Der Spiegel: Η ΕΚΤ δεν θα αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα

Der Spiegel: Η ΕΚΤ δεν θα αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα
Peter Adams via Getty Images

Εκτός φαίνεται ότι θα τεθούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την επόμενη εβδομάδα αμέσως μετά τη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel τα ελληνικά ομόλογα θα είναι αποκλεισμένα από τις αγορές εξαιτίας της χαμηλής τους απόδοσης. Το γερμανικό δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη, Κλας Νοτ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ μίας τέτοιας κίνησης. Ειδικότερα, ο κ. Νοτ επισημαίνει ότι οι αγορές θα πρέπει να γίνονται μόνο μέσω των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών και όχι μέσω της ΕΚΤ καθώς με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει κίνδυνος να μεταβιβάζεται ο κίνδυνος μεταξύ των χωρών.

Ειδικότερα, την ερχόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ προκειμένου να γλιτώσει η Ευρωζώνη από τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού σκοπεύει να παρουσιάσει το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων με 19 εθνικές τράπεζες να είναι επιφορτισμένες να αγοράσουν δικά τους κρατικά ομόλογα. Στο τεύχος του περιοδικού που θα κυκλοφορήσει αύριο, Σάββατο, αναφέρεται ότι ο Μάριο Ντράγκι θέλει να βάλει ανώτατο όριο στην επαναγορά ομολόγων, στο 20-25% του δημόσιου χρέους της κάθε χώρας. Το πρόγραμμα αυτό της ποσοτικής χαλάρωσης από την Φρανκφούρτη έχει τις τελευταίες εβδομάδες προκαλέσει ανησυχία στις αγορές. Την ίδια ώρα, είναι γνωστό ότι η γερμανική πλευρά αντιδρά αρνητικά στην πρόταση για αγορά κρατικών ομολόγων με αναλυτές να κάνουν λόγο ότι κανένα από τα γερμανικά μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ να μην αναμένεται να στηρίξει την απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Δημοφιλή