Κλιμάκιο Ελλήνων αστυνομικών στα γερμανικά αεροδρόμια

Κλιμάκιο Ελλήνων αστυνομικών στα γερμανικά αεροδρόμια
German federal police officers prepare Germany's first group deportation of some 50 rejected Afghan asylum seekers in line with an agreement with Kabul, at Frankfurt Rhein-Main Airport, Germany, December 14, 2016. REUTERS/Ralph Orlowski
German federal police officers prepare Germany's first group deportation of some 50 rejected Afghan asylum seekers in line with an agreement with Kabul, at Frankfurt Rhein-Main Airport, Germany, December 14, 2016. REUTERS/Ralph Orlowski
Ralph Orlowski / Reuters

Κλιμάκιο Ελλήνων αστυνομικών θα μεταβεί στη Γερμανία την επόμενη εβδομάδα για τη διενέργεια ελέγχων στα αεροδρόμια της Γερμανίας.

Οι Έλληνες αστυνομικοί, με εκπαίδευση στους επιβατικούς ελέγχους, θα έχουν το ρόλο του επόπτη στα αεροδρόμια, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο προβλεπόμενος έλεγχος των επιβατών που φτάνουν στα γερμανικά αεροδρόμια από την Ελλάδα.

Το θέμα ανέκυψε ύστερα από τη θέση των γερμανικών Αρχών ότι στα ελληνικά αεροδρόμια οι έλεγχοι είναι ανεπαρκείς με αποτέλεσμα οι επιβάτες που φτάνουν στη Γερμανία από τη χώρα μας να υποβάλλονται σε πρόσθετους εξονυχιστικούς ελέγχους στα γερμανικά αεροδρόμια. Άτυπα δηλαδή οι Έλληνες επιβάτες υποβιβάστηκαν στη τρίτη κατηγορία του χώρου Σένγκεν

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των ελληνικών Αρχών που δια μέσω του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απέστειλαν αίτημα στη Γερμανία για την αποστολή κλιμακίου Ελλήνων αστυνομικών στα γερμανικά αεροδρόμια για την επιτήρηση της διαδικασίας ελέγχου.

*****

Την ικανοποίησή της για τις διευκρινίσεις της Γερμανίας, κατά τη χθεσινή τριμερή συνάντηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, σχετικά με τους ελέγχουςεξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, έπειτα από πρωτοβουλία της Κομισιόν, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μία «εποικοδομητική» συνάντηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η γερμανική πλευρά δεσμεύθηκε ότι από εδώ και στο εξής οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στις πτήσεις που έρχονται από την Ελλάδα θα γίνονται στην πύλη εισόδου της πτήσης, σε χώρο Σένγκεν, και οι επιβάτες δεν θα μεταφέρονται πια σε χώρο επιβατών από χώρες εκτός Σένγκεν. Επιπλέον, η Γερμανία δεσμεύτηκε ότι οι έλεγχοι των επιβατών θα περιοριστούν στον έλεγχο διαβατηρίων και εγκυρότητας των ταξιδιωτικών εγγράφων. Από την πλευρά της, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να ενισχύσει τους ήδη υπάρχοντες ελέγχους εξόδου στα ελληνικά αεροδρόμια.

Η κ. Μπερτό υπογράμμισε την «πολύ καλή συνεργασία» μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών αεροδρομίων, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις γερμανικές και τις ελληνικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται, ότι η Γερμανία , μαζί με άλλα πέντε κράτη-μέλη του χώρου Σένγκεν (Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία και Γαλλία), ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 12 Νοεμβρίου για την παράταση των προσωρινών ελέγχων στα σύνορά τους, βάσει του άρθρου 25 του Κώδικα Σένγκεν που αφορά την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη. Όπως σημείωσε η Ευρωπαία επίτροπος, προβλέπονται έλεγχοι σε χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα.

Δημοφιλή