Γιατί κάποιοι άνθρωποι ελκύουν και άλλοι απωθούν τα κουνούπια;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι ελκύουν και άλλοι απωθούν τα κουνούπια;
Itching In A Woman
Itching In A Woman
Tharakorn via Getty Images

Οι επιστήμονες υποπτεύονται εδώ και καιρό ότι το γιατί κάποιοι δέχονται περισσότερα τσιμπήματα κουνουπιών σχετίζεται περισσότερο με τα γονίδιά τους, παρά με εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι οι τροφές που καταναλώνουν, τα αρώματα που φορούν και τα χρώματα που επιλέγουν στα ρούχα τους – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συμβάλλουν και αυτοί οι παράγοντες.

Για αυτό τον λόγο, ερευνητές του κέντρου ARCTEC του Λονδίνου για την εξάλειψη των νοσημάτων που μεταδίδονται από τα κουνούπια, αποφάσισαν να διεξάγουν πείραμα στο οποίο θα συμμετέχουν 200 ομοζυγωτικοί και μη ομοζυγωτικοί δίδυμοι, προκειμένου να επαληθεύσουν την θεωρία τους. Σύμφωνα με αυτή, η φυσική μυρωδιά των ανθρώπων μπορεί να λειτουργήσει σαν απωθητικό για τα κουνούπια ή -αντιθέτως- σας πόλο έλξης των ενοχλητικών αυτών εντόμων. Αν και δεν έχουν διαπιστωθεί ακόμα οι ακριβείς αιτίες, έχει παρατηρηθεί ακόμα ότι οι ομοζυγωματικοί δίδυμοι έλκουν περισσότερο τα κουνούπια σε σχέση με τους μη ομοζυγωματικούς, κάτι που θα διερευνηθεί ακόμα περισσότερο κατά την διεξαγωγή του πειράματος.

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να φορέσουν τις πιο πολυφορεμένες και βρώμικες κάλτσες τους και θα παραμείνουν για ένα διάστημα κλεισμένοι σε έναν χώρο όπου θα κυκλοφορούν ελεύθερα κουνούπια. Στόχος είναι να διαπιστωθεί ποιες μυρωδιές θα προτιμήσουν τα φτερωτά έντομα και ποιες θα τα κάνουν να αλλάξουν κατεύθυνση, ώστε αυτές να μελετηθούν καλύτερα από τους επιστήμονες. Όπως εξάλλου δήλωσε ο ίδιος ο επικεφαλής της έρευνας, Τζέιμς Λόγκαν, γνωρίζουμε ελάχιστα για το πως η φυσική μας μυρωδιά και άλλοι γενετικοί παράγοντες συμβάλλουν στο να γινόμαστε στόχοι κουνουπιών ή «γλυκοαίματοι», όπως συνηθίζουμε να λέμε στην Ελλάδα.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες που κυοφορούν και όσοι έχουν ανεβασμένο ουρικό οξύ στον οργανισμό τους είναι πιο ελκυστικοί στα κουνούπια.

Δημοφιλή