Εγκλωβισμένη μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ η κυβέρνηση. Ζητούμενο η ποσοτική χαλάρωση και ο προσδιορισμός ελάφρυνσης του χρέους

Εγκλωβισμένη μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ η κυβέρνηση. Ζητούμενο η ποσοτική χαλάρωση και ο προσδιορισμός ελάφρυνσης του χρέους
Photographer: Jock Fistick/Bloomberg via Getty Images
Photographer: Jock Fistick/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Εγκλωβισμένη μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ και με τους στόχους της διευθέτησης του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης να απομακρύνονται, η κυβέρνηση επιχειρεί να βελτιώσει τις συνθήκες πριν τη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου.

Οι επαφές με όλες τις πλευρές είναι καθημερινές. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστήσει σαφές ότι η απόφαση της 15ης Ιουνίου θα πρέπει να ξεκαθαρίζει το τοπίο, χωρίς να αφήνει αμφιβολίες σχετικά με την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας.

«Η εμμονή του Σόιμπλε δεν μπορεί να στοιχίσει στη χώρα την επιστροφή στη κανονικότητα» έλεγε χαρακτηριστικά στη HuffPost Greece κυβερνητικός παράγοντας. Παρόλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η υπόθεση του χρέους μετατίθεται για μετά τις Γερμανικές εκλογές τουλάχιστον. Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι στο σύνολο τους οι εκπρόσωποι των Θεσμών προσπαθούν να μεταθέσουν το κέντρο βάρους της συζήτησης από το θέμα του χρέους, στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, «ψαλιδίζοντας» ταυτόχρονα τις κυβερνητικές ελπίδες για ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σε αυτό το κλίμα Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε απίθανο, αν και νομικά εφικτό, το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς να έχει προηγουμένως μπει στο ελληνικό πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν νομίζω ότι θα προχωρήσει σε δική της ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα ξεκλείδωνε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την Ελλάδα. Τεχνικά και νομικά θα μπορούσε, αλλά δεν θα ήταν καλό, δεν θα έδινε αποτελεσματικό μήνυμα στις αγορές" έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος όταν ερωτήθηκε για αυτό το ενδεχόμενο.

Αναφορικά με το νέο κρίσιμο Eurogrοup της 15ης Ιουνίου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση στο τραπέζι πέραν αυτής που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου στις Βρυξέλλες. Δηλαδή, να ενταχθεί το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς πρόγραμμα δανείου αλλά με stand by arrangement. Δηλαδή το Ταμείο να μετέχει και χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα μόνο εφόσον εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο ίδιος είπε ότι αυτό δεν αποκλείει το γεγονός να υπάρξει μια μεγαλύτερη αποσαφήνιση των μέτρων για το ελληνικό χρέος και προέβλεψε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε στις 15 Ιουνίου σε απόφαση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει έως την ερχόμενη Πέμπτη όπου θα διεξαχθεί το EuroWorking Group όλα τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης προκειμένου να μην μείνει σε εκκρεμότητα και η υπόθεση της εκταμίευσης της δόσης.

Δημοφιλή