Οι φανέλες με το 9

Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που ένα τέτοιο φωτεινό παράδειγμα αναδεικνύεται από τους κόλπους του πολύπαθου ελληνικού ποδοσφαίρου, κάθε φορά που παρουσιάζεται ωστόσο στο μυαλό μου έρχεται το εξαιρετικό βιβλίο του αείμνηστου Μένη Κουμανταρέα «Η Φανέλα με το 9». Μια ιστορία που περιγράφει την προσπάθεια ενός ταλαντούχου ποδοσφαιριστή να ανέλθει, χωρίς να προδώσει τα πιστεύω και τα ιδανικά του, ενάντια στα εμπόδια, τον φθόνο και τις κακοτοπιές που συναντάει από το σύστημα.
eurokinissi

Κάτι αξιοθαύμαστο συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στο εγχώριο, ποδοσφαιρικό βασίλειο της Δανιμαρκίας. Όχι, δεν μετακινήθηκαν ξαφνικά οι παράγοντες που κινούν τα νήματα παρασκηνιακά, ούτε άνοιξε ο δρόμος της περιβόητης, περιλάλητης και πολυθρύλητης εξυγίανσης. Αυτό που εκτυλίσσεται ωστόσο είναι μια όμορφη ιστορία βγαλμένη από την πιο δυσώδη και αποκρουστική πραγματικότητα. Είναι η ιστορία μιας ομάδας παιδιών που δίνουν κάθε σαββατοκύριακο έναν τεράστιο αγώνα εντός γηπέδου ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες που συναντάνε εκτός των οριοθετημένων γραμμών του.

Οι παίκτες του Ηρακλή παραμένουν εδώ και πολλούς μήνες απλήρωτοι, αφημένοι στη μοίρα τους από μια ανύπαρκτη, καιροσκοπική διοίκηση που αδυνατεί να καλύψει τα χρέη και τις οφειλές της. Κάποιοι από αυτούς δεν είχαν χρήματα να περάσουν ούτε τις γιορτές αναγκαζόμενοι να δανειστούν απ΄τους συμπαίκτες τους. Στο γήπεδο ωστόσο καταφέρνουν να σημειώνουν- για να δανειστώ την τετριμμένη δημοσιογραφική ορολογία- τον έναν άθλο μετά τον άλλον, έχοντας οδηγήσει την ομάδα ένα βήμα πριν την παραμονή, τουλάχιστον αγωνιστικά, γιατί στα χαρτιά είναι μια άλλη ιστορία.

Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που ένα τέτοιο φωτεινό παράδειγμα αναδεικνύεται από τους κόλπους του πολύπαθου ελληνικού ποδοσφαίρου, κάθε φορά που παρουσιάζεται ωστόσο στο μυαλό μου έρχεται το εξαιρετικό βιβλίο του αείμνηστου Μένη Κουμανταρέα «Η Φανέλα με το 9». Μια ιστορία που περιγράφει την προσπάθεια ενός ταλαντούχου ποδοσφαιριστή να ανέλθει, χωρίς να προδώσει τα πιστεύω και τα ιδανικά του, ενάντια στα εμπόδια, τον φθόνο και τις κακοτοπιές που συναντάει από το σύστημα. Η μοίρα του εντούτοις είναι τραγική και προδιαγεγραμμένη, καθώς είναι το ίδιο το σύστημα που έχει μοιράσει και σημαδέψει την τράπουλα από την αρχή.

Με 43 υποθέσεις να παραμένουν σε εκκρεμότητα και να πρέπει να διευθετηθούν άμεσα δεν γνωρίζω ποια μπορεί να είναι η έκβαση της υπερπροσπάθειας που καταβάλλουν αυτά τα παιδιά, το σίγουρο πάντως είναι πως έχουν ιδρώσει τη φανέλα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παίκτη του πρωταθλήματος. Αρκεί αυτό από μόνο του; Δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν αρκεί.

Δημοφιλή