Κοτζιάς: Διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ ως τον Ιούνιο

«Απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με τις γλωσσικές ακροβασίες».
Costas Baltas / Reuters

Η Ελλάδα σύντομα θα υποβάλει της προτάσεις για την επίλυση της διαμάχης για την ονομασία της ΠΓΔΜ, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι το ζήτημα θα μπορούσε να διευθετηθεί εντός των προσεχών μηνών.

«Στην πραγματική ζωή, ο Μέγας Αλέξανδρος...απέδειξε ότι πρέπει να κόβουμε τους Γόρδιους Δεσμούς. Σε κάποια φάση θα πρέπει να τελειώνουμε με αυτά τα ζητήματα» δήλωσε σχετικά.

Ερωτηθείς τι θα συνιστούσε πρόοδο για την Αθήνα, εάν το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί ως τον Ιούνιο, είπε «θα διευθετηθεί».

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι υπάρχει νέο μομέντουμ για την επίλυση του ζητήματος από τη στιγμή που μια πιο μετριοπαθής κυβέρνηση εξελέγη πέρυσι στην ΠΓΔΜ, και μετά από τρία χρόνια προσπαθειών ανοικοδόμησης δικαιοσύνης.

«Θέλουμε να το επιλύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και τα συμφέροντα της περιοχής, για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη» είπε, προσθέτοντας ότι η Αθήνα δουλεύει πάνω σε ένα προσχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης.

«Δεν θα είναι ένα ελληνικό κείμενο που θα περιλαμβάνει μόνο τις απόψεις μας, ούτε ένας συμβιβασμός τετελεσμένης συμφωνίας. Θα είναι ένα κείμενο το οποίο θεωρούμε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως ελπίζει ότι το προσχέδιο αυτό θα είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο.

«Επιτρέψτε μου να σας δείξω ένα παράδοξο. Ας πούμε ότι δεν επιτυγχάνουμε συμφωνία σήμερα, ποιο όνομα μένει;» είπε, ερωτηθείς για την έλλειψη πολιτικής στήριξης προς την κυβέρνηση για τη διαπραγματευτική της στάση ή για οποιοδήποτε όνομα περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία».

«Διεθνώς, θα μείνουμε με το απλό “Μακεδονία”, οπότε δεν θα έχουμε όφελος, και στις διμερείς σχέσεις μας θα μείνουμε με το ΠΓΔΜ».

«Γραμματικά, είναι ένα όνομα που εξακολουθεί να περιλαμβάνει το όνομα “Μακεδονία”, που είναι σύνθετο και με χρονολογικό προσδιορισμό. Οπότε απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με τις γλωσσικές ακροβασίες».

Όσον αφορά στα συλλαλητήρια, είπε ότι «οι διαδηλώσεις είναι σημάδια δημοκρατίας. Και στις δύο χώρες, οι άνθρωποι που δεν συμφωνούν με έναν καλό συμβιβασμό...δεν έχουν κακούς σκοπούς» είπε σχετικά. «Είναι απλά άνθρωποι που βλέπουν το πρόβλημα από μια διαφορετική γωνία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν το ιστορικό υπόβαθρο των προοπτικών μελλοντικής συνεργασίας...Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την ιστορία και να μάθουμε από αυτήν, αλλά να μη μείνουμε παγιδευμένοι σε αυτήν».

Ντιμιτρόφ: Κανείς δεν μπορεί να μας αρνηθεί το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες

Σημειώνεται πως, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Νικολά Ντιμιτρόφ, είπε πως «θέλουμε αυτό το ζήτημα να λυθεί με έναν τρόπο που θεωρείται αξιοπρεπής και για τις δύο χώρες. Κατανοούμε ότι κάποιοι πολίτες στην Ελλάδα αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά οι Έλληνες γείτονές μας και κανείς άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα δεν μπορεί να μας αρνηθεί το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος μίας σλαβικής ομάδας γλωσσών».

Όπως μεταφέρει το MIA, ο Μάθιου Νίμιτς τόνισε επίσης ότι «μέχρι στιγμής δεν είχε ακούσει τίποτα από την ελληνική πλευρά που να αρνείται την ταυτότητα του λαού της Μακεδονίας».

«Πιστεύω ότι η λύση είναι τόσο συνεπής όσο και η διατήρηση και ακόμη και η ενίσχυση της ταυτότητας. Είμαι αισιόδοξος. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν διαφορές στις στάσεις των δύο χωρών στις θέσεις, αλλά στην Αθήνα δεν άκουσα άρνηση της ταυτότητας», πρόσθεσε ο Νίμιτς.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΙΑ)

Δημοφιλή