Παγκοσμιοποίηση

Λίγες σκέψεις για την Παγκοσμιοποίηση και τη θέση των Ορθοδόξων

Ιωάννης Νεονάκης | Δημοσιεύθηκε 14.11.2017
Ιωάννης Νεονάκης

Η «παγκοσμιοποίηση» έχει έρθει, είναι εδώ και τη ζούμε όλοι μας...Και η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει, για τον απλούστατο λόγο ότι ουδείς (ή σχεδόν ουδείς) δεν θέλει πλέον να επιστρέψει στην προτεραία κατάσταση. Η τεχνολογική πρόοδος σε όλους τους τομείς (επικοινωνία, ενημέρωση, παραγωγή, οικονομία, μεταφορές, επιστήμες, τέχνες, ιατρική κλ.) κατέστη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τόσο εκρηκτική και βελτιώνει τόσο πολύ και θεαματικά την ποιότητα ζωής όλων μας, ώστε είναι πλέον χωρίς ουσιαστικό νόημα η οποιαδήποτε ιδέα επιστροφής στην προτεραία κατάσταση. Αλλού είναι τα ζητήματα.

Οι Πολιτικές Διαστάσεις του Θαλάσσιου Χώρου

Νικήτας Χιωτίνης | Δημοσιεύθηκε 06.10.2017
Νικήτας Χιωτίνης

Επανερχόμαστε σε μία ανάγκη θεώρησης των τοπικών κοινωνιών ως κυττάρου ενός παγκόσμιου οργανισμού. Οι διαφορές μεταξύ των κατά τόπους κοινωνιών δεν μπορεί παρά να είναι ο τρόπος με τον οποίον νοηματοδοτούν την ύπαρξή τους και ιεραρχούν τις προτεραιότητες του βίου των μελών τους. Διαφορές που εξ' αιτίας της αναπόφευκτης παγκοσμιοποίησης τους -ασχέτως αν αυτή η παγκοσμιοποίησή τους είναι ευκταία ή απευκταία- δεν μπορούν παρά να μειώνονται. Οι κοινωνίες θα υποχρεωθούν εκ των πραγμάτων να αποδεχτούν πολιτιστική, πολιτική και οικονομική συνύπαρξη, που σημαίνει συνεργασία, αλλά και σε κάποιο βαθμό συναντίληψη περί του τρόπου ύπαρξης τους.

Βιο-διπλωματία: Η εθνική και πολιτισμική ταυτότητα αναπόσπαστες διαστάσεις της παγκοσμιοποίησης

Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη | Δημοσιεύθηκε 25.07.2017
Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη

Η βιο-διπλωματία προωθεί την αλληλεξάρτηση και τη συνεργασία και επικεντρώνεται στην αξία της διαφοροποίησης. Ακριβώς όπως όλα τα μέρη του ανθρώπινου σώματος πρέπει να λειτουργούν μαζί με αρμονικό συντονισμό για να διατηρήσουν ένα υγιές άτομο, η σύγχρονη κοινωνία χρειάζεται την συνεργασία όλων των μελών της, το καθένα με ξεχωριστό και διαφοροποιημένο ρόλο, για να εξασφαλίσει ένα αρμονικό και ειρηνικό μέλλον.

Τοπική δυναμική «κόντρα» στις απολυταρχικές ηγεσίες. Έφτασε η ώρα;

Ζέφη Δημαδάμα | Δημοσιεύθηκε 08.06.2017
Ζέφη Δημαδάμα

Στις πολλαπλές προκλήσεις, τις οποίες ο πλανήτης αντιμετωπίζει, θα πρέπει να αναλάβουμε αποτελεσματική δράση προτάσσοντας συστηματικά το περιφερειακό και το τοπικό. Η κοινωνία των πολιτών, τα κόμματα, οι επιχειρήσεις, τα σωματεία, οι φορείς και κυρίως το τοπικό κράτος (π.χ. ο κυβερνήτης της Ν. Υόρκης στην περίπτωση των ΗΠΑ) με σοβαρότητα και αξιοπιστία έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν έναν αποφασιστικό ρόλο.

Στα Άδυτα του Δυτικού Εθνικισμού (Μία θεώρηση)

Χρήστος Γκιάτας | Δημοσιεύθηκε 18.05.2017
Χρήστος Γκιάτας

Ο αντιευρωπαϊσμός καλλιεργήθηκε στην εποχή της κρίσης, αποκτώντας λαϊκό έρεισμα αρκετά διευρυμένο ακόμα και σε κράτη με αδιαμαρτύρητο φιλοευρωπαϊσμό, όπως απεδείχθη πρόσφατα στην πόλη του φωτός. Το ευρωπαϊκό όραμα φθίνει αλλά η νόσος της παρακμής εμπερικλείει ενδογενή αίτια. Πολλώ δε μάλλον, όταν το κοινοτικό κεκτημένο έχει μετατραπεί σε ένα μονόπρακτο λησμονώντας τον ιδρυτικό αξιακό του κώδικα. Ο ανανεωμένος εθνικισμός διεκδικεί και αυτός την αντιευρωπαϊκή ρητορεία. Τελευταίο-αλλά όχι έλασσον- η αποδοκιμασία των δημοκρατικών ελίτ και η δυσαρέσκεια των εκλογέων για τους ως τώρα αντιπροσώπους τους πλάθει και εφοδιάζει τον νασιοναλισμό με αντισυστημικό και καταγγελτικό λόγο.

Παγκοσμιοποίηση κι εθνικισμός

Κώστας Θερμογιάννης | Δημοσιεύθηκε 16.05.2017
Κώστας Θερμογιάννης

Ο Ισοκράτης είχε πει πως το ήθος κάθε πολιτείας είναι όμοιο με το ήθος των ανθρώπων που την κυβερνούν. Αν τούτο το δεχτούμε ως μια τοποθέτηση που έχει ισχύ και στις μέρες μας, τότε μοιραία θα πρέπει να αναρωτηθούμε για δυο πράγματα. Το πρώτο δε θα μπορούσε να είναι άλλο παρά το γεγονός πως όσο ο εθνικισμός ριζώνει και αυξάνεται η επιρροή του στους κόλπους της Ευρώπης, τόσο κι εμείς μέσα μας, ως μονάδες - πολίτες αυτής της ένωσης, πρέπει να δεχτούμε πως είμαστε φορείς ενός ποσοστού αυτής της παθογένειας. Τούτο μπορεί να μην ακούγεται ευχάριστο, αλλά καλό θα ήταν να ψάξει ο καθένας μέσα του και να κοιτάξει κατάματα τον εθνικισμό που ίσως, ακόμα και σε λανθάνουσα μορφή, κρύβεται κάπου στο θυμικό του.

Οι μητροπόλεις της αφθονίας και η παραμελημένη περιφέρεια. Ο νέος διχασμός της Γαλλίας σε έναν χάρτη

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 24.04.2017

Η υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις της στι...

Νίκος Άγουρος

Σάιμον Κρίτσλεϊ: «Aν υπάρχει στην ιστορία ένας λαός που έχει μάθει να επιβιώνει σε σκοτεινές εποχές, είναι οι Έλληνες!»

HuffingtonPost.com | Νίκος Άγουρος | Δημοσιεύθηκε 23.03.2017

Ο Σάιμον Κρίτσλεϊ μοιάζει με ναρκαλιευτή της σύγχρονης πολιτικής σκέψης. Καθηγητ...

«Δεν νιώθω ευπρόσδεκτος στις ΗΠΑ του Τραμπ» δηλώνει ο διάσημος κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 20.03.2017

Ο διάσημος κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ δήλωσε, στη βρετανική τηλεόραση, ότι δεν αισ...

Από το Νταβός στο Κολωνάκι, είναι αργά για διαπιστώσεις

Νίκος Άγουρος | Δημοσιεύθηκε 30.01.2017
Νίκος Άγουρος

Η αλήθεια, μπορεί να μην είναι μια, είναι σίγουρα απλούστερη: πρέπει να σταματήσουμε να περιμένουμε από την νωθρή ελίτ να μας εγχειρήσει το επόμενο μεγάλο αφήγημα εξόδου από την κρίση. Για την ακρίβεια, πρέπει να σταματήσουμε να ψάχνουμε το μεγάλο αφήγημα για να εξηγήσουμε όσα έγιναν και συμβαίνουν στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα μεγάλο αφήγημα. Το μοναδικό αφήγημα είναι ότι (σχεδόν) όλοι -εφτά χρόνια μετά την έναρξη αυτής της θλιβερής εποχής- είμαστε πιο φτωχοί, πιο μίζεροι και πιο αδρανείς. Με σχεδόν ελάχιστες επιλογές. Κανένα μεγάλο αφήγημα δεν μας κατέστρεψε και κανένα μεγάλο αφήγημα δεν θα μας σώσει.

Τα τύμπανα του αύριο

Νίκος Άγουρος | Δημοσιεύθηκε 20.01.2017
Νίκος Άγουρος

Ξημερώνει μια απρόβλεπτη, ταραχώδης και σκοτεινή εποχή. Το μήνυμα του νέου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν ένα ατόφιο μανιφέστο λαϊκισμού, μια διακήρυξη που δεν είχε στόχο να εμπνεύσει αλλά να φανατίσει. Στη καρδιά του εθνολαϊκισμού βρίσκεται ο μανιχαϊσμός, δηλαδή η ιδεολογική ταξινόμηση του κόσμου σε δυνάμεις του καλού και του κακού. Σε εμάς και σε εκείνους. Στην Αμερική και στους άλλους. Ο Τραμπ ορκίστηκε στην πρωτόγονη και θρησκευτική αντίληψη της ζωής. Ξεκαθάρισε ότι το αναλυτικό φίλτρο κατανόησης της πραγματικότητας και δράσης θα εδράζεται στη δημιουργία αντίπαλων στρατοπέδων.

Το Νταβός της ανατροπής: Η Κίνα παραδίδει μαθήματα εξωστρέφειας στην Δύση

HuffPost Greece | Μαριαλένα Περπιράκη | Δημοσιεύθηκε 18.01.2017

Ανατροπές στην διεθνή σκακιέρα φαίνεται να προμήνυε η πρώτη ημέρα του φετινού Παγ...

Ο «άνθρωπος του Νταβός» απέτυχε και αυτή είναι η απόδειξη

HuffPost Greece | Μαριαλένα Περπιράκη | Δημοσιεύθηκε 17.01.2017

Κάθε χρόνο τον Ιανουάριο, τα βλέμματα στρέφονται στο Νταβός της Ελβετίας, όπου η π...

Η προστασία της παγκοσμιοποίησης στην ατζέντα του G20 στο Αμβούργο

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 31.12.2016

Από τις 7 μέχρι τις 8 Ιουλίου, το Αμβούργο θα αποτελέσει το κοινό σημείο συνάντησης ...

Ευτυχώς ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει

Ζέφη Δημαδάμα | Δημοσιεύθηκε 29.12.2016
Ζέφη Δημαδάμα

Συνήθως τα γράμματα προς τον Άγιο Βασίλη είναι κείμενα μεταμέλειας ή πιστοποίησης της καλής μας συμπεριφοράς και κατά συνέπεια της «παραγγελίας των δώρων μας» (επιβράβευση). Πολλές φορές, επιστολές στέλνουν και ολόκληροι λαοί. Αυτή τη φορά ένας ολόκληρος λαός μέσω της κυβέρνησής του έστειλε επιστολή μεταμέλειας στον δικό μας Άγιο Βασίλη δηλαδή τους θεσμούς, το Eurogroup, αναμένοντας τη δική μας συγχώρηση και τα δικά μας δώρα (;). Μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας και προσγειωθούμε στην πραγματικότητα, θυμόμαστε ότι ο Άγιος Βασίλης είναι μια ωραία παιδική ιστορία!

Της Γης οι Κολασμένοι επιστρέφουν;

Κώστας Βεργόπουλος | Δημοσιεύθηκε 28.12.2016
Κώστας Βεργόπουλος

Το ζήτημα που πράγματι τίθεται με τις τρεις πρόσφατες λαϊκές ετυμηγορίες δεν είναι τόσο η αποπομπή των ελίτ από την εξουσία, όσο κυρίως η αλλαγή πλεύσης. Εάν η παγκοσμιοποίηση αποτελεί κάποιον αξεπέραστο ορίζοντα, τα Κράτη Έθνη και τα δημοκρατικά συστήματα δεν ειναι λιγότερο αξεπέραστα, καθότι τα τελευταία αποτελούν τους αναγκαστικούς και απαρακάμπτους πυλώνες, άνευ των οποίων κανένα παγκόσμιο σύστημα δεν εξασφαλίζει την σταθεροποίηση του. Αυτή η στοιχειώδης διαπίστωση δεν αποδυναμώνει τα δημοκρατικά συστήματα, αλλά αντιθέτως τα ενισχύει απέναντι στις επερχόμενες υποχρεώσεις τους.

Economist: Γι' αυτό «έχασε» ο φιλελευθερισμός

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 23.12.2016

Την ανάγκη επανασχεδιασμού των φιλελεύθερων πολιτικών προτείνει ο «Economist» σε άρθ...

Γκουτιέρες: Προς τα «αντισυστημικά» κόμματα στρέφονται όσοι εξοργίστηκαν με τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 23.11.2016

Ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε την Τρ...

Άρθρο στο Bloomberg: Τι θα χρειαζόταν να συμβεί για να σταματήσει η παγκοσμιοποίηση

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 16.11.2016

Η παγκοσμιοποίηση και τα ζητήματα που προκύπτουν από αυτήν έχουν βρεθεί ξανά στο ...

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Παγκοσμιοποίηση

Γιώργος Καραμπελιάς | Δημοσιεύθηκε 16.11.2017
Γιώργος Καραμπελιάς

Ο Τραμπ, δηλαδή το πιο «συντηρητικό» τμήμα του αμερικάνικου καπιταλισμού, μπροστά στην κρίση της παγκοσμιοποίησης ως κρίση της δυτικής ηγεμονίας, επιχειρεί «make America great again», δηλαδή στην πραγματικότητα να αντιμετωπίσει απευθείας και πολύ πιο ενεργητικά την κινεζική απειλή. Πρώτον, βάζοντας φραγμό στο ελεύθερο εμπόριο που οι ίδιες οι ΗΠΑ επέβαλαν τα τελευταία τριάντα σαράντα χρόνια, έτσι ώστε να πλήξουν την κινεζική εξαγωγική βιομηχανία και την παραγωγή των δυτικών επιχειρήσεων στην ίδια την Κίνα και δεύτερον, επιχειρώντας μια πολιτική αλλαγή μεγάλης κλίμακας, με κύριο στόχο την περικύκλωση της Κίνας.

Διερευνώντας τα «φαινόμενα Τραμπ»

Νικήτας Χιωτίνης | Δημοσιεύθηκε 15.11.2017
Νικήτας Χιωτίνης

Η ηγέτιδα χώρα της Δύσης βίωσε τον τελευταίο καιρό ένα φαινόμενο αντιφατικό με τους κανόνες ζωής, τους κανόνες συμπεριφοράς και κοινωνικής οργάνωσης, που οι θεωρούμενοι élites της διανόησης νομίζουν πως έχουν επικρατήσει. Τόσο ο νικητής των προεδρικών εκλογών Τραμπ όσο και η αντίπαλός τους Χ. Κλίντον, ξεπέρασαν εμφανώς τα δεδομένα, ο δε Τραμπ στήριξε την εκλογή του, εκτός των άλλων, και στην απόρριψη δήθεν εγκατεστημένων ηθικών αρχών.

Economist: Μετά τον Τραμπ, η επόμενη αντισυστημική «επανάσταση» θα έρθει από την Ιταλία

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 10.11.2016

Η νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ, το Brexit και η γενικότερη αντισυστημική ψήφος, αναλύεται σ...

Νίκος Άγουρος

Συνέντευξη του Natan Sharansky στην HuffPost Greece: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η Δύση ψάχνει συνεχώς για γρήγορες λύσεις»

HuffingtonPost.com | Νίκος Άγουρος | Δημοσιεύθηκε 16.09.2016

Ο Natan Sharansky, ισραηλινός πολιτικός, πρώην ακτιβιστής, συγγραφέας και πρόεδρος του Εβ...

Ταξική συνείδηση και διεθνής καταμερισμός εργασίας

Χρήστος Ζιώγας | Δημοσιεύθηκε 12.09.2017
Χρήστος Ζιώγας

Στην εποχή μας οι κοινωνικές τάξεις φαίνεται να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους αποτελεσματικότερα εντός των κρατών τους. Τα κράτη που θα επιβιώσουν, στο διαρκώς ανταγωνιστικότερο διεθνές σύστημα, είναι εκείνα που ενισχύουν την θέση τους στο διεθνοποιημένο οικονομικό γίγνεσθαι, έτσι ώστε να αντλούν τον απαραίτητο πλούτο, που θα τα διασφαλίσει από τις εξωτερικές απειλές και ταυτόχρονα θα τον χρησιμοποιήσουν για να ενισχύσουν την εσωτερική ευημερία και ομοιογένειά τους, με συνέπεια να αμβλύνονται και οι υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες. Αιτιάσεις για ευρύτερες κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μετασχηματισμούς, δεν εμφανίζονται ως πολύ πιθανές.

Die Welt: Πλησιάζει το τέλος της παγκοσμιοποίησης. «Τα στοιχεία που το αποδεικνύουν και ο κίνδυνος Τραμπ»

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 24.08.2016

Για το τέλος της παγκοσμιοποίησης το οποίο πλησιάζει κάνει λόγο σε δημοσίευμά της...