Πότε ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα. Αναλυτικά οι ωφελούμενες ομάδες

Πότε ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα. Αναλυτικά οι ωφελούμενες ομάδες
SOOC

Oι τυπικές λεπτομέρειες απομένουν προκειμένου να δοθεί η έναρξη για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων που αφορούν

το κοινωνικό μέρισμα, μετά την ανάρτηση της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που όρισε τις προϋποθέσεις χορήγησης.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εισέλθουν στη πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και στο www.koinonikomerisma.gr χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxis. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο διαδικτυακός τόπος θα έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι τη Δευτέρα ώστε οι πολίτες να μπορούν να εισέλθουν.

6 βήματα μετά την είσοδο στην εφαρμογή

Τη διαδικασία χορήγησης κοινωνικού μερίσματος περιγράφει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με ανάρτηση στο προσωπικό της λογαριασμό στο facebook.

Βήμα 1

- Επιβεβαίωση του ΑΜΚΑ σας. Εισαγωγή e-mail και αριθμού κινητού τηλεφώνου για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

- Συναίνεση στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν εσάς, την/τον σύζυγό σας ή/και τα προστατευόμενα τέκνα σας.

Βήμα 2

- Αφού συναινέσετε στην επεξεργασία προσωπικών και λοιπών στοιχείων, θα εμφανιστεί μία φόρμα, που αναφέρει:

- Τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο κτλ),

- οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα),

- περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων),

- μία ένδειξη για το αν πληρούται το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία,

- μία ένδειξη για το αν ικανοποιείται το κριτήριο της ύπαρξης έστω και ενός μήνα ασφάλισης φορέα κύριας ασφάλισης και, τέλος,

- μία λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού σας.

Βήμα 3

Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση έγκυρου και ενεργού αριθμού λογαριασμού IBAN στον οποίον είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

Βήμα 4

Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας περιλαμβάνει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, απαιτείται η συγκατάθεσή τους, μέσω των κωδικών τους στο Taxis-net.

Η θετική συγκατάθεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων εντός της προθεσμίας είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της αίτησης. Συνεπώς, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους φιλοξενούμενούς σας (στη φόρμα αναγράφονται τα στοιχεία των ατόμων, των οποίων η συναίνεση απαιτείται), ώστε να μπουν στο διαδικτυακό τόπο με τους δικούς τους κωδικούς και να συναινέσουν.

Αν έχετε αποκτήσει τέκνο, μετά την 1/1/2017, μπορείτε να το δηλώσετε, εισάγοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ.

Βήμα 5

Εμφανίζεται η ένδειξη που αναφέρει, αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης. Σε θετική περίπτωση, ενημερώνεστε αμέσως για το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Διαφορετικά, εμφανίζονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους δεν είστε δικαιούχος του μερίσματος.

Βήμα 6

Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, θα πρέπει να κάνετε την επιλογή "Αποδέχομαι το κοινωνικό μέρισμα", ώστε να καταστείτε δικαιούχος».

Τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος για το 2017 αναμένεται να πιστωθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης που θα λάβουν οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού, προκειμένου να κριθεί εάν αυτό δικαιούται κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής καταβαλλόμενης με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οι βασικές εισοδηματικές κατηγορίες που θα επωφεληθούν από το μέρισμα είναι οι εξής:

• Για εισόδημα έως 5.000 ευρώ - μέρισμα 450 ευρώ.

• Για εισόδημα από 5.001 ευρώ - 7.000 ευρώ, μέρισμα 350 ευρώ.

• Για εισόδημα από 7.001 ευρώ - 9.000 ευρώ, μέρισμα 250 ευρώ.

Προσαυξάνονται κατά 50% τα εισοδηματικά όρια για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος ενός νοικοκυριού και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος. Επίσης προσαυξάνεται και το ποσό του μερίσματος.

Η υπουργική απόφαση για το εισοδηματικό κριτήριο ορίζει πως προκύπτει αφού αφαιρεθούν οι εισφορές υπέρ Κοινωνικής Ασφάλισης από όλα τα μέλη του νοικοκυριού, στοιχείο που προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις της προηγούμενης χρονιάς. Στο εισόδημα προστίθενται τυχόν επιδόματα ή χρηματικές μεταβιβάσεις που μπορεί να προέκυψαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ακόμα μια κοινωνική ομάδα η οποία μπορεί να λάβει εισόδημα είναι η οικογένεια, της οποίας όλα τα μέλη διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας του 2016.

Στους ωφελούμενους εντάσσονται υποχρεωτικά και οι φοιτητές έως 25 ετών, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους. Οι δηλωμένοι του 2016 φιλοξενούμενοι δεν έχουν ίδιο δικαίωμα στην καταβολή κοινωνικού μερίσματος και προσμετρώνται υποχρεωτικά στη φιλοξενούσα μονάδα. Δικαιούχος είναι το ενήλικο άτομο που υποβάλλει αίτηση για λογαριασμό του νοικοκυριού.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ειδικότερα, τονίζεται πως για όσους συμπλήρωσαν στις 31 Οκτωβρίου 2017 το λιγότερο έξι μήνες ανεργίας, δεν λαμβάνεται υπόψη το ατομικό εισόδημα που μπορεί να απέκτησαν το 2016 μέχρι του ποσού των 9.000 ευρώ. Το εισόδημα αυτό προσαυξάνεται 1.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μήνα ανεργίας. Για τα ΑΜΕΑ προβλέπεται ότι κάθε ανάπηρο μέλος νοικοκυριού με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% θα μετρά διπλό όριο τόσο ως προς το εισόδημα, όσο και ως προς το ποσό που θα δικαιούνται. Αν μάλιστα ο ανάπηρος είναι ο βασικός δικαιούχος του νοικοκυριού, δηλαδή εκείνος που υποβάλλει την αίτηση, τότε το μπόνους θα μετρά επί 1,5.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ κατ' εξαίρεση, είναι δυνατή η οίκοθεν καταβολή του κοινωνικού μερίσματος σε δικαιούχους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

Ο υπόχρεος ή συνυπόχρεος είναι είτε συνταξιούχος είτε λαμβάνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων του άρθρου 93 του ν.4387/2016.

Ο υπόχρεος ή συνυπόχρεος είναι ηλικίας εβδομήντα (70) ετών και άνω.

Δεν υπάρχουν στην ωφελούμενη μονάδα εξαρτώμενα μέλη ούτε φιλοξενούμενοι.

Έχει δηλωθεί κύρια κατοικία (πίνακας υπ' αρ. 5 στο έντυπο Ε1) και όχι φιλοξενία σε άλλο φυσικό πρόσωπο.

Δημοφιλή