Τα social media μπορεί να ευθύνονται για το άγχος που έχετε στις γιορτές

Τα social media μπορεί να ευθύνονται για το άγχος που έχετε στις γιορτές
Stressed business woman in office
kieferpix via Getty Images
Stressed business woman in office

Νιώθετε το άγχος σας να γίνεται ολοένα και πιο έντονο; Αφήστε κάτω το τηλέφωνο.

Αυτή είναι, ίσως, η πιο χρήσιμη συμβουλή που μπορεί να σας δώσει κανείς σε αυτές τις γιορτές, αφού οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνουν το άγχος σε μία ήδη αρκετά αγχώδη περίοδο.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν πολλών ειδών άγχη. Θα πηγαίνατε σε ένα πάρτι που πηγαίνουν μόνο αγχωμένοι άνθρωποι; Γιατί πλέον, μαζεύονται όλοι όσοι έχουν άγχος και προσπαθούν να το αποβάλλουν», αναφέρει η Δρ. Pamela Rutledge, διευθύντρια του Media Psychology Research Center.

Η Rutledge τονίζει ότι, όπως φάνηκε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, τα γεγονότα αυτά, γίνονται ακόμα πιο τραυματικά για κάποιον όταν τα διαβάζει διαδικτυακά ή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κανείς δεν προτείνει να αποφεύγετε τις ειδήσεις, αλλά τα social media πολλές φορές είναι πηγή άγχους και στρες, δείχνοντας έντονες εικόνες και σκηνές βίας, τις οποίες πολλές φορές δεν μπορείς να ελέγξεις αν θα βρεθούν μπροστά σου.

«Βλέπουμε όλες αυτές τις ακραίες εικόνες και νιώθουμε ότι ο κόσμος είναι ένα πολύ τρομακτικό μέρος», προσθέτει η Rutledge.

Ειδικά για κάποιον που υποφέρει ήδη από άγχος, κάτι τέτοιο μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή του ειδικά κατά την περίοδο των γιορτών που τα συναισθήματα είναι πιο έντονα και υπάρχει μεγαλύτερη πίεση.

Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, για να γλιτώσουμε από το άγχος των γιορτών;

1. Προετοιμαστείτε ψυχολογικά για το γεγονός ότι θα βγείτε εκτός προγράμματος

Θα καθυστερήσετε στα μαγαζιά, δεν θα βρείτε τα δώρα που θέλετε και το φαγητό μπορεί να μην βγει όπως ακριβώς το είχατε σκεφτεί. Είναι βέβαιο, ότι κάτι θα πάει στραβά, οπότε συμφιλιωθείτε με αυτή την ιδέα.

2. Να έχετε κοντά σας φίλους και την οικογένειά σας

Φροντίστε όταν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, να έχετε κοντά σας ανθρώπους που θα σας υποστηρίξουν. Τι κι αν δεν προλάβατε να φτιάξετε τυρόπιτα για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς; Ζητήστε από την κολλητή σας να φέρει εκείνη.

3. Βγείτε έξω

Μερικές φορές, αυτό που χρειαζόμαστε είναι καθαρός αέρας.

4. Κάντε μια ενδοσκόπηση

Που και που σταματήστε ό,τι κάνετε, κοιτάξτε τον εαυτό σας και σκεφτείτε όλα όσα αυτά για τα οποία νιώθετε ευγνώμωνες.

5. Εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν πιάσει, δεν πειράζει

Όλοι αγχώνονται στις γιορτές, σημασία έχει αν μην αφήσετε αυτό το συναίσθημα να σας επηρεάσει γενικά.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.