Πέθανε ο βραβευμένος με Πούλιτζερ, θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης Σαμ Σέπαρντ

Πέθανε ο βραβευμένος με Πούλιτζερ, θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης Σαμ Σέπαρντ
Actor Sam Shepard talks about Discovery Channel's
Actor Sam Shepard talks about Discovery Channel's
Lucy Nicholson / Reuters

Σε ηλικία 73 ετών πέθανε στο σπίτι του στο Κεντάκι των ΗΠΑ ο βραβευμένος με Πούλιτζερ, θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο Σαμ Σέπαρντ.

O Σαμ Σέπαρντ, ο οποίος έχει γράψει πάνω από σάραντα πέντε θεατρικά έργα, έντεκα από τα οποία έχουν τιμηθεί με το βραβείο Όμπι, το 1979 πήρε το βραβείο Πούλιτζερ για Tο θαμμένο παιδί (Buried Child ) και το 1984 ήταν υποψήφιος για Όσκαρ, για την ερμηνεία του στην ταινία του Φίλιπ Kάουφμαν Oι κατάλληλοι άνθρωποι. Tο Παρίσι-Tέξας, βασισμένο σε δικό του σενάριο, κέρδισε το Xρυσό Φοίνικα στις Kάννες το 1984. Tο 1986 τον εξέλεξαν στην Aμερικανική Aκαδημία Γραμμάτων και το 1994 μπήκε στο Theatre Hall of Fame.

Ο Σέπαρντο ήταν ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του κινήματος «Οφ Μπρόντγουεϊ» και κατέγραψε τη σκοτεινή όψη της αμερικανικής οικογενειακής ζωής σε έργα όπως το «Θαμμένο Παιδί» και το «Ένα ψέμα του μυαλού».

Θεωρείτο ευρέως ως μια από τις αυθεντικότερες φωνές της γενιάς του και είχε επαινεθεί από τους κριτικούς για τον τρόπο με τον οποίο απεικόνιζε συζύγους, αδελφούς και εραστές και τον εσωτερικό αγώνα τους με θέματα όπως η ταυτότητά, η αποτυχία και η φευγαλέα φύση του αμερικανικού ονείρου.

Ο Σέπαρντ είχε τρία παιδιά, τον μεγαλύτερο γιο του από τον γάμο του με την Ο-λαν Τζόουνς, καθώς και έναν γιο και μία κόρη από τη μακροχρόνια σχέση του με την ηθοποιό Τζέσικα Λανγκ. Τα τελευταία χρόνια είχε διαγνωσθεί με Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS).

Δημοφιλή