Δυσκολεύεστε να πιάσετε κουβέντα; Οι επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο για να σας διευκολύνουν

Δυσκολεύεστε να πιάσετε κουβέντα; Οι επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο για να σας διευκολύνουν
Hero Images via Getty Images

Δεν είναι εύκολο για όλους τους ανθρώπους να «σπάνε τον πάγο» και να ξεκινούν συζήτηση με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Σε εκείνους τους ανθρώπους απευθύνεται η σειρά από έρευνες από το Harvard Business School για την ανθρώπινη αλληλεπίδραση που έγινε από την Karen Huang και την επιστημονική της ομάδα, η οποία ανέλυσε πάνω από 300 online και πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες ανθρώπων που μόλις γνωρίζονταν.

Σχετικά με τις διαδικτυακές συζητήσεις, οι συμμετέχοντες στην έρευνα τους ανέθεταν να μιλήσουν με κάποιον άγνωστο για 15 λεπτά. Στην πρώτη έρευνα έλεγαν σε έναν από κάθε ζευγάρι να κάνει είτε πολλές ερωτήσεις (τουλάχιστον 9), είτε λίγες ερωτήσεις (το πολύ 4). μετά το τέλος των συζητήσεων , οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο είχαν συμπαθήσει το ζευγάρι τους. Το αποτέλεσμα; Όσοι έκαναν περισσότερες ερωτήσεις, θεωρούνταν και πιο συμπαθείς.

Στην δεύτερη έρευνα, οι συμμετέχοντες μιλούσαν επίσης για 15 λεπτά, αλλά αυτή την φορά δεν τους είχε δοθεί κάποια συγκεκριμένη οδηγία σχετικά με τον αριθμό των ερωτήσεων. Τους είχαν πει απλά να κάνουν είτε πολλές, είτε λίγες ερωτήσεις. Στη συνέχεια, ένας τρίτος διάβαζε τις συζητήσεις αυτές. Οι παρατηρητές διαπίστωσαν ότι εκείνος που απαντούσε σε πολλές ερωτήσεις ήταν πιο συμπαθής από εκείνον που έκανε πολλές ερωτήσεις.

Σύμφωνα με την Huang το μυστικό για μία καλή πρώτη συζήτηση είναι η ισορροπία ανάμεσα στις ερωτήσεις που κάνει κάποιος και τις απαντήσεις που δίνει κάποιος, χωρίς να γίνεται ανακριτικός.

Όπως ανέφερε η επικοινωνιολόγος Debra Fine στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost, το σημαντικό σε μία κουβέντα είναι να υπάρχει διάλογος και να μην μοιάζει με ανάκριση. Σύμφωνα με την ίδια οι παρακάτω ερωτήσεις θα σας φανούν χρήσιμες όταν κάνετε μία νέα γνωριμία.

1. «Με τι διασκεδάζετε;» ή «Με τι ασχολείστε εκτός από την δουλειά ή τις σπουδές;»

2. «Από πού είστε;»

3. «Πώς πάει η δουλειά/ οικογένεια ή το χόμπι με το οποίο απασχολήστε;»