Σύλληψη ενός άνδρα ως υπόπτου για την επίθεση και τον τραυματισμό έξι στρατιωτών στη Γαλλία

Σύλληψη ενός άνδρα ως υπόπτου για την επίθεση και τον τραυματισμό έξι στρατιωτών στη Γαλλία
Journalists (back) gather behind a cordon as police work at the site where a car slammed into soldiers in Levallois-Perret, outside Paris, on August 9, 2017.French police launched a manhunt on August 9 after a car rammed into soldiers near their barracks outside Paris, injuring six people, two of them seriously. The incident took place at about 8:00 am (0600 GMT) outside a military barracks in the northwestern Paris suburb of Levallois-Perret. / AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN (Photo cred
Journalists (back) gather behind a cordon as police work at the site where a car slammed into soldiers in Levallois-Perret, outside Paris, on August 9, 2017.French police launched a manhunt on August 9 after a car rammed into soldiers near their barracks outside Paris, injuring six people, two of them seriously. The incident took place at about 8:00 am (0600 GMT) outside a military barracks in the northwestern Paris suburb of Levallois-Perret. / AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN (Photo cred
STEPHANE DE SAKUTIN via Getty Images

Στη σύλληψη ενός άνδρα ο οποίος θεωρείται πως είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου που το πρωί της Τετάρτης παρέσυρε στρατιώτες και τραυμάτισε τελικά έξι από αυτούς στο προάστιο του Παρισιού, Λεβαλούα-Περέ, προχώρησε η αστυνομία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αστυνομικοί εντόπισαν και σταμάτησαν το όχημα που εμπλέκεται στο ατύχημα. Ο οδηγός φαίνεται πως κατευθυνόταν προς το Καλαί μέσω του αυτοκινητοδρόμου Α16 και ο οδηγός του συνελήφθη αφού τραυματίσθηκε με σφαίρες από τους αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί σταμάτησαν το όχημα νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης. «Ο συλληφθείς, γεννημένος το 1980, είναι ύποπτος ως ο δράστης» της επίθεσης που σημειώθηκε «επειδή επέβαινε του οχήματος που η αστυνομία αναζητεί και επιχείρησε να διαφύγει», ανέφερε δικαστική πηγή. Επίσης πυροβόλησαν επανειλημμένα και τραυμάτισαν τον οδηγό ο οποίος έχει μεταφερθεί από το σημείο που σημειώθηκε το περιστατικό.

«Ένας ύποπτος ο οποίος οδηγούσε το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση συνελήφθη στον αυτοκινητόδρομο από το Παρίσι προς το Μπουλόν-σιρ-Μερ», είπε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ σε κοινοβουλευτικούς απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε.

«Δεν μπορώ να σχολιάσω τις συνθήκες της σύλληψης ούτε προφανώς στοιχεία τα οποία αφορούν την έρευνα, αλλά θέλω να συγχαρώ το σύνολο των δυνάμεων ασφαλείας οι οποίες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφεραν να συλλάβουν τον ύποπτο, ο οποίος είναι ο κύριος (ύποπτος) σε αυτό το στάδιο, για την επίθεση», συνέχισε ο ίδιος.

Ακόμη, ο Φιλίπ επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση των τραυματιών στρατιωτών «δεν εμπνέει πλέον ανησυχία» και ότι υπέστησαν «ευτυχώς ελαφρά» τραύματα, ενώ απέτισε φόρο τιμής στους αστυνομικούς, τους χωροφύλακες, τους στρατιώτες που έχουν κινητοποιηθεί για την προστασία των Γάλλων από τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά γίνονται «στόχοι» τους. Εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του στους τραυματίες και στους οικείους τους.

Τι γνωρίζουμε για το περιστατικό

Η επίθεση σημειώθηκε μπροστά από ένα στρατόπεδο και σύμφωνα με το Reuters, το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στην άκρη της πλατείας Βερντέν στο κέντρο του Λεβαλουά. Η περιοχή, που ήταν πιο ήσυχη απ΄ό,τι συνήθως στην καρδιά της θερινής περιόδου διακοπών αποκλείστηκε μετά το περιστατικό. Το Λεβαλουά-Περέ απέχει περίπου 5 χλμ. από χαρακτηριστικά σημεία του κέντρου της πόλης όπως ο Πύργος του Άιφελ και το προεδρικό μέγαρο Ελιζέ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας διεξήγαγαν μια εκτεταμένη επιχείρηση καταδίωξης του αυτοκινήτου ενώ η γαλλική κυβέρνηση έκανε σχεδόν αμέσως λόγο για μια ενέργεια «από πρόθεση» και η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της εισαγγελίας άρχισε έρευνα.

Οι δε στρατιώτες που τραυματίστηκαν συμμετέχουν στην επιχείρηση Sentinelle όπως και άλλοι 7.000 στρατιώτες ανά την γαλλική επικράτεια- εκ των οποίων οι μισοί στην περιοχή του Παρισιού- από τον Ιανουάριο του 2015. Η αξιοποίηση μεγάλου αριθμού στρατιωτών αποφασίστηκε μετά τις πρώτες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι και έκτοτε οι στρατιώτες που μετέχουν σε αυτή αποτελούν στόχο επιθέσεων (στη Νίκαια τον Φεβρουάριο του 2015, στο αεροδρόμιο Ορλί τον Απρίλιο του 2015 και τον Μάρτιο του 2017, στην περιοχή του μουσείου του Λούβρου τον Φεβρουάριο του 2017). Μόλις το περασμένο Σάββατο στη βάση του Πύργου του Άιφελ, ένας νέος άνδρας που νοσηλεύεται σε ψυχιατρείο αλλά είχε άδεια εξόδου διέσχισε έβγαλε μαχαίρι και έσπρωξε στρατιώτης της επιχείρησης Sentinelle. Κατά την ανάκριση του δήλωσε πως ήθελε να «διαπράξει επίθεση εναντίον ενός στρατιώτη».

Αντιδράσεις στη Γαλλία

Ο Patrick Balkany, ο δήμαρχος της περιοχής έκανε λόγο για προμελετημένο έγκλημα καθώς όπως είπε ο οδηγός της BMW περίμενε τους στρατιώτες να βγουν από το στρατώνα και κατόπιν οδήγησε με ταχύτητα και τους χτύπησε.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί καταδίκασε ως «δειλή ενέργεια» την επίθεση, ενώ το τμήμα κατά της τρομοκρατίας της εισαγγελίας του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό.

«Σήμερα (Τετάρτη) το πρωί γύρω στις 08:00 (τοπική ώρα) ένα όχημα χτύπησε στρατιωτικούς της επιχείρησης Sentinelle σε περιπολία στο Λεβαλουά-Περέ. Έξι στρατιωτικοί του 35ου συντάγματος πεζικού του Μπελφόρ τραυματίστηκαν, από τους οποίους τρεις πιο σοβαρά, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η υπουργός.

Η υπουργός, η θα επισκεφθεί τους τραυματίες μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, καταδίκασε «με τη μεγαλύτερη σθεναρότητα αυτή τη δειλή ενέργεια που δεν θα διασπάσει καθόλου την αποφασιστικότητα των στρατιωτικών να εργάζονται για την ασφάλεια των Γάλλων».

Η νομαρχία του διαμερίσματος Ο-ντε-Σεν έκανε από την πλευρά της λόγο για «μια a priori σκόπιμη ενέργεια», αναφερόμενη στο περιστατικό αυτό το οποίο σημειώθηκε τέσσερις ημέρες έπειτα από μια απόπειρα επίθεσης εναντίον στρατιωτών της Sentinelle στο σημείο όπου βρίσκεται ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters)

Δημοφιλή