Ασφυκτικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας - Τι ζητούν οι δανειστές και ποια τα αγκάθια της ατζέντας των συζητήσεων

Ασφυκτικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας - Τι ζητούν οι δανειστές και ποια τα αγκάθια της ατζέντας των συζητήσεων
Sooc

Πρεμιέρα έκανε το ''κουαρτέτο'' των θεσμών στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή, ημέρα όπου οι εκπρόσωποι των εταίρων συναντήθηκαν για πρώτη φορά με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν το πρώτο και κυριότερο θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων με το πακέτο των προαπαιτούμενων να συνοδεύει την διάρκειας 6 ωρών σύσκεψη. Την ίδια στιγμή, τα τεχνικά κλιμάκια επιμένουν για φόρους, πρόωρες και ομαδικές απολύσεις.

Η ημερομηνία την οποία φαίνεται να έχουν ορίσει ελληνική πλευρά και δανειστές για να έρθουν και να ψηφιστούν τα νέα μέτρα στη Βουλή είναι η 18η Αυγούστου. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει το νέο Μνημόνιο να έχει συνταχθεί έως τις 11 Αυγούστου. Τα ασφυκτικά αυτά χρονικά περιθώρια προκύπτουν αφού έως τις 20 Αυγούστου θα πρέπει να έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση του δανείου η οποία ίσως φτάσει τα 10-12 δισ. ευρώ. Άλλωστε, την ίδια ημέρα λήγουν και τα ελληνικά ομόλογα ύψους 3,2 δισ. ευρώ τα οποία έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την ελληνική πλευρά να πρέπει να αποπληρώσει επίσης και τα 7,6 δισ. ευρώ για το δάνειο- γέφυρα του Ιουλίου. Το σπριντ των ημερών μοιάζειμε μαραθώνιο εάν συνυπολογίσει κανείς και τα1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τα οποία πρέπει επίσης να αποπληρωθούν νωρίς τον Σεπτέμβριο.

Το γερμανικό περιοδικό Focus με δημοσίευμά του το Σάββατο κάνει λόγο ωστόσο για δυσκολία στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την παροχή και τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί - επικαλούμενο εσωτερική αξιολόγηση της γερμανικής κυβέρνησης - το χρονοδιάγραμμα που ακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ πιεστικό. Όπως σημειώνει μάλιστα ο συντάκτης του άρθρου «σε κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναζητούνται ήδη νέες δυνατότητες ώστε να εξευρεθούν χρήματα από άλλη πηγή».

Πρώτο στην ατζέντα των θεμάτων τα οποία πρέπει να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες είναι η κατάσταση των τραπεζών και συγκεκριμένα το ύψος ανακεφαλαιοποίησης αυτών. Μεγάλο ''αγκάθι'' παραμένει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων τη στιγμή που οι ''4'' ζητούν μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης στο Δημόσιο. Σαφώς, η πορεία των δημοσιονομικών δεν παύει να έχει καθοριστικό ρόλο αφού δεν αποκλείεται ο προϋπολογισμός να κλείσει για φέτος με πρωτογενές έλλειμμα, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δανειστές να ζητήσουν επιπλέον μέτρα και για το 2015. Άλλωστε, Αθήνα και δανειστές κατά τη συνάντηση της Παρασκευής στο Χίλτον, συμφώνησαν ότι εκτιμούν ότι η ύφεση για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 3% και ο προϋπολογισμός να κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,75% του ΑΕΠ.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των αλλαγών ή ακόμα και της ανάκλησης για τα νομοσχέδια που πέρασε μονομερώς η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και Ταμεία και οι επαναπροσλήψεις απολυμένων στο Δημόσιο. Στο τραπέζι και το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.

Όπως φαίνεται οι εταίροι ζητούν επίσης να ψηφιστούν κατά προτεραιότητα η κατάργηση φοροαπαλλαγών στους αγρότες, η αύξηση της φορολογίας στους εφοπλιστές και ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Δημοφιλή