Η αθέτηση πληρωμών της Ελλάδας ίσως είναι το καλύτερο στοίχημα των ΗΠΑ

Η αθέτηση πληρωμών της Ελλάδας ίσως είναι το καλύτερο στοίχημα των ΗΠΑ
fdecomite/Flickr

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ίσως να έχουν όφελος αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το χρέος της, την στιγμή που η τελευταία δόση πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι την Τρίτη (σ.σ. όπως και έγινε), καθώς πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο θα έδινε μόνιμη λύση στο πρόβλημα της χώρας.

Την Δευτέρα ο Λευκός Οίκος έδειξε την στήριξή του στους Ευρωπαίους πιστωτές, οι οποίοι απαίτησαν από την Ελλάδα να θεσπίσει αυστηρότερα μέτρα λιτότητας προκειμένου να έχει πρόσβαση σε μια άλλη δόση από το ταμείο διάσωσης. Χωρίς αυτή, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει την Τρίτη να αποπληρώσει το χρέος της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό που τώρα περιμένει η Ελλάδα είναι το δημοψήφισμα που θα λάβει χώρα στις 5 Ιουλίου και θα αφορά στα νέα μέτρα διάσωσης.

Αλλά παρόλο που μπορεί μια αθέτηση από την πλευρά της Ελλάδας να φέρει κάποιους βραχυπρόθεσμους κινδύνους στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια τέτοια κίνηση ίσως να μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να κλείσει μια συμφωνία που με την πάροδο του χρόνου θα έδινε ώθηση στην οικονομία της.

«Αν ψηφίσουν ναι, απλά αναβάλλουν την ημέρα της διευθέτησης του χρέους», δήλωσε στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Οικονομίας και Πολιτικής,Mark Weisbrot.

«Το χρέος είναι μη βιώσιμο και η λιτότητα τοποθετεί μεγαλύτερο βάρος στο χρέος, σπρώχνοντας την ελληνική οικονομία πίσω στην ύφεση», συμπλήρωσε.

Αν η Ελλάδα έρθει σε συμφωνία με τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων, παροτρύνοντας τους πιστωτές να παρέχουν χρήματα προκειμένου να πληρωθεί το χρέος μέχρι την Τρίτη, αυτό θα λειτουργούσε σαν τραυμαπλάστ. Η αστάθεια στην Ευρώπη θα συνέχιζε να υπάρχει, συνέχισε ο Weisbrot.

«Η αστάθεια στην ευρωζώνη αποτυγχάνει να το επιλύσει αυτό και η Ελλάδα αδυνατεί να αναπτυχθεί και να βγει από το πρόβλημα – όλα αυτά θα μας επηρεάσουν (τους Αμερικανούς)», είπε.

Τα σχόλιά του ηχούν αισθήματα που μοιράζονται και άλλοι αριστεροί οικονομολόγοι, όπως οι βραβευμένοι με Νόμπελ Paul Krugmak και Joseph Stiglitz.

Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά κύριο λόγο, η Ελλάδα είναι ένας σχετικά μικρός εμπορικός εταίρος. Πέρυσι, η Ελλάδα αγόρασε προϊόντα αξίας 773,2 εκατομμυρίων δολαρίων από την Αμερική, Σύμφωνα με την υπηρεσία απογραφής, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγε 1,05 δισεκατομμύρια δολάρια από την Ελλάδα, την στιγμή που εισήγαγε 53,9 δισεκατομμύρια δολάρια από την Αγγλία.

Όμως μια αθέτηση πληρωμής από την πλευρά της Ελλάδας – η οποία θα οδηγούσε σε μια έξοδο από την ευρωζώνη ή, ακόμα χειρότερα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση- θα μπορούσε να «ενοχλήσει» τις διεθνείς αγορές. Αυτό θα μπορούσε να κάνει το επιτόκιο να κορυφωθεί.

«Προφανώς μια αθέτηση μπορεί να αυξήσει απότομα τα επιτόκια, με τους επενδυτές να θέλουν να προστατευθούν από αυτό το ενδεχόμενο σε άλλους δανεισμούς», είπε ο Weisbrot. «Αλλά αυτή η πιθανότητα μειώνεται κατά ένα τρόπο γιατί, σε αυτό το σημείο, μεγάλο μέρος του χρέους κατέχεται δημόσια».

Σχεδόν το 80% του ελληνικού χρέους είναι στα χέρια της τρόικα, δηλαδή των τριών θεσμών που διέσωσαν την Ελλάδα το 2010, σύμφωνα με την ιστοσελίδα EconoMonitor.

Ο μεγαλύτερος φόβος, τουλάχιστον από την οπτική των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ότι η αθέτηση της Ελλάδας ή το «Grexit» θα θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο στην αγορά, κάνοντας την αθέτηση μια περισσότερο βιώσιμη επιλογή για τις άλλες οικονομίες της Ευρώπης που έχουν προβλήματα, όπως η Ιταλία ή η Πορτογαλία. Ακόμα, η πολιτική αστάθεια που θα μπορούσε να έρθει μετά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον τέταρτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αμερικής, θα ήταν επικίνδυνη.

«Είναι πολλοί οι νευριασμένοι Έλληνες τώρα», δήλωσε στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post ο Jared Bernstein από το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Προτεραιοτήτων.

«Αν αυτό παραμείνει ένα πρόβλημα που περιορίζεται εντός συνόρων ή θα ανοιχθεί σε άλλους πληθυσμούς που νιώθουν ότι τα προγράμματα λιτότητας τους φέρθηκαν άσχημα, είναι κάτι που πρέπει να το δούμε».

Δημοφιλή