Ψάχνουν τα αίτια για την πολύνεκρη τραγωδία από τη συντριβή του ρωσικού Airbus στο Σινά

Ψάχνουν τα αίτια για την πολύνεκρη τραγωδία από τη συντριβή του ρωσικού Airbus στο Σινά
In this image released by the Prime Minister's office, Sherif Ismail, right, looks at the remains of a crashed passenger jet in Hassana Egypt, Friday, Oct. 31, 2015. A Russian aircraft carrying 224 people, including 17 children, crashed Saturday in a remote mountainous region in the Sinai Peninsula about 20 minutes after taking off from a Red Sea resort popular with Russian tourists, the Egyptian government said. There were no survivors.(Suliman el-Oteify, Egypt Prime Minister's Office via AP)
In this image released by the Prime Minister's office, Sherif Ismail, right, looks at the remains of a crashed passenger jet in Hassana Egypt, Friday, Oct. 31, 2015. A Russian aircraft carrying 224 people, including 17 children, crashed Saturday in a remote mountainous region in the Sinai Peninsula about 20 minutes after taking off from a Red Sea resort popular with Russian tourists, the Egyptian government said. There were no survivors.(Suliman el-Oteify, Egypt Prime Minister's Office via AP)
ASSOCIATED PRESS

Σοκαρισμένη είναι η διεθνής κοινότητα από τη συντριβή του Airbus A-321 της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia στη χερσόνησο του Σινά το πρωί του Σαββάτου, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 224 άνθρωποι. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν το αεροπλάνο ως αντίποινα για τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις κατά της οργάνωσης στη Συρία, κάτι που ωστόσο δεν μπορεί μέχρι στιγμής να επιβεβαιωθεί. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους, ενώ διέταξε έρευνα για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας.

Το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει από το Σαρμ Ελ Σέιχ στις 05:51 ώρα Ελλάδος με προορισμό την Αγία Πετρούπολη και εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ 25 λεπτά μετά την απογείωση, ενώ αργά το βράδυ του Σαββάτου οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν πως το αεροπλάνο δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου πριν τη συντριβή.

Το Flightradar24 μετέδωσε πως το αεροπλάνο έχασε απότομα ύψος λίγο πριν εξαφανιστεί από τα ραντάρ. ερισσότερες πληροφορίες δείχνουν πως για λόγους που μένει να διευκρινιστούν το σκάφος μπήκε σε έντονη καθοδική πορεία, με τα ΜΜΕ να κάνουν λόγο για απώλεια ύψους 6000 ποδών το λεπτό την ώρα που χάθηκε από τα ραντάρ.

Εν τω μεταξύ ο αναπληρωτής διευθυντής της Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, Νίκος Νικολάου, διέψευσε πληροφορίες που έφεραν τη ρωσική Πολιτική Αεροπορία να ενημερώνει ότι το Airbus A-321 χάθηκε από τα ραντάρ ενώ βρισκόταν στον κυπριακό εναέριο χώρο (FIR). Ο κ. Νικολάου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η είδηση είναι λανθασμένη, προσθέτοντας ότι το Airbus χάθηκε από τα ραντάρ, ενώ βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, μισή ώρα μακριά από το FIR Λευκωσίας. Επίσης, είπε ότι το αεροσκάφος δεν είχε επαφή με τα ραντάρ της Πολιτικής Αεροπορίας, ούτε με τον Πύργο Ελέγχου, επειδή βρισκόταν πολύ μακριά.

Έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος – Βρέθηκαν τα «μαύρα» κουτιά

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια για τη συντριβή του αεροσκάφους, ωστόσο οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Αιγύπτου, Βλαντίμιρ Πούτιν και Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, συνομίλησαν τηλεφωνικά για το θέμα και όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και υποσχέθηκε ότι θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή Ρώσων ειδικών στην έρευνα για τα αίτια της συντριβής.

Επίσης ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου συμφώνησε να επιτρέψει στις ρωσικές υπηρεσίες να συμμετάσχουν στην έρευνα για τη συντριβή του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους που κατέπεσε σήμερα το πρωί σε ερημική τοποθεσία, στη χερσόνησο του Σινά, μετέδωσε μέσω του ιστοτόπου της η εφημερίδα Αλ Αχράμ.

Παράλληλα οι εισαγγελικές αρχές της επαρχίας του Βόρειου Σινά κάλεσαν αξιωματούχους των υπηρεσιών ελέγχου εναέριας και οδικής κυκλοφορίας να καταθέσουν για την υπόθεση.

Την ίδια ώρα οι αιγυπτιακές αρχές εντόπισαν και ανέσυραν και τα δύο μαύρα κουτιά του ρωσικού αεροσκάφους.

Τα δύο μαύρα κουτιά, το ένα από τα οποία περιέχει τις παραμέτρους της πτήσης και το άλλο τις ηχογραφημένες συνομιλίες και τους θορύβους μέσα στο πιλοτήριο, περιέχουν δεδομένα που έχουν κρίσιμη σημασία για να βρεθούν τα αίτια της καταστροφής.

Εν τω μεταξύ η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί ελέγχους σε δείγματα καυσίμων από τον τελευταίο ανεφοδιασμό που έκανε το ρωσικό Airbus. Το αεροσκάφος της εταιρείας Kogalymavia είχε ανεφοδιαστεί για τελευταία φορά στην πόλη Σαμάρα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Βλαντίμιρ Μάρκιν, είπε ότι οι ερευνητές ανακρίνουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην προετοιμασία του αεροσκάφους και του πληρώματος ενώ κάνουν έρευνες και στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, όπου έχει την έδρα της η εταιρεία.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας των μεταφορών Rostransnadzor ξεκίνησε ήδη ελέγχους για να διαπιστώσει αν η αεροπορική εταιρεία τηρούσε τους κανονισμούς ασφαλείας.

Η εταιρεία από την πλευρά της αποκλείει το ανθρώπινο λάθος λέγοντας πως ο πιλότος Valery Nemov είχε πάνω από 12.000 ώρες πτήσης.

Την ίδια ώρα η Υπηρεσία Ερευνών και Αναλύσεων για την Ασφάλεια της Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας (BEA) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει αύριο στην Αίγυπτο δύο από τους ερευνητές της με τη συνοδεία έξι τεχνικών συμβούλων της Airbus προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες για το αεροπορικό δυστύχημα.

Επιπλέον θα μεταβούν στην χώρα δύο ερευνητές της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Έρευνας Αεροπορικών Δυστυχημάτων της Γερμανίας (BFU), που θα εκπροσωπούν την κατασκευάστρια εταιρεία, και τέσσερις ερευνητές της αντίστοιχης υπηρεσίας της Ρωσίας (MAK), εκ μέρους της χώρας όπου ανήκε η αεροπορική εταιρεία, διευκρίνισε η BEA σε ένα δελτίο τύπου.

Σημειώνεται ότι Lufthansa και Air France ανακοίνωσαν ότι θα αποφεύγουν το Σινά μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους

Το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίζεται ότι κατέρριψε το αεροσκάφος

Αρκετές ώρες μετά την τραγωδία, το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο με ανακοίνωσή του μέσω twitter ισχυρίστηκε ότι «οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά» και αιτιολόγησε την ενέργεια αυτή ως «αντίποινα» για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.

Μάλιστα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο βίντεο, που απεικονίζει ένα αεροσκάφος στον αέρα την ώρα που σημειώνεται μια έκρηξη και αρχίζει την καθοδική του πορεία. Υποτίθεται ότι είναι το ρωσικό Airbus.

Όμως αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για προπαγάνδα, ενώ ειδικοί σε ζητήματα ασφαλείας αναφέρουν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι αν και το Ισλαμικό Κράτος έχει φορητά όπλα εκτόξευσης πυραύλων εδάφους - αέρος αυτά δεν είναι ικανά να πλήξουν ένα αεροπλάνο που πετά στα 31.000 πόδια.

Οι ισχυρισμοί ότι το ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος που συνετρίβη στην Αίγυπτο καταρρίφθηκε από τρομοκράτες «δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ Σοκόλοφ μιλώντας στο πρακτορείο Interfax.

«Τώρα, σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι το ρωσικό επιβατικό (...) υποτίθεται ότι καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες. Η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβής», φέρεται να είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Είμαστε σε στενή επαφή με τους Αιγύπτιους συναδέλφους μας και τις αεροπορικές αρχές της χώρας αυτής. Προς το παρόν, δεν διαθέτουν καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτούς τους υπαινιγμούς», συνέχισε.

Και η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας της αεροπορίας Rosaviatsia εκτίμησε ότι δεν έχει ακόμη κανέναν στοιχείο για να αποδώσει τη συντριβή του ρωσικού Airbus A321 στη Αίγυπτο σε βλάβη, σε λάθος των μελών του πληρώματος ή σε εξωτερικούς παράγοντες, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

«Μέχρι να υπάρξουν αξιόπιστες αποδείξεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη (η συντριβή) δεν έχει κανένα νόημα να προτείνουμε και να συζητάμε διάφορες εκδοχές» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Sputnik ανέφεραν εξάλλου ότι από την πρώτη εικόνα που έχουν από το σημείο της συντριβής, αποκλείουν την πιθανότητα δολιοφθοράς στο αεροπλάνο.

Ο τρόπος που είναι διασκορπισμένα τα συντρίμμια και τα πτώματα «αποκλείει την πιθανότητα να εξερράγη το αεροπλάνο στον αέρα», είπε μία πηγή.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ δήλωσε ότι είναι αδύνατο να διευκρινιστούν τα αίτια της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά ώσπου να ολοκληρωθεί η εξέταση του μαύρου κουτιού του αεροσκάφους, ωστόσο είπε πως δεν πιστεύει ότι υπήρξαν «παράνομες» ενέργειες που να οδήγησαν στη συντριβή του.

Στον τόπο του δυστυχήματος

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το αεροπλάνο βρέθηκε κομμένο στα δύο. Ένα μικρό κομμάτι της ουράς που κάηκε και ένα μεγαλύτερο κομμάτι που συνετρίβη σ΄έναν βράχο.

Τα θύματα

Στο αεροπλάνο επέβαιναν μόνο Ρώσοι πολίτες και τρεις Ουκρανοί. Mεταξύ των θυμάτων βρίσκονται συνολικά 25 παιδιά σύμφωνα με όσα δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Ρωσίας.

«Είκοσι πέντε παιδιά σκοτώθηκαν στην συντριβή του αεροσκάφους» επισήμανε ο εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης στην Αγία Πετρούπολη.

Ο αρχικός απολογισμός έκανε λόγο για 17 παιδιά με το μικρότερα να είναι μόλις 10 μηνών.

Στο μεταξύ οι πρώτες σοροί των θυμάτων αναμένεται να επαναπατριστούν αύριο, γνωστοποίησε ο Ρώσος αξιωματούχος.

«Το πρώτο αεροσκάφος αναμένεται αύριο… Κάθε αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει έως και 80 σορούς» προσέθεσε ο ίδιος.

Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προσέφερε τη βοήθεια της Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, όπως γνωστοποίησε το Σάββατο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Κέρι συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ σήμερα προκειμένου να εκφράσει τα βαθύτατα συλλυπητήρια των ΗΠΑ στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων της πτήσης 9268 της εταιρείας Kogalymavia που συνετρίβη στην Αίγυπτο. Ο ΥΠΕΞ Κέρι προσέφερε επίσης τη βοήθεια των ΗΠΑ, εφόσον χρειαστεί» επισήμανε ο Τόνερ.

Λίγο νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

«Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε τα ειλικρινή της συλλυπητήρια για τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους που στοίχισε την ζωή σε πολλούς ανθρώπους» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν σήμερα μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν.

Δημοφιλή