Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο: Πόσο έτοιμη είναι η Βραζιλία να τους διοργανώσει;

Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο: Πόσο έτοιμη είναι η Βραζιλία να τους διοργανώσει;
Christ the Redeemer statue is shown in this aerial view Friday, Oct. 9, 2015, in Rio de Janeiro. The 2016 Olympic Games will be held in Rio de Janeiro. (AP Photo/David J. Phillip)
Christ the Redeemer statue is shown in this aerial view Friday, Oct. 9, 2015, in Rio de Janeiro. The 2016 Olympic Games will be held in Rio de Janeiro. (AP Photo/David J. Phillip)
ASSOCIATED PRESS

Η Βραζιλία έχει πρόσφατη την εμπειρία του μουντιάλ και κατά συνέπεια είναι έτοιμη για μία ακόμη μεγάλη διοργάνωση. Η χώρα του Καφέ, έχει την τιμή να γίνει η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που φιλοξενεί τη διοργάνωση.

Tο 80% των ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι ήδη έτοιμες, κάτι που ελάχιστες πόλεις κατάφεραν στην πρόσφατη ιστορία των αγώνων σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του Ρίο 2016, Κάρλος Νούζμαν.

Η γιορτή θα αρχίσει στις 5 Αυγούστου του 2016, όταν η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων θα φωτίσει τον ουρανό του σταδίου Μαρακανά και η σημαία με τους πέντε κύκλους θα κυματίσει στην οροφή του σταδίου.

Την τελευταία 7ετία η οργανωτική επιτροπή πραγματοποίησε τεράστιες επενδύσεις για να διασφαλίσει ότι οι αθλητές, οι προπονητές και οι ομάδες θα απολαύσουν τους αγώνες. Τα δύο τρίτα των κονδυλίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016 επενδύθηκαν σε αστικές υποδομές για την πόλη. Μεταξύ των σημαντικότερων ξεχωρίζουν: νέα γραμμή μετρό, γραμμή τραμ που θα συνδέει κάθε σημείο του κέντρου του Ρίο, καθώς και λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας για τα λεωφορεία, που θα κινούνται μεταξύ των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Οι οργανωτές έχουν σαν στόχο το Ολυμπιακό Πάρκο Μπάρα μετά τους αγώνες να αποτελέσει το θεμέλιο για το μελλοντικό ολυμπιακό προπονητικό κέντρο, όπου θα προετοιμάζονται οι αθλητές των ερχόμενων γενεών.

Στις 21 Απριλίου 2016 θα ανάψει η δάδα για το Ρίο

Η δάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο θα ανάψει στην αρχαία Ολυμπία στις 21 Απριλίου του επόμενου έτους και θα ταξιδέψει για τη χώρα της Νοτίου Αμερικής 12 ημέρες αργότερα, ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές.

Η δάδα θα αφιχθεί στη Βραζιλία στις 3 Μαΐου και για 100 ημέρες. Ο πυρσός, θα κρατηθεί από 12.000 λαμπαδηδρόμους και θα περάσει από 500 πόλεις και χωριά της χώρας πριν καταλήξει στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η Βραζιλία "θωρακίζει" τους Αγώνες

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο το καλοκαίρι του 2016 είναι απίθανο να αντιμετωπίσουν διαδηλώσεις στην κλίμακα και την ένταση εκείνων πριν και κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στη Βραζιλία το καλοκαίρι του 2014. Οι ταραχές του 2014 δεν είχαν τόσο πολύ στο στόχαστρο τη σπατάλη χρημάτων για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά περισσότερο την ελλιπή κατά την άποψη των διαδηλωτών κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Αναλυτικά τα 28 αγωνίσματα: Τοξοβολία, Στίβος, Υγρός Στίβος (Κολύμβηση, Υδατοσφαίριση, Συγχρονισμένη Κολύμβηση, Καταδύσεις), Μπάντμιντον, Μπάσκετ, Πυγμαχία, Κανόε Καγιάκ (Σπριντ - Σλάλομ), Ποδηλασία (Ορεινή, BMX, Πίστας, Δρόμου), Ιππασία, Ξιφασκία, Γκολφ, Γυμναστική (Ενόργανη, Ρυθμική, Τραμπολίνο), Χάντμπολ, Χόκεϊ επί χόρτου, Τζούντο, Μοντέρνο Πένταθλο, Κωπηλασία, Ράγκμπι, Ιστιοπλοΐα, Ποδόσφαιρο, Σκοποβολή, Πινγκ Πονγκ, Τάε-Κβο-Ντο, Τρίαθλο, Τένις, Βόλεϊ (Σάλας, Μπιτς Βόλεϊ), Άρση Βαρών, Πάλη.

Δημοφιλή