Τον κώδωνα του κινδύνου για τον προστατευτισμό στο εμπόριο κρούει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole των ΗΠΑ. Απέφυγε ωστόσο να δώσει στίγμα προθέσεων τόσο αναφορικά με τα επιτόκια όσο και σχετικά με την σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ (QE)- αν και χαρακτήρισε το πρόγραμμα «ιδιαίτερα επιτυχημένο», σε σχόλια που έκανε μετά το τέλος της ομιλίας του.
Στο πλαίσιο ομιλίας του, τόνισε πως οι πολιτικές προστατευτισμού μπορούν να πλήξουν την ανάπτυξη και πως η συνεργασία πολλών μερών είναι κρίσιμη για να καταστεί βιώσιμο το ελεύθερο εμπόριο. Η συνεργασία πέρα από τα σύνορα μπορεί να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να απαντήσουν στις αντιδράσεις κατά του ελεύθερου εμπορίου που πηγάζουν από τις ανησυχίες για τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια και την ισότητα, επεσήμανε.
O Ντράγκι αναφέρθηκε ακόμη, όπως πριν από αυτόν έκανε η επικεφαλής της Fed, στην ανάγκη να μη χαλαρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες.
«Ειδικότερα, όταν η νομισματική πολιτική είναι διευκολυντική, οι χαλαρές ρυθμίσεις διατρέχουν τον κίνδυνο της αύξησης των χρηματοπιστωτικών ανισορροπιών», τόνισε, προσθέτοντας: «Αντίθετα, το ισχυρότερο ρυθμιστικό καθεστώς που έχουμε τώρα έχει επιτρέψει στις οικονομίες να αντέξουν μία μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων χωρίς κάποια σημαντικά παράπλευρα αποτελέσματα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
«Για να δοθεί μεγαλύτερος δυναμισμός στην παγκόσμια οικονομία, πρέπει να αυξήσουμε τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και για να το κάνουμε αυτό με τη γήρανση των κοινωνιών πρέπει να ενισχύσουμε την αύξηση της παραγωγικότητας. Για τις αναπτυγμένες οικονομίες, που είναι κοντά στα τεχνολογικά όρια, αυτό εξαρτάται καθοριστικά από το άνοιγμα του εμπορίου», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, το άνοιγμα του εμπορίου απειλείται και αυτό σημαίνει ότι πολιτικές που θα απαντούν σε αυτή την αρνητική αντίδραση αποτελούν ζωτικό μέρος του μείγματος πολιτικής για μία δυναμική ανάπτυξη. Ορισμένες από τις πολιτικές αυτές μπορούν να εφαρμοσθούν σε εγχώριο επίπεδο, αλλά κάποιες μπορούν να υλοποιηθούν αποτελεσματικά μόνο με την πολυμερή συνεργασία».
Η πολυμερής συνεργασία, συνέχισε, είναι κρίσιμη για την απάντηση των ανησυχιών σχετικά με την δικαιοσύνη, την ασφάλεια και την ισότητα. «Ενθαρρύνοντας τη σύγκλιση των ρυθμιστικών πλαισίων, βοηθά στην προστασία των ανθρώπων από τις ανεπιθύμητες συνέπειες του ανοίγματος. Και η προστασία διασφαλίζει ότι δεν θα διολισθήσουμε με την πάροδο του χρόνου στον προστατευτισμό».
Όπως αναφέρθηκε, στην κύρια ομιλία του ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν έκανε καμία αναφορά στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Σημειώνεται πως αναλυτές είχαν προβλέψει ότι θα απέφευγε δηλώσεις που θα μπορούσαν να αναστατώσουν τις αγορές.
Μετά την ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου κινήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2015, καταγράφοντας άνοδο ως 1,1% στα 1,1927 δολάρια.