7 από τις πιο «τρελές» αποστολές κομάντο κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

7 από τις πιο «τρελές» αποστολές κομάντο κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
(GERMANY OUT) Benito Mussolini *29.07.1883-28.04.1945+Politiker, Italien1925-1943/45 Diktator ItaliensLandung eines Kommandos des deutschenFallschirmjäger - Lehrbatallions auf demBergplateau neben dem Sporthotel 'CampoImperatore', in dem Mussolini durch dieRegierung Badoglio seit dem 6. Septembergefangengehalten wurde (Photo by ullstein bild/ullstein bild via Getty Images)
(GERMANY OUT) Benito Mussolini *29.07.1883-28.04.1945+Politiker, Italien1925-1943/45 Diktator ItaliensLandung eines Kommandos des deutschenFallschirmjäger - Lehrbatallions auf demBergplateau neben dem Sporthotel 'CampoImperatore', in dem Mussolini durch dieRegierung Badoglio seit dem 6. Septembergefangengehalten wurde (Photo by ullstein bild/ullstein bild via Getty Images)
ullstein bild via Getty Images

Ο Β 'Παγκόσμιος Πόλεμος αποτέλεσε αναμφίβολα μία συγκλονιστική χρονική περίοδο για τις πολεμικές επιχειρήσεις. Η έλευση των αερομεταφερόμενων επιχειρήσεων έφερε μία νέα προσέγγιση στον πόλεμο και η έκταση του πολέμου εξασφάλισε ότι τα στρατεύματα αυά θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν όλες τις δυνατότητές τους.

Δυνάμεις και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές του πολέμου διακρίθηκαν για ιδιαίτερα τολμηρές αποστολές.

Το Business Insider παρουσίασε 7 από τις πιο τρελές:

1. Μια επιδρομή με κανό ενάντια σε γερμανικά πλοία

Οι «Ήρωες του Cockleshell», ήταν μια ομάδα του Βασιλικού Ναυτικού (βρετανικού πολεμικού ναυτικού) που τους ανατέθηκε να ξεκινήσουν από υποβρύχιο με κανό, μίλια μακριά μέχρι τον ποταμό Gironde για να τοποθετήσουν εκρηκτικά σε γερμανικά πλοίων. Η αποστολή παρουσίασε σχεδόν αμέσως προβλήματα καθώς κανό χάθηκαν από τα παλιρροϊκά κύματα και τα εμπόδια που συνάντησαν κατά την πορεία τους προς το ποτάμι.

Μόνο δύο από τα αρχικά πέντε έφτασαν στις αποβάθρες του Bordeaux-Bassens. Οι τέσσερις άνδρες που επάνδρωναν τα κανό τοποθέτησαν εκρηκτικά σε μερικά πλοία,που κατάφεραν να προκαλέσουν κάποιες καταστροφές. Και μπορεί η υλική ζημιά ήταν περιορισμένη, ενίσχυσε ωστόσο το βρετανικό ηθικό και ανάγκασε τους Γερμανούς να αφιερώσουν περισσότερους πόρους στην άμυνα.

2. Η αποτυχημένη προσπάθεια δολοφονίας του Έρβιν Ρόμελ

Η επιχείρηση «Flipper» είχε τον φιλόδοξο στόχο να καταστρέψει το αρχηγείο και το γραφείο πληροφοριών των ιταλικών δυνάμεων, καθώς και να σκοτώσει τον στρατάρχη Έρβιν Ρόμελ. Η αποστολή επλήγη από τις κακές καιρικές συνθήκες και η στρατιωτική δύναμη που έπληξε την έδρα του Γερμανού αξιωματικού ήταν μικρότερη από την προγραμματισμένη.

Ακόμα, οι Βρετανοί κομάντος μπήκαν στο κτίριο των κεντρικών γραφείων του μόνο για να μάθουν ότι ο Ρόμελ είχε καθυστερήσει στη Ρώμη λόγω των καιρικών συνθηκών. Μόνο δύο καταδρομείς επέζησαν, αλλά ακόμα και ο Ρόμελ παραδέχτηκε ότι ήταν μια «λαμπρή επιχείρηση». Ο ανώτερος αξιωματικός, Βρετανός υπολοχαγός Τζόφφρυ Κές, σκοτώθηκε και κηδεύτηκε με τιμές, ενώ φωτογραφίες του στάλθηκαν στην οικογένειά του.

3. Η νορβηγική αντίσταση καταστρέφει τα αποθέματα ραδιενεργού υλικού της Γερμανίας, δύο φορές

Μια πρώτη απόπειρα στο εργοστάσιο Norsk Hydro, όπου γινόταν η επεξεργασία και η αποθήκευση ραδιενεργού βαρέως ύδατος, απέτυχε, αλλά οι επιζώντες, μαζί με ενισχύσεις, χτύπησαν το εργοστάσιο στις 28 Φεβρουαρίου 1943, παρά το γεγονός ότι υπέφεραν από έλλειψη τροφίμων και εξάντληση. Κατάφεραν να πλήξουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, καθυστερώντας τη γερμανική πυρηνική έρευνα για μήνες.

Μήνες αργότερα, ένα νέο φορτίο γερμανικού βαρέος ύδατος μεταφερόταν σε πλοίο όταν η νορβηγική αντίσταση επιτέθηκε για άλλη μια φορά, βυθίζοντας το φέρι μποτ και βάζοντας τέλος στην τελευταία ευκαιρία της Γερμανίας για τη κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα ή βόμβας. Ένας άνδρας, ο Νουτ Χαουκέλιντ, συμμετείχε και στις δύο επιδρομές.

4. Οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν το ισχυρότερο οχυρό του κόσμου

Το 1940, το βελγικό οχυρό Eben-Emael ήταν αναμφισβήτητα το ισχυρότερο οχυρό του κόσμου. Κατασκευασμένο από το 1932-1935, ήταν βαριά οπλισμένο και φυλασσόμενο από πάνω από 800 στρατιώτες. Αλλά η Γερμανία έπρεπε να το καταστρέψει ή να το καταλάβει για να μπει στο Βέλγιο.

Αυτό το κατάφεραν ένα πρωί 85 αλεξιπτωτιστές. Οι άνδρες προσγειώθηκαν στο φρούριο με ανεμόπτερα και γρήγορα κατέλαβαν μεγάλα τμήματα, καταστρέφοντας ή θέτοντας υπό τον έλεγχό τους τα πυροβόλα του. Όταν έφτασε ο υπόλοιπος γερμανικός στρατός, οι υπερασπιστές παραδόθηκαν.

5. Γερμανοί αλεξιπτωτιστές διασώζουν τον Μπενίτο Μουσολίνι από ορεινό καταφύγιο

Τον Ιούλιο του 1943 οι ιταλικές ήττες είχαν στρέψει τη χώρα εναντίον του Μπενίτο Μουσολίνι ο οποίος εξορίστηκε σε μια σειρά σε τοποθεσιών. Ένας Γερμανός διοικητής μπόρεσε να εντοπίσει τον δικτάτορα στο Gran Sasso, ένα χιονοδρομικό κέντρο σε μια κορυφή που είναι προσβάσιμη μόνο με τελεφερίκ ή ανεμόπτερο. Στα 6.300 πόδια, ήταν σε πολύ μεγάλο ύψος, ακόμη και για αερομεταφερόμενη επίθεση.

Ο Γερμανός λοχαγός Όττο Σκορτσένι ηγείτο της αποστολής των ανεμοπτέρων. Οι αλεξιπτωτιστές είχαν μαζί τους έναν Ιταλό στρατηγό με την ελπίδα ότι θα απέφευγαν με αυτόν τον τρόπο μια μάχη. Και τελικά αυτό επετεύχθη.. Οι Ιταλοί φρουροί αποφάσισαν να μην πολεμήσουν όταν τα ανεμόπτερα έφτασαν στα βουνά και οι αλεξιπτωτιστές βγήκαν έξω. Ο Σκορτσένι και ο Μουσολίνι αναχώρησαν με ένα μικρό αεροπλάνο.

6. Οι Βρετανοί κομάντος κλέβουν ένα γερμανικό σταθμό ραντάρ

Το τρελό σχέδιο της επιχείρησης «Biting» απαιτούσε από πέντε ομάδες Βρετανών κομάντος να προσγειωθούν στην κατεχόμενη Γαλλία, να κλέψουν έναν γερμανικό σταθμό ραντάρ και στη συνέχεια να απογειωθούν έχοντας μαζί τους τη συσκευή. Οι άνδρες προσγειώθηκαν στο σκοτάδι και γρήγορα κατέλαβαν το κτίριο όπου βρισκόταν ο σταθμός ραντάρ. Κατάφεραν μάλιστα να αρπάξουν δύο τεχνικούς που γνώριζαν πώς να χειρίζονται το τεχνολογικά προηγμένο γερμανικό ραντάρ.

7. Οι Βρετανοί μετατρέπουν ένα ολόκληρο το πλοίο σε βόμβα

Χαρακτηρίστηκε η «Μεγαλύτερη Επιδρομή Όλων». Η επιδρομή του St. Nazaire είχε στόχο τη μοναδική γερμανική δεξαμενή για βαρέα πλοία στον Ατλαντικό που ήταν προσβάσιμη χωρίς χρειάζεται οι επιδρομείς να περάσουν από τη γερμανική άμυνα. Αλλά εγκατάσταση ήταν πολύ βαριά οπλισμένη και αρκετά απομακρυσμένη.

Οι Βρετανοί έστειλαν ένα μικρό στολίσκο πλοίων με το τροποποιημένο «HMS Campbeltown» να προπορεύεται. Ακολουθείτο από δεκαέξι μικρά ταχύπλοα, δώδεκα από τα οποία καταστράφηκαν πριν φτάσουν στην ακτή. Αλλά το Campbeltown κατόρθωσε να εμβολίσει την πύλη της δεξαμενής. Οι Γερμανοί έπιασαν αιχμαλώτους 215 από τους 600 επιτιθέμενους και σκότωσαν 169 ακόμη, αλλά τα εκρηκτικά που ήταν κρυμμένα στο Campbeltown εξερράγησαν το επόμενο πρωί, αχρηστεύοντας τις εγκαταστάσεις.

Δημοφιλή