Από την κατ'αρχήν συμφωνία της Μάλτας στην οριστική συμφωνία πέντε και κάτι ψιλά βήματα δρόμος

Από την κατ'αρχήν συμφωνία της Μάλτας στην οριστική συμφωνία πέντε και κάτι ψιλά βήματα δρόμος

Το άτυπο Eurogroup της Μάλτας την περασμένη Παρασκευή 7 Απριλίου έπετρεψε στους θεσμούς να επιστρέψουν στην Αθήνα και η συμφωνία να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, κάτι τετοιο δεν αναμένεται να επιτυγχανθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Αντιθέτως, υπάρχει ακόμη απόσταση να διανυθεί και από τις δύο πλευρές, την Αθήνα και τους δανειστές.

Τα βήματα είναι τα εξής:

  • Επιστροφή θεσμών
  • Εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ
  • Staff Level Agreement: Συμφωνία στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων - Συγκεκριμενοποίηση μεσοπρόθεσμων για χρέος
  • Εurogroup
  • Ψήφιση μέτρων στη Βουλή
  • Απόφαση ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Πιο αναλυτικά:

Κατ' αρχάς, οι θεσμοί με την ελληνική πλευρά θα πρέπει να οριστικοποιήσουν μια τεχνική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση. Η τεχνική συμφωνία είναι απαραίτητη προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να εγκρίνουν την

ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.

Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία επί της αρχής για την άμεση επιστροφή των θεσμών φέρνει μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Κι ενώ Αθήνα και θεσμοί θα προσπαθούν να καταλήξουν σε ένα κείμενο τεχνικής συμφωνίας, Staff Level Agreement, η προσοχή όλων στρέφεται με ενδιαφέρον στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) η οποία θα διεξαχθεί στος 21,22 και 23 Απριλίου. Σε αυτή θα συμμετάσχουν όλα τα ανώτατα στελέχη του Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και το Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Οι πληροφορίες θέλουν πως στο περιθώριο της Συνόδου να συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη σημασία έχουν οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας.

Εάν οι θεσμοί έχουν καταλήξει για τα μέτρα για το χρέος, τότε αναμένεται να υπάρξει έκτακτο Eurogroup. Αυτό είναι ίσως το καλύτερο δυνατό σενάριο κρίνοντας από τα σημερινά πλέον δεδομένα. Η Αθήνα άλλωστε στις 21 Απριλίου θα έχει ρίξει και ένα νέο - αν και αναμενόμενο - χαρτί στο τραπέζι των συζητήσεων. Πρόκειται για τα στοιχεία του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016, τα οποία η Eurostat θα επικυρώσει στις 24 Απριλίου.

Ένα επίσης καλό σενάριο αφορά στη συμφωνία εφ όλης της ύλης με συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για ελάφρυνση του χρέους στο προγραμματισμένο για τις 22 Μαίου Eurogroup. Έτσι υπάρχει διαθέσιμος για το ΔΝΤ χρόνος ώστε τον Ιούνιο να αποφασίσει τη συμμετοχή του οικονομικά στο ελληνικό πρόγραμμα και τον Ιούλιο η Ελλάδα να πληρώσει περίπου 7 δισ. ευρώ για τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Η συμμετοχή του Ταμείου ίσως φτάνει τα 5 δισ. ενώ αναμένεται να αρχίζει από τα 3 δισ. Επιπλέον, στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται το πράσινο φως από την ΕΚΤ για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει για τη συμμετοχή τον Ιούλιο η Ελλάδα που δεν θα έχει πάρει σε αυτή την περίπτωση την πρώτη δόση θα μπορέσει να πληρώσει τα ομόλογα προς την ΕΚΤ με ένα δάνειο-γέφυρα από τον ESM.

(Με πληροφορίες από τη RealNews και την Καθημερινή)

Δημοφιλή