Συνεχίζεται το σίριαλ της δεύτερης αξιολόγησης. Αγώνας να κλείσουν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες έως την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ

Συνεχίζεται το σίριαλ της δεύτερης αξιολόγησης. Αγώνας να κλείσουν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες έως την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Stefanie Loos / Reuters

Με τεχνικές διαπραγματεύσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζεται το σίριαλ της δεύτερης αξιολόγησης, την ώρα που στο Βερολίνο Άνγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να συζητήσουν μεταξύ άλλων και το θέμα της διευθέτησης του Ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα συναντήσει σήμερα τους επικεφαλής πέντε διεθνών οικονομικών οργανισμών προκειμένου να συζητήσει επίκαιρα οικονομικά θέματα, ενώ κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις θα έχει η γερμανική προεδρία των G-20.H κ. Μέρκελ θα συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Χοσέ Ανχελ Γκουρία, την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ (Jim Yong Kim), τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) / WTO Ρομπέρτο Αζεβέντο, τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ΙLO Γκάι Ράιντερ. Η ετήσια άτυπη συνάντηση λαμβάνει χώρα για ένατη φορά.

Τις επόμενες ημέρες και μέχρι την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, κυβέρνηση και δανειστές θα επιχειρήσουν να κλείσουν όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες. Στόχος είναι κατά τη διάρκεια των επαφών στην έδρα του Ταμείου στο τραπέζι να υπάρχει η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement - SLA).

Αυτό σημαίνει ότι οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων θα πρέπει να γυρίσουν στην Αθήνα πριν τη σύνοδο του ΔΝΤ ώστε να συμφωνήσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες την προηγούμενη Τρίτη και επικυρώθηκε στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική πλευρά επιθυμεί η επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών να γίνει έστω και για μερικές ημέρες πριν όλοι οι «πρωταγωνιστές» ταξιδέψουν για την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με τα έως τώρα δεδομένα κάτι τέτοιο μοιάζει μάλλον δύσκολο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Ταμείο δεν επιθυμεί να κλείσει την αξιολόγηση πριν λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις για το Ελληνικό χρέος και κυρίως πριν λάβει τις αποφάσεις του κατά τη διάρκεια της συνόδου στις 21-23 Απριλίου. Ταυτόχρονα, τόσο από το Ταμείο, όσο και μέρος των Ευρωπαίων θέλουν πριν επικυρωθεί η συμφωνία να έχουν στα χέρια τους και τα οριστικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, τα οποία θα ανακοινωθούν επίσημα από την Eurostat στις 24 Απριλίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει λάβει απαντήσεις για όλα τα φλέγοντα θέματα έως το τέλος Απριλίου και στη συνέχεια να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα νέα σκληρά μέτρα ύψους 3,6 έως 3,8 δις ευρώ, τα οποία θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020. Στο ίδιο πακέτο θα περιλαμβάνονται και τα αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία θα ψηφιστούν και αυτά από τη Βουλή, αλλά η εφαρμογή τους θα είναι υπό την αίρεση της επίτευξης των στόχων του προγράμματος το 2018.

Εάν δεν υπάρξει νέα εμπλοκή η κυβέρνηση θα μπορεί να ελπίζει σε ένα έκτακτο Eurogroup το οποίο θα κλείσει και οριστικά την αξιολόγηση και θα δώσει σήμα σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα του Ταμείου. Σε αντίθετη περίπτωση ο χρόνος θα κυλήσει έως την προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Μαΐου, ώστε εκεί να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξουν για κάποιο λόγο οι ισορροπίες που δημιουργήθηκαν έως το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Δημοφιλή