Από Σεπτέμβρη η λοταρία για τους φορολογούμενους που παίρνουν απόδειξεις. Χωρίς φόρο τα έπαθλα των νικητών

Από Σεπτέμβρη η λοταρία για τους φορολογούμενους που παίρνουν απόδειξη. Χωρίς φόρο τα έπαθλα των νικητών
A man puts the balls into the lottery drum before the draw for Spain's Christmas Lottery
A man puts the balls into the lottery drum before the draw for Spain's Christmas Lottery
Juan Medina / Reuters

Ήταν να ξεκινήσει τον Ιούνιο αλλά φτάνουμε πια στον Αύγουστο και όπως όλα δείχνουν πηγαίνουμε για Σεπτέμβριο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της λαχειοφόρου αγοράς (λοταρία) των αποδείξεων που περιλαμβάνουν ΦΠΑ η οποία θα εφαρμοστεί ως κίνητρο προς τους φορολογούμενους για τη λήψη αποδείξεων.

Την Πέμπτη μάλιστα κατατέθηκε και η πολυαναμενόμενη τροπολογία σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται από τον φόρο κερδών από τυχερά παίγνια τα χρηματικά ή κάθε είδους έπαθλα που θα προσφέρονται όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα δημόσιων κληρώσεων στους τυχερούς που πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή με άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής, για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών. Τα έπαθλα της λοταρίας χορηγούνται ως κίνητρο από το Δημόσιο και συνεπώς η τυχόν επιβολή φόρου θα καταστρατηγούσε τον λόγο της θέσπισής τους.

Η εφαρμογή του μέτρου- που έρχεται με καθυστέρηση από το φθινόπωρο- βάσει του αρχικού σχεδίου που υπήρχε στο οικονομικό επιτελείο προέβλεπε πως θα διεξάγεται μια κλήρωση κάθε μήνα ενώ είχε αναφερθεί πως κατά το πρώτο έτος εφαρμογής θα μοιράζονται 12 εκατ. ευρώ ενώ ο κάθε νικητής-φορολογούμενος θα κέρδιζε από 1.000 ευρώ. Ειδικότερα, στην «κληρωτίδα» υπάρχει η σκέψη να μπαίνουν όλες οι αποδείξεις που θα πραγματοποιεί ο κάθε φορολογούμενος ενδεχομένως πάνω από ένα όριο. Κάθε απόδειξη θα αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο ΑΦΜ, ενώ τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα από την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των τραπεζών, μέσω των οποίων γίνονται οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα.Μετά την κλήρωση το χρηματικό έπαθλο θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου μέσω του ΤΑXIS.

Με δεδομένο πάντως πως εφόσον η λαχειοφόρος ξεκινήσει τελικά τον Σεπτέμβριο θα απομένουν μόλις τρεις μήνες για να κλείσει το 2017 φαίνεται πως υπάρχουν σκέψεις να διεξαχθούν επιπλέον κληρώσεις πέραν των μηνιαίων για αποδείξεις που ήδη εκδίδονται ή και έχουν εκδοθεί από τις αρχές του έτους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στο Υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν καταλήξει ακόμα πώς ακριβώς θα γίνονται οι κληρώσεις. Για παράδειγμα αρχικός στόχος ήταν να περιλαμβάνονται στην λοταρία όλες οι αποδείξεις στην περίπτωση που οι αγορά έχει γίνει μέσω τράπεζας ή πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας αλλά φαίνεται πως υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες όπως το πώς θα στέλνουν οι τράπεζες τα στοιχεία των αποδείξεων που πληρώθηκαν με κάρτα.

Δημοφιλή