Τα καταστήματα Topshop καταργούν το διαχωρισμό των δοκιμαστηρίων σε αντρικά και γυναικεία

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
TOPSHOP STORE
Bloomberg via Getty Images
Εκτύπωση

Η βρετανική αλυσίδα ρούχων Topshop και Topman προχώρησε σε μια ριζική αλλαγή των δοκιμαστηρίων στα καταστήματά της, μετατρέποντάς τα από γυναικεία και αντρικά σε δοκιμαστήριο ουδέτερου φύλου (gender-neutral).

Η απόφαση αυτή ήρθε λίγες μέρες μετά τα παράπονα που έκανε ένας τρανσέξουαλ πελάτης, ο οποίος ισχυρίστηκε πως του απαγόρευσαν την είσοδο στα γυναικεία δοκιμαστήρια σε ένα κατάστημα της αλυσίδας στο Manchester.

Ο Travis Alabanza, performer και συγγραφέας ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως trans-feminine, ήθελε να δοκιμάσει ένα φόρεμα αλλά ο υπάλληλος που βρισκόταν στα δοκιμαστήρια των γυναικών του απαγόρευσε την είσοδο και του είπε πως θα πρέπει να πάει στα αντρικά δοκιμαστήρια στον κάτω όροφο, όπου βρίσκεται η αντρική συλλογή της αλυσίδας, Topman.

Σχολιάζοντας το περιστατικό στο Twitter, ο Alabanza έγραψε: «Ε @Topshop, μόλις βίωσα τρανσοφοβία στο κατάστημά σας στο Manchester. Αποφάσισα πως το να μην με αφήνετε να χρησιμοποιώ τα δοκιμαστήρια είναι μια μ@λ@κι@, λύστε το».

Ο Travis είπε επίσης πως τα χωριστά δοκιμαστήρια βάσει φύλου «βάζουν τους queer και trans πελάτες σε κίνδυνο παρενόχλησης από άλλους πελάτες» και τόνισε πως είναι μια ξεπερασμένη όσο και επικίνδυνη τακτική.

«Ποιος σας έβαλε υπεύθυνους να αποφασίζετε ποια είναι αρκετά γυναίκα για να χρησιμοποιήσει τα δοκιμαστήριά σας; Μόλις χάσατε μια εύκολη αγορά και χρήματα», πρόσθεσε.

Μετά τα παράπονα του Alabanza, η εταιρεία εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία επιβεβαίωνε πως τα δοκιμαστήριά της έχουν καθιερωθεί ως gender-neutral χώροι από το καλοκαίρι, αλλά κάποιοι από του υπαλλήλους δεν έχουν ενημερωθεί κατάλληλα. Η εκπρόσωπος του Topshop και του Topman είπε «όλοι οι πελάτες του Topshop και του Topman είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν όλα τα δοκιμαστήρια που βρίσκονται μέσα στα καταστήματά μας».