οποίο, όπως ανέφερε «αναμένεται ρύθμιση» στο προσεχές διάστημα από το υπουργείο Παιδείας.

Επιπλέον, από τους βασικούς στόχους του ΕΑΠ είναι να παραμείνει ελκυστικό για τους φοιτητές. Αν και ο κ. Καρδάσης παραδέχθηκε ότι οι αιτήσεις για συμμετοχή στα προγράμματα έχουν μειωθεί, υπογράμμισε ότι στο ΕΑΠ έγιναν 9.500 εγγραφές φοιτητών τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο στο σύνολο των προγραμμάτων του και 1.700 νέες εγγραφές στα νέα προγράμματα που λειτουργούν φέτος για πρώτη φορά.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει προσπάθεια από το ΕΑΠ, να προστεθεί από τον ερχόμενο Οκτώβριο η δυνατότητα online μαθημάτων, για τους φοιτητές που δεν θα μπορούν να παρίστανται σε εκείνες τις διαλέξεις που απαιτούν την παρουσία τους.

(Με πληροφορλίες

Δημοφιλή