«Προσβλητική» διαφήμιση για παπούτσια στη Βρετανία απαγορεύτηκε ως σεξιστική

«Προσβλητική» διαφήμιση για παπούτσια στη Βρετανία απαγορεύτηκε ως σεξιστική
Goodwin Shoes

Μια διαφημιστική καμπάνια για μια εταιρεία ανδρικών παπουτσιών στη Βρετανία απαγορεύτηκε από την Advertising Standards Authority (ASA) επειδή ήταν σεξιστική.

Η Goodwin Smith Shoes (Redfoot Shoes Ltd- γύρισε ένα βίντεο για την καμπάνια που, σύμφωνα με την ASA, έχει «σεξουαλικούς υπαινιγμούς και είναι υποτιμητικό προς τις γυναίκες, και ως εκ τούτου πιθανόν προσβλητικό».

Στην απόφασή του το ASΑ θεώρησε ότι ένας αριθμός από σκηνές στη διαφήμιση, όπως το άνοιγμα, με μια τόπλες ξανθιά γυναίκα με τη φράση «fancy a pair» (θα θέλατε ένα ζευγάρι; ) να εμφανίζεται στην οθόνη, και ένα στιγμιότυπο με μια γυναίκα στα εσώρουχά της πεσμένη στα τέσσερα, με τα παπούτσια στην πλάτη της, περιείχαν σεξουαλικούς υπαινιγμούς.

Η Goodwin Smith Shoes υπερασπίστηκε τη διαφήμιση λέγοντας πως η καμπάνια ήταν μια προσπάθεια δημιουργίας μια φαντασίωσης στην οποία οι άνδρες παρουσιάζονται να έχουν αυτοπεποίθηση, και ότι «δεν είχε σκοπό να υποτιμήσει τις γυναίκες».

Η εταιρεία επίσης εξήγησε ότι οι διαφημίσεις γυρίστηκαν ειδικά για το δημογραφικό κοινό στο οποίο απευθύνεται: «άνδρες ηλικίας 22-45 ετών με ενδιαφέρον για τα ρούχα και ένα πολυτελές lifestyle». Οι διαφημίσεις προωθήκηαν σε πλατφόρμες (το email της εταιρείας, το Facebook, την ιστοσελίδα και το κανάλι στο YouTube) όπου θα τις έβλεπαν μόνο καταναλωτές που είχαν επιλέξει ενεργά να δουν το υλικό.

Ωστόσο, η ASA αποφάσισε πως το disclaimer «We did warn you» (σας προειδοποιήσαμε) στο «θέμα» ενός email δεν ήταν επαρκές.

Ένα μοντέλο που συμμετείχε στην καμπάνια την υπερασπίστηκε στα social media.

Όπως έγραψε στο Twitter η Τζασμίν Τζαρντό, «δεν ένιωσα να με υποτιμούν, διασκέδασα στο σετ και είμαι περήφανη που συμμετείχα σε αυτή την καμπάνια».

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στη βρετανική έκδοση της HuffPost και μεταφράστηκε/ αποδόθηκε στα ελληνικά