Στον εισαγγελέα για τις επιδείξεις δελφινιών το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Στον εισαγγελέα για τις επιδείξεις δελφινιών το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Happy dolphin
Happy dolphin
rohojamagic via Getty Images

Στον εισαγγελέα παραπέμπουν το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων, σχετικά με τις επιδείξεις με δελφίνια, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

Η θέση της εταιρείας είναι ότι δεν πρόκειται για παράσταση αλλά για εκπαιδευτική παρουσίαση, επισημαίνοντας πως έχει αθωωθεί δικαστικά δύο φορές για το ίδιο ζήτημα. Από πλευράς τους οι επιθεωρητές έχουν ενημερώσει τις υπηρεσίες αδειοδότησης και θα προχωρήσουν στον καταλογισμό προστίμου στην εταιρία.

Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο διενεργήθηκε αυτοψία πριν έναν χρόνο, μετά από αναφορά στη Βουλή του βουλευτή Γιώργου Δημαρά. «Στην έκθεση αυτοψίας οι Επιθεωρητές περιγράφουν 20λεπτη ψυχαγωγική παράσταση με δελφίνια, για την οποία κατέβαλλαν αντίτιμο 3 ευρώ πλέον του εισιτηρίου. Όπως επισημαίνουν, οι παραστάσεις με τη συμμετοχή ζώων απαγορεύονται ρητά τόσο από τη νομοθεσία (η οποία εξαιρεί μόνο τις παραστάσεις ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας), όσο και από την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του ζωολογικού κήπου. Επίσης οι Επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι η άδεια λειτουργίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου είχε λήξει από το Μάρτιο του 2013. Η άδεια ανανεώθηκε μετά τον έλεγχο, τον Ιούλιο του 2017, επομένως το Πάρκο “λειτουργούσε χωρίς την προβλεπόμενη άδεια για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών”» αναφέρεται στο ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

Από πλευράς του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο απορρίπτει τα επιχειρήματα των επιθεωρητών, κατηγορώντας τους για μεροληπτική παρερμηνεία της νομοθεσίας και αναφέροντας πως η χρήση της λέξης «παράσταση» δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, καθώς οι συμπεριφορές που βλέπει το κοινό είναι φυσιολογικές και εξηγούνται στο κοινό κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής παρουσίασης. Ως προς τη χρέωση εισιτηρίου, η εταιρεία αναφέρει πως ήταν προαιρετική «προς οικονομική διευκόλυνση των επισκεπτών λόγω της οικονομικής κρίσης» και καταργήθηκε από τον Ιανουάριο του 2017, ενώ τονίζει πως για το ίδιο θέμα έχει αθωωθεί το 2013 και το 2015.

Δημοφιλή