Το υγιές πάχος είναι μύθος, σύμφωνα με νέα έρευνα

Το υγιές πάχος είναι μύθος, σύμφωνα με νέα έρευνα
shutterstock

Η άποψη ορισμένων επιστημόνων ότι είναι δυνατό οι παχύσαρκοι άνθρωποι να είναι μεταβολικά υγιείς, δεν είναι παρά μύθος, υποστηρίζει μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη συμπέρανε ότι οι λεγόμενοι «παχείς αλλά υγιείς» στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρίσι Καλεγιατσέτι του Κολλεγίου Ιατρικών Επιστημών του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας στο Πόρτο της Πορτογαλίας, ανέλυσαν ιατρικά στοιχεία για περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 18 ετών.

Ως μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι θεωρούνται οι άνθρωποι με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30, οι οποίοι δεν έχουν τα χαρακτηριστικά που συνήθως συνοδεύουν το υπεβολικό βάρος (υψηλή χοληστερίνη και λιπίδια αίματος, αυξημένο σάκχαρο ή διαβήτη, υπέρταση κ.α.).

Η νέα μελέτη (που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό) διαπίστωσε ότι, σε σχέση με τα άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος και φυσιολογικό μεταβολισμό, οι «μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι» έχουν 50% αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, 7% αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλοαγγειακή πάθηση, διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και 11% μεγαλύτερο κίνδυνο για περιφερική αγγειακή νόσο.

«Η μεταβολικά υγιής παχυσαρκία δεν είναι μια ακίνδυνη κατάσταση και ίσως είναι καλύτερο να μη χρησιμοποιείται αυτός ο όρος για να περιγράψει έναν παχύσαρκο, ανεξάρτητα από το πόσο υγιής είναι ο μεταβολισμός του» δήλωσε ο δρ Καλεγιατσέτι.

'Αλλοι όμως επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι αν ένας παχύσαρκος άνθρωπος έχει τα κατάλληλα γονίδια, τότε είναι όντως δυνατό να είναι και υγιής. Ίσως δεν έχει ειπωθεί ακόμη η τελευταία λέξη πάνω στο ζήτημα, που μάλλον θα έχει και συνέχεια.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)