Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ - Η εταιρεία διεκδικεί αναδρομικά 735 εκατ. ευρώ για δαπάνες ΥΚΩ

Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Sooc

Νέες αυξήσεις αναμένονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η ΔΕΗ διεκδικεί αναδρομικά 735 εκατ. ευρώ για δαπάνες Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφελείας.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η εταιρεία υποστηρίζει ότι το ποσό είναι η διαφορά μεταξύ του κόστους που έχει καταβάλει για την ηλεκτροδότηση των νησιών και των τιμολογήσεων που έχουν γίνει. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η επιβάρυνση στους λογαριασμούς θα είναι μικρή και προσωρινή.

Όπως όμως αναφέρει το δημοσίευμα, η προσωρινή αυτή επιβάρυνση μεταφράζεται σε υπέρογκα αυξημένους λογαριασμούς που θα κληθούν να (ξανα)πληρώσουν οι πολίτες, μόνο που αυτή τη φορά δεν θα είναι υπαίτιοι ο χειμώνας και οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, δήλωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» πως σε βάθος χρόνου τα χρήματα που διεκδικεί θα μπορέσουν να συγκεντρωθούν με μια μικρή επιβάρυνση των καταναλωτών.

«Εγώ νομίζω ότι η ΡΑΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε μια απόφαση ούτως ώστε να ανακτηθούν αυτά τα χρήματα σε ένα βάθος χρόνου, π.χ. 2-3 χρόνια, με μία πολύ μικρή επιβάρυνση προς τους καταναλωτές, η οποία μπορεί να είναι έως και δέκα ευρώ το χρόνο. Αν επιβαρυνθεί ο καταναλωτής με ένα ευρώ το μήνα, τότε θα ανακτηθούν αυτά τα χρήματα και θα είναι και ένα ποσό απολύτως προσβάσιμο και προσεγγίσιμο από το σύνολο των καταναλωτών», δήλωσε.

Στην ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ εξηγεί το που οφείλονται οι αυξημένοι λογαριασμοί που έλαβαν πρόσφατα όλα τα νοικοκυριά και αναφέρει ότι τα ποσά αυτά επιστρέφονται αμέσως στην πραγματική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, τονίζει ότι ο λογαριασμός των ΥΚΩ καλύπτει το αυξημένο κόστος παραγωγής ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, που ηλεκτροδοτούνται από πετρελαϊκές μονάδες, καθώς και το κόστος του τιμολογίων των πολυτέκνων και του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Ωστόσο, το συντριπτικά μεγαλύτερο κονδύλι αφορά τα νησιά. Τα ποσά που εισπράττει η ΔΕΗ (όπως και το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας) μέσω των λογαριασμών ρεύματος έχουν καθοριστεί με το νόμο 4067/2012, με βάση τα δεδομένα του 2011.

Δημοφιλή