Νικήστε τη μεσημεριανή σας υπνηλία χωρίς να πιείτε καφέ

15 «ντεκαφεϊνέ» τρόποι να νικήσετε τη μεσημεριανή σας υπνηλία
Alamy

Νιώθετε τα βλέφαρά σας να βαραίνουν και το σώμα σας αρχίζει να κυριεύεται από λήθαργο. Το χασμουρητό είναι απλά το φυσικό επακόλουθο και το μόνο που θέλετε είναι να ακουμπήσετε το κεφάλι σας στο γραφείο και να ξεκουράσετε τα μάτια σας για μερικά λεπτά. Επειδή, όμως, αυτό δεν είναι εφικτό και επειδή αν πιείτε μία ακόμα κούπα καφέ, μπορεί τα νεύρα σας να γίνουν τσατάλια, δοκιμάστε τους παρακάτω 11 τρόπους που θα ξυπνήσουν για τα καλά!

Με άρωμα λεμόνι

Έρευνα που έχει γίνει σχετικά με την αρωματοθεραπεία, έχει δείξει ότι ακόμα και η ελάχιστη οσμή ενός λεμονιού μπορεί να μας κρατήσει σε εγρήγορση και να βελτιώσει τη διάθεσή μας. Το ξεφλούδισμα ενός πορτοκαλιού, μπορεί κι αυτό να προσφέρει ανακούφιση όσον αφορά το άγχος και ταυτόχρονα θα πάρετε και την απαραίτητη βιταμίνη C που χρειάζεται ο οργανισμός.

Κάντε μία βόλτα

Ο φρέσκος αέρας θα σας ανανεώσει, ενώ ένας μικρός περίπατος θα βελτιώσει τη συγκέντρωσή σας και θα μειώσει το άγχος. Επίσης, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, μία βόλτα θα αλλάξει σημαντικά τη διάθεσή σας.

Χωρίστε τη δουλειά σας σε ενότητες

Πόσες φορές έχετε κάτσει για να κάνετε μία δουλειά και έχετε βρεθεί να πηδάτε από τη μία δουλειά στην άλλη; Μερικές φορές είναι δύσκολο να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι, γι' αυτό και είναι καλό να χωρίζουμε κάθε δουλειά που έχουμε να κάνουμε σε ενότητες. Οι ειδικοί προτείνουν η κάθε ενότητα να μην ξεπερνά τα 90 λεπτά ώστε να διατηρείται η παραγωγικότητά μας. Εάν καταφέρετε να διατηρήσετε αυτό το ρυθμό, δεν θα εμφανίσετε σημάδια κόπωσης.

Γρήγορα στις σκάλες

Η σωματική άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Ακόμα κι αν χρειαστεί να ανεβοκατεβείτε τις σκάλες στη δουλειά, προσπαθήστε να κουνήσετε λίγο το σώμα σας και να ελευθερώσετε ενδορφίνες που σας κάνουν πιο παραγωγικούς. Ταυτόχρονα, θα κάνετε και την καθημερινή σας άσκηση για τους γλουτούς.

Πάρτε έναν υπνάκο

Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει όταν είστε στη δουλειά, αλλά αν είστε σπίτι και νιώθετε κουρασμένοι ενδώστε και ξεκουραστείτε για λίγο. Μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για βγείτε από το λήθαργο.

Σκεφτείτε γρήγορα

Μπορεί να φαίνεται αγχωτικό αλλά οι γρήγορες σκέψεις και αντιδράσεις, γεμίζουν το άτομο με ενέργεια. Όταν νιώθετε ότι βρίσκεστε σε αδιέξοδο, αφιερώστε λίγο χρόνο στο να κατεβάσετε ιδέες.

Μουσικό διάλειμμα

Μπορεί το γραφείο σας να μην έχει ενσωματωμένη κονσόλα αλλά ένα ζευγάρι ακουστικά θα σας δώσουν τον ρυθμό που χρειάζεστε για να ξεσηκωθείτε και να ξυπνήσετε.

Ενυδατωθείτε

Μπορεί να μπαίνετε σε πειρασμό να πιείτε αναψυκτικά αλλά μα ξέρετε ότι δεν θα σας βοηθήσουν να μείνετε ξύπνιοι. Εάν δεν ενυδατώσετε σωστά τον οργανισμό σας με νερό, σύντομα θα αρχίσουν τα χασμουρητά.

Φτιάξτε τη στάση σώματός σας

Εάν βλέπετε ότι έχετε αρχίσει να γλιστράτε στην καρέκλα και να καμπουριάζετε να είστε σίγουροι ότι δεν θα καταφέρετε να κρατήσετε για πολύ ώρα τα μάτια σας ανοιχτά. Ισιώστε την πλάτη σας και πλημμυρίστε το δωμάτιο με αυτοπεποίθηση.

Δείτε φωτογραφίες από κουτάβια

'Η φωτογραφίες από γάτες. Ή από πάντα. Όποιο χαριτωμένο ζωάκι κι αν επιλέξετε θα σας φτιάξει τη διάθεση και θα σας κάνει πιο παραγωγικούς. Φροντίστε μόνο να μην παρασυρθείτε και περάσετε όλο το απόγευμα στο διαδίκτυο.

Σηκωθείτε από το γραφείο σας

Ένα διάλειμμα από το γραφείο σας θα σας γεμίσει με ενέργεια και θα βοηθήσει στην παραγωγικότητά σας. Αφήνοντας για μερικά λεπτά την καρέκλα θα βοηθήσει το μυαλό σας να καθαρίσει και να νιώσετε πιο ήρεμοι. Έρευνες έχουν δείξει ότι τρώγοντας μπροστά από το υπολογιστή, δημιουργεί άγχος και μειώνει την αποδοτικότητα, οπότε αν είστε από τους τυχερούς που έχετε κουζίνα στη δουλειά, προτιμήστε να φάτε εκεί το μεσημεριανό σας.

Αυτό το άρθρο/blog βασίστηκε στο κείμενο 11 Caffeine-Free Ways To Beat Your Midday Slump που δημοσιεύτηκε στην Huffington Post Αμερικής.