Όταν η Φινλανδία...ξεπέρασε τη Γερμανία: Ο σκληρότερος υπέρμαχος του Grexit

Όταν η Φινλανδία...ξεπέρασε τη Γερμανία: Ο σκληρότερος υπέρμαχος του Grexit
Ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ
Ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ
ASSOCIATED PRESS

Μπορεί όταν σκέφτεται κανείς τη «μάχη» της διαπραγμάτευσης και τα «αντίπαλα στρατόπεδα» να πάει το μυαλό του μάλλον στη Γερμανία ως βασικού αντιπάλου, ωστόσο στη συνεδρίαση του Eurogroup του Σαββάτου η χώρα που ξεχώρισε ως ο πλέον σκληρός υπέρμαχος του Grexit και ενός «όχι» στην Ελλάδα βρίσκεται πολύ βορειότερα: Ο λόγος για τη Φινλανδία, η οποία φαίνεται να τηρεί ιδιαιτέρως σκληρή στάση, επιδιώκοντας στην ουσία ένα Grexit. Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία είχε τηρήσει ιδιαίτερα σκληρή στάση και κατά τα μνημόνια του παρελθόντος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι «Αληθινοί Φινλανδοί», το ευρωσκεπτικιστικό, εθνικιστικό κόμμα το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση απειλεί να αποχωρήσει εάν ζητηθεί να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα- οπότε και πρόκειται για μία περίπτωση κατά την οποία η ελληνική κρίση προκαλεί έντονους κλυδωνισμούς και στο κοινοβούλιο μιας άλλης χώρας της Ευρωζώνης, απειλώντας την κυβέρνηση με πιθανή κατάρρευση.

Η φινλανδική κυβέρνηση είναι έτοιμη να πει «όχι» στην Ελλάδα ακόμα και αν μείνει μόνη της, μετέδωσε η φινλανδική κρατική τηλεόραση. Αντίστοιχες αναφορές έγιναν και σε άλλους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, με τον Φινλανδό ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ, να έχει λάβει πολύ μικρό περιθώριο κινήσεων από την κυβέρνησή του.

Επίσης, η φινλανδική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η σχετική διαδικασία επιτρέπει και τη λήψη αποφάσεων με πλειοψηφία 85%, κάτι που θα σήμαινε ότι ενδεχομένως οι Φινλανδοί από μόνοι τους να μην καταφέρουν να μπλοκάρουν μια συμφωνία.

Όπως αναφέρεται σε παλαιότερο δημοσίευμα των Financial Times (Ιανουάριος), αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επεσήμαιναν ότι το Ελσίνκι είχε σκληρύνει τη στάση του όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα επειδή υπήρχαν φόβοι ότι μια πιο συμβιβαστική γραμμή θα ενίσχυε τους αντιευρωπαϊστές στη χώρα- οι οποίοι πλέον βρίσκονται στην κυβέρνηση (οι «Αληθινοί Φινλανδοί»). Γενικότερα, τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας ουδέποτε ήταν δημοφιλή στη χώρα, η οποία κατά την ευρωκρίση θεωρούνταν ως ένας από τους πλέον ένθερμους (αν όχι ο πλέον ένθερμος) υπέρμαχος της λιτότητας, κάτι που είχε προκαλέσει αντιδράσεις και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνεται ότι η φινλανδική οικονομία έχει περάσει επίσης δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια, με αναλυτές να προβλέπουν ύφεση και μέσα στο 2015 (το 2014 είχε κλείσει ήδη τρία χρόνια). Σε δημοσίευμα της Telegraph αναφέρεται ότι η ύφεση στη χώρα αγγίζει σχεδόν τα επίπεδα της Ελλάδας (και σημειώνεται ότι την κατάσταση δεν βελτιώνουν τα προβλήματα της πάλαι ποτέ κραταιάς Nokia ή η οικονομική κρίση στη γειτονική Ρωσία)- κάτι που έχει, όπως είναι αναμενόμενο, μειώσει την όποια «συμπάθεια» μπορεί να είχε η Φινλανδία για τη χώρα μας όσον αφορά σε πακέτα διάσωσης.

Δημοφιλή