ekloyes-2015
Τα μηνύματα είναι τρία. Μήνυμα Μοσκοβισί: Θα στηρίξω όσο μπορώ την κυβέρνηση Τσίπρα, γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική. Οι προηγούμενοι έχουν αποτύχει. Αν κάποιος μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα, αυτός είναι ο Τσίπρας. Μήνυμα Γιούνκερ: Θα στηρίξω, αλλά δεν έχω ξεχάσει και δεν έχω συγχωρήσει. Μήνυμα Σόιμπλε: Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα ήταν προτιμότερο για την Ελλάδα να διορθώσει την οικονομία της, μέσω μιας υποτίμησης του νομίσματός της εκτός ευρώ. Όταν το πρότεινα, τον Ιούλιο, είχα την συμφωνία των 15 από τους 18 υπουργούς (πλην Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου). Αλλά θα το ξαναθέσω, αν μου δοθεί ευκαιρία. Και τότε μπορεί να έχω ομοφωνία.
Το Ποτάμι πρέπει να ξεκαθαρίσει ποια είναι τα τμήματα των ψηφοφόρων στα οποία απευθύνεται και τι έχει να προτείνει για την καλυτέρευση του βιοτικού τους επιπέδου. Η αρχική ιδέα του Σταύρου Θεόδωρακη και των συνεργατών του να απευθυνθούν σε ψηφοφόρους και από τον φιλελεύθερο και τον κεντροαριστερό χώρο έφερε κάτι νέο στην πολιτική ζωή και έδωσε μια αρχική ώθηση στο Ποτάμι. Ένα χρόνο μετά την ίδρυση του όμως, το Ποτάμι έπρεπε να πάρει πιο σαφή θέση του ιδεολογικού του χώρου, δίνοντας ένα συγκεκριμένο οραματισμό για την κοινωνία.
7. Τα exit poll μπορούν να προβλέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών όσο μπορούν οι οικονομολόγοι να προβλέψουν την πορεία της οικονομίας. 10. Ο χάρακας που γλιστράει στις σελίδες του εκλογικού καταλόγου είναι ο τελευταίος τρόπος για να ενωθούν ονόματα συγγενών που δε μιλάνε πια επειδή τσακώθηκαν για τα πολιτικά.
Ωστόσο ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να πετύχει την σύνθεση δύο εντελώς αντίθετων αναγκών. Αφενός δεσμεύεται να υλοποιήσει τους όρους των δανειστών και αφετέρου πρέπει να εξομαλύνει την κοινωνική κρίση στην χώρα. Το μνημόνιο των 86 δισ. που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας τον Αύγουστο συνδέεται με σκληρή λιτότητα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να υλοποιήσει τις «μεταρρυθμίσεις» τις οποίες συμφώνησε η ίδια με τους δανειστές.
Διαφωνεί κανείς πως πρέπει να χουμε σταθερό κύκλο εκλογικών αναμετρήσεων πχ κάθε 4 χρόνια και όχι κάθε 7 μήνες, μείωση βουλευτών, κατήργηση μπόνους 50 εδρών, αλλαγή εκλογικού νόμου, άνοιγμα επαγγελμάτων, αξιολόγηση, κατάργηση λίστας που αλλοιώνει την λαϊκή βούληση, σταθεροί γενικοί γραμματείς υπουργείων που εκλέγονται από το λαό; Και όμως κανείς δεν νομοθετεί υπέρ αυτών μετά τις εκλογές.
Έδειχνε εξοικειωμένος, πια ο κ. Τσίπρας, μ' αυτήν την επικίνδυνη «συνήθεια» του να προκηρύσσει με ευκολία εκλογές και να διαμορφώνει κυβερνήσεις χωρίς ανανέωση, ή εποικοδομητική διεύρυνση δίχως φρέσκο αέρα, δηλαδή, με την ίδια πάνω-κάτω σύνθεση, που τόσα προβλήματα δημιούργησε ως τώρα στη χώρα.