Exit poll γερμανικών εκλογών: Πρώτη η Μέρκελ αν και αποδυναμωμένη, τρίτο κόμμα η ακροδεξιά

Exit poll γερμανικών εκλογών: Πρώτη η Μέρκελ αν και αποδυναμωμένη, τρίτο κόμμα η ακροδεξιά
German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel casts her ballot at a polling station on September 24, 2017 in Berlin during general elections. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN (Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)
German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel casts her ballot at a polling station on September 24, 2017 in Berlin during general elections. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN (Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)
ODD ANDERSEN via Getty Images

Χαμηλότερα ποσοστά από τα αναμενόμενα φαίνεται πως συγκεντρώνει το CDU και η Άνγκελα Μέρκελ, αν επιβεβαιωθεί το exit poll που ανακοινώθηκε μόλις έκλεισαν οι κάλπες, ενώ φαίνεται ότι για πρώτη φορά μπαίνει στη βουλή το ακροδεξιό κόμμα AfD. Για τους Σοσιαλιστές του Μάρτιν Σουλτς, πρόκειται για εκλογικό Βατερλό, που τον οδηγεί εκτός ηγεσίας του SPD.

Το exit poll που μεταδόθηκε από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, έχει ως εξής:

  • CDU 32,5%
  • SPD 20%
  • AfD 13,5 %
  • FDP: 10%
  • Πράσινοι: 9,5%
  • Die Linke: 9%

Τέλος ο μεγάλος συνασπισμός. Προς σχηματισμό συνασπισμού «Τζαμάικα»;

Όπως όλα δείχνουν οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD. Το SPD, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε το exit poll, απέκλεισε τη συμμετοχή σε κυβερνητικό συνασπισμό, τονίζοντας ότι θα περάσει στην αντιπολίτευση.

Εάν πράγματι αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού, μεταξύ CDU/CSU και SPD, θα πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες για τον σχηματισμό συνασπισμού «Τζαμάικα», μεταξύ CDU/CSU, Φιλελεύθερων (FDP) και Πρασίνων. Πάντως, ο ηγέτης του FDP δηλώνει ανοικτός σε συνομιλίες και θέτει θέμα αλλαγής πορείας. Οι Πράσινοι από την πλευρά τους, δήλωσαν ότι θα εξετάσουν εάν υπάρχει κοινό έδαφος για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα αποτελούν πολιτικό σεισμό για την Γερμανία, καθώς, όπως έγινε γνωστό, περίπου 1,5 εκατομμύριο ψήφοι της AfD προέρχεται από ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά, ένα εκατομμύριο από πρώην ψηφοφόρους της CDU/CSU και περίπου 500.000 από τα άλλα κόμματα. Οι δε Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) σημείωσαν το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους, με 38%.

Η συμμετοχή

Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη ομαλά. Τα εκλογικά κέντρα στις 299 εκλογικές περιφέρειες της χώρας άνοιξαν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας). Εκείνη τη στιγμή ανακοινώθηκε και το exit poll. Ένα πρώτο επίσημο αποτέλεσμα αναμένεται τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η συμμετοχή ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε καταγραφεί στην εκλογική αναμέτρηση του 2013. Σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, άγγιξε το 75,6%, ενώ το 2013 ήταν 71,5%.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ψήφισε το απόγευμα στο Βερολίνο, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της. Το μεσημέρι ψήφισε και ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς στην ιδιαίτερη πατρίδα του, κοντά στο Άαχεν, συνοδευόμενος και αυτός από τη σύζυγό του. «Αυτή ήταν η καθοριστική ψήφος» δήλωσε με χιουμοριστική διάθεση ο Σουλτς, αποχωρώντας από το εκλογικό κέντρο.

Στις εκλογές συμμετέχουν συνολικά 42 κόμματα. Μόλις το 29% των υποψηφίων είναι γυναίκες.

Στην τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην εφημερίδα Bild, τα δύο χριστιανικά κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 34% των ψήφων, οι Σοσιαλδημοκράτες 21%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία 13%, η Αριστερά 11%, οι Φιλελεύθεροι 9% και οι Πράσινοι 8%.

Εντυπωσιακό παρέμενε το ποσοστό των αναποφάσιστων, που ξεπερνούσε το ένα τρίτο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα δηλώνουν οι ερωτηθέντες στις δημοσκοπήσεις.

Δημοφιλή