Με το βλέμμα στις γερμανικές εκλογές η κυβέρνηση. Πώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει αξιολόγηση και διαπραγματεύσεις

Με το βλέμμα στις γερμανικές εκλογές η κυβέρνηση. Πώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει αξιολόγηση και διαπραγματεύσεις
An election campaign poster for the upcoming general elections of the Christian Democratic Union party (CDU) with a headshot of German Chancellor Angela Merkel is displayed at Alexanderplatz square in Berlin, Germany, September 21, 2017. REUTERS/Hannibal Hanschke
An election campaign poster for the upcoming general elections of the Christian Democratic Union party (CDU) with a headshot of German Chancellor Angela Merkel is displayed at Alexanderplatz square in Berlin, Germany, September 21, 2017. REUTERS/Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke / Reuters

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών αναμένεται να κρίνει πολλά σε σχέση με το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αλλά και το πόσο εύκολες ή δύσκολες θα είναι οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών.

Αν και επίσημα η κυβέρνηση δεν θέλει να συνδέσει την τύχη της αξιολόγησης με το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών, αξιωματούχοι με μεγάλη εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, παραδέχονται ότι πάρα πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι Γερμανικές κάλπες.

Αρχικά όπως εξηγούν, ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είναι άμεσα συνδεδεμένος με το χρόνο που θα ολοκληρωθούν οι διεργασίας στο Βερολίνο, προκειμένου να γίνουν οι συμμαχίες για την επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας. Και αυτό γιατί η γραμμή που θα ακολουθήσουν, τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι δανειστές, σχετικά με την Ελληνική αξιολόγηση θα κριθεί από τις ισορροπίες που θα υπάρχουν στη νέα Γερμανική κυβέρνηση.

Παράγοντας Σόιμπλε

Παρά το γεγονός ότι ο Γερμανικός τύπος θεωρεί δεδομένη την παραμονή του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι οι ισορροπίες που θα δημιουργηθούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης θα κριθούν από τις συμμαχίες που θα προκύψουν.

Αυτό σημαίνει ότι στην Ελληνική κυβέρνηση ελπίζουν ότι η παραμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα σημαίνει αυτόματα και συνέχιση της ίδιας πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα. Οι ελπίδες της Ελληνικής πλευράς είναι πολύ πιθανό να ευοδωθούν χωρίς όμως κανείς να μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι αλλαγές θα είναι προς καλύτερη ή χειρότερη κατεύθυνση.

Η πιο εύκολη απάντηση σε αυτό είναι ότι μια συμμαχία του κόμματος της κυρίας Μέρκελ μόνο με τους Φιλελεύθερους θα οδηγήσει σε ακόμα πιο σκληρή στάση της Γερμανικής κυβέρνησης και του ίδιου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αντίθετα η συμμετοχή και των Πρασίνων στο κυβερνητικό συνασπισμό θα μπορούσε να κρατήσει ισορροπίες, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι θα αλλάξει δραστικά η Γερμανική πολιτική.

Οι προσδοκίες

Αλλαγή στην κυβερνητικής πολιτική της Γερμανίας, θα μπορούσε να υπάρξει εάν από τις πολιτικές διεργασίας μετά τις εκλογές προκύψει ο μεγάλος συνασπισμός μεταξύ χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών. Αναλυτές εκτιμούν ότι μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να φέρει τον κ. Σούλτς ακόμα και στη θέση του υπουργού Οικονομικών, αν και αυτό το σενάριο μοιάζει μάλλον αδύναμο.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση περιμένει με κομμένη την ανάσα τις Γερμανικές εκλογές της 24 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μπορεί να κάνει τις πρώτες εκτιμήσεις σε σχέση με το τι πρέπει να περιμένει από την επερχόμενη τρίτη αξιολόγηση.

Όπως και να έχει το οικονομικό επιτελείο θέλει να έχει κλείσει τις περισσότερες μνημονιακές εκκρεμότητες έως τις 13 Οκτωβρίου, καθώς τότε αρχίζει στην Ουάσιγκτον η σύνοδος του ΔΝΤ. Εκεί θεωρείται βέβαιο ότι ΔΝΤ, Γερμανία και ΕΚΤ θα ορίσουν την ατζέντα της τρίτης αξιολόγησης και θα αποφασίσουν εάν επιθυμούν ταχεία και «αναίμακτη» αξιολόγηση ή οι δανειστές θα οδηγήσουν για ακόμα μια φορά σε μια μακρόσυρτη και επίπονη διαδικασία.

Δημοφιλή