«Κατηγορώ» Κατάρ σε Σαουδική Αραβία για εμπόδια στους προσκυνητές να ταξιδέψουν στη Μέκκα

«Κατηγορώ» Κατάρ σε Σαουδική Αραβία για εμπόδια στους προσκυνητές να ταξιδέψουν στη Μέκκα
AFP PHOTO / KARIM SAHIB (Photo credit should read KARIM SAHIB/AFP/Getty Images)
AFP PHOTO / KARIM SAHIB (Photo credit should read KARIM SAHIB/AFP/Getty Images)
KARIM SAHIB via Getty Images

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ επικρίνει την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μεταφερθούν οι Καταριανοί προσκυνητές αποκλειστικά με τις Σαουδαραβικές αερογραμμές.

«Είναι ασυνήθιστο και παράλογο γεγονός, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις διδασκαλίες της ισλαμικής θρησκείας που συστήνουν διευκόλυνση στην διαδικασία του προσκυνήματος στους απανταχού μουσουλμάνους», η μεταφορά των προσκυνητών από το Κατάρ αποκλειστικά με τις Σαουδαραβικές αερογραμμές, δήλωσε ο κ. Άχμαντ Αλ Ρουμεϊχί, διευθυντής του γραφείου Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών στην Ντόχα.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων του Κατάρ, ο κος Ρουμεϊχί ξεκαθάρισε πως οι χατζήδες (σ.σ ταξιδιώτες στη Μέκκα) μεταφέρονται με τις εθνικές αερογραμμές της χώρας τους, συν άλλες γραμμές στο πλαίσιο της κινητοποίησης που γίνεται από τα κράτη της περιοχής. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις διακοπής των διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με άλλες χώρες δεν επιβλήθηκε τέτοιος όρος.

Ο Καταριανός διπλωμάτης επισήμανε πως οι χατζήδες της χώρας του δεν έχουν ανάγκη βοήθειας στα έξοδα του ταξιδιού για το ετήσιο προσκύνημα, έτσι ώστε να φανεί σαν ελεημοσύνη προς αυτούς. Όπως είπε ο κ. Ρουμεϊχί η πραγματική διευκόλυνση θα ήταν η άρση του αποκλεισμού που επιβάλλουν οι γειτονικές χώρες στο Κατάρ κάτι που θα άρμοζε με τις διδαχές του Ισλάμ και τις διεθνείς συνθήκες. Επίσης με το να δοθεί η ευκαιρία στο υπουργείο Βακουφίων του Κατάρ να οργανώσει την αποστολή για προσκύνημα στη Μέκκα χωρίς εμπόδια.

Ο κ. Ρουμεϊχί υπογράμμισε την ανάγκη το προσκύνημα να παραμείνει μακριά από τις πολιτικές διαφορές μεταξύ κρατών με την επιβολή όρων που θίγουν την κυριαρχία των κρατών και προσβάλουν την ανθρώπινη αξία των προσκυνητών.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία για το προσκύνημα διέπεται από μια ετήσια συμφωνία που οργανώνει λεπτομερώς το όλο θέμα. Η φετινή συμφωνία συνάφθηκε στις 21 Φεβρουαρίου. Για το λόγο αυτό ο εκπρόσωπος του Κατάρ στο υπουργείο Εξωτερικών επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές της Σαουδικής Αραβίας για να οργανώσει τη διαδικασία μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Όμως δεν βρήκε ανταπόκριση γεγονός που δημιούργησε προκάλεσε νέα προβλήματα στην διαδικασία.

Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με την ασφάλεια των καταριανών χατζήδων καθώς το Κατάρ δεν έχει διπλωματική εκπροσώπηση στη Σαουδική Αραβία και επειδή έχουν προηγηθεί κρούσματα ενόχλησης και εκδίωξης Καταριανών πολιτών από τους ιερούς χώρους στις 5 Ιουνίου ενώ πραγματοποιούσαν προσκύνημα.

Το υπουργείο Βακουφιών του Κατάρ αναμένει ακόμη την ανταπόκριση του υπουργείου προσκυνήματος της Σ. Αραβίας ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους Καταριανούς πολίτες, όπως έχουν συμφωνήσει οι δυο χώρες, κατέληξε ο καταριανός υπεύθυνος.

ΠΗΓΗ: QNA NEWS

Δημοφιλή