Τεράστια διάκριση για την Ελλάδα: Στις 10 πιο έξυπνες χώρες του κόσμου σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ

Τεράστια διάκριση για την Ελλάδα: Στις 10 πιο έξυπνες χώρες του κόσμου σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ
La Academia (avenida Panepistimiou, centro de Atenas).The Academy at Panepistimiou Avenue in downtown Athens.
La Academia (avenida Panepistimiou, centro de Atenas).The Academy at Panepistimiou Avenue in downtown Athens.
Menti/Flickr

Μπορεί η ελληνική κρίση να έχει γονατίσει τους Έλληνες, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ ανήκουμε στις πιο έξυπνες χώρες του κόσμου.

Για να λυθούν μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μαστίζουν τον πλανήτη – από την κλιματική αλλαγή μέχρι την ασφάλεια τροφίμων- χρειάζονται περισσότεροι επιστήμονες. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει αρκετά σε αυτό, καθώς σε επίπεδο επιστημών συγκαταλέγεται στις 10 εξυπνότερες χώρες παγκοσμίως.

Στην πρόσφατη μελέτη του "OECD Science, Technology and Industry Scoreboard 2015: Innovation for growth and society" , που βασίζεται σε στοιχεία που χρονικά φτάνουν μέχρι το 2012, ο ΟΟΣΑ εξέτασε τα πτυχία πανεπιστημίου σε 40 από τις πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Η κατάταξη γίνεται με βάση το ποσοστό των πτυχίων σε πεδία Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανολογίας και Μαθηματικών, που απονέμονται κατά κεφαλήν, έτσι ώστε να υπάρχει μια δίκαιη σύγκριση μεταξύ των χωρών με διαφορετικούς πληθυσμούς.

Η Ελλάδα δαπάνησε μόνο το 0,08% του ΑΕΠ της στην έρευνα το 2013, η οποία ήταν ένα από τα χαμηλότερα που αναφέρθηκαν μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών – και θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί το ποσοστό της STEM βαθμό μειώθηκε από 28% το 2002 σε 26% το 2012.

Εδώ είναι οι 10 πιο "έξυπνες" χώρες του κόσμου, όταν ο λόγος έρχεται σε αυτά τα πεδία Επιστημών:

1. Νότια Κορέα

2. Γερμανία

3. Σουηδία

4. Φινλανδία

5. Γαλλία

6. Ελλάδα

7. Εσθονία

8. Μεξικό

9. Αυστρία

10. Πορτογαλία

Μετά την Ελλάδα, στην έβδομη θέση βρίσκεται η Εσθονία, η οποία ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια στην ισότητα των δύο φύλων, τουλάχιστον στις επιστήμες, αφού το 2012, ένα ποσοστό 41% των Εσθονών επιστημόνων ήταν γυναίκες.

Στην όγδοη θέση βρίσκεται το Μεξικό, με ποσοστό 25% από το 24% το 2002, μια χώρα που κρατά σταθερά ανοδική πορεία, παρά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές για τις επιχειρηματικές επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Ακολουθεί η Αυστρία στην ένατη θέση με ποσοστό 25%, η οποία μάλιστα έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό διδακτορικών σπουδαστών, με περίπου 6,7 γυναίκες και 9,1 άνδρες ανά 1.000 κατοίκους.

Η Πορτογαλία είναι η χώρα που ολοκληρώνει τη δεκάδα, επίσης με ποσοστό 25%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η χώρα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό διδακτορικών σπουδαστών (72%) που εργάζεται στην εκπαίδευση.

Δημοφιλή