Τσίπρας: Ζητάμε καθαρή εντολή για να αλλάξουμε την Ελλάδα

Τσίπρας: Ζητάμε καθαρή εντολή για να αλλάξουμε την Ελλάδα
Eurokinissi

«Καθαρή, πεντακάθαρη, ανόθευτη, αδιαμφισβήτητη» εντολή ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από την Ομόνοια, όπου πραγματοποίησε την κεντρική του προεκλογική του ομιλία, προκειμένου το κόμμα του να αλλάξει την Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα στην Ευρώπη και κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το κόμμα του ανεξαρτήτως του τι ψήφιζαν ως τώρα.

Υπογράμμισε ότι αυτό που ζητείται είναι μια πρώτη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ίσως να είναι τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα. Παράλληλα, τόνισε ότι η ενότητα είναι το όπλο της παράταξής του, ενώ ο διχασμός το όπλο των δυνάμεων που κυβέρνησαν τον τόπο, εξοντώνοντάς τον.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε κατά του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι επιλέγει τον φόβο και τον διχασμό, ενώ έκανε λόγο για «ακροδεξιά παρέα« του πρωθυπουργού και διαχώρισε τον κ. Σαμαρά από τη ΝΔ, προβλέποντας ότι μετά τις εκλογές θα έχει απέναντι μια «υγιή» αντιπολίτευση. Η ΝΔ τον Φεβρουάριο θα αναζητεί νέο αρχηγό, είπε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σκοπό να συγκυβερνήσει παρέα με τους εντεταλμένους των μνημονίων και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται αυτοδυναμία για την εφαρμογή του. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται «διαγκωνισμός» για το ποιος θα καθίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ στο «πιλοτήριο», «προκειμένου να επιβάλει στο αεροσκάφος τα σχέδια πτήσης του Βερολίνου και των δανειστών».

Αναφερόμενος στο χρέος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί με αποφασιστικότητα και με συμμαχίες για το «επαχθές και μη βιώσιμο χρέος», ενώ θα διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει η Γερμανία.

Aπευθυνόμενος στο κοινό στα ελληνικά, ο ηγέτης του κινήματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε ότι φυσάει άνεμος αλλαγής στην Ευρώπη, «η αλλαγή στην Ελλάδα λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, η αλλαγή στην Ισπανία λέγεται Podemos. Η ελπίδα έρχεται. ΣΥΡΙΖΑ, Podemos, Venceremos».

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ιγκλέσιας τόνισε ότι την ερχόμενη Κυριακή οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα ελληνικό προηγούμενο. «Μέχρι τώρα, έχουν έναν αντιπρόσωπο της Άγγελας Μέρκελ. Και νομίζω ότι η υπερηφάνεια του ελληνικού λαού θα φανεί σε αυτή την ευκαιρία να υπάρξει αλλαγή αυτή την εβδομάδα».

Παράλληλα απευθύνθηκε στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ λέγοντας ότι «Θα διαπραγματευθούμε πολύ σοβαρά, αλλά έχουμε το καθήκον να προστατεύσουμε το λαό μας. Δεν μπορεί πια ο λαός να μένει απροστάτευτος από την κυβέρνηση. Αυτό είναι το μήνυμα».

NΔ: «Δεν έχουν καταλάβει τίποτα»

Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα δήλωσε ότι είναι προφανές πως την είχε έτοιμη από χθες ή σίγουρα πριν τις ανακοινώσεις Ντράγκι.

«Αλλιώς, δεν έχουν καταλάβει τίποτα», πρόσθεσε η κα Σπυράκη.

Δημοφιλή