Με επιφυλάξεις αποδεκτό από τους θεσμούς το Ασφαλιστικό

Με επιφυλάξεις αποδεκτό από τους θεσμούς το Ασφαλιστικό
A man sells balloons at Monastiraki Square in Athens on March 7, 2014. Greek Prime Minister Alexis Tsipras has requested a meeting with European Commission chief Jean-Claude Juncker, a government source said on March 6, after Athens got no help from the European Central Bank to address a cash squeeze. AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS (Photo credit should read ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images)
A man sells balloons at Monastiraki Square in Athens on March 7, 2014. Greek Prime Minister Alexis Tsipras has requested a meeting with European Commission chief Jean-Claude Juncker, a government source said on March 6, after Athens got no help from the European Central Bank to address a cash squeeze. AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS (Photo credit should read ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images)
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images

Αποδεκτό χαρακτηρίζουν το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters ωστόσο τονίζεται ότι παραμένει ασαφές εάν τα μέτρα θα φέρουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον οι Ευρωπαίοι πιστωτές, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους που δεν κατονομάζει το Reuters, έθεσαν την 18η Ιανουαρίου ως ημερομηνία έναρξης της αξιολόγησης, με στόχο να ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου, ανοίγοντας το δρόμο για τις συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους.

«Η πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει σε δοκιμαστική βάση την εβδομάδα που ξεκινά στις 18 Ιανουαρίου. Πρακτικά, ενδεχομένως να ξεκινήσει λίγο αργότερα», υπογράμμισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα μέσα στον Ιανουάριο, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τόνισαν πως το ευρύτερο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό είναι αποδεκτό, αλλά παραμένει ασαφές εάν τα μέτρα θα φέρουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

«Δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρύτερη δομή της μεταρρύθμισης. Αλλά βγαίνουν τα νούμερα; Χρειάζεται να έχουμε περισσότερα αριθμητικά και τεχνικά δεδομένα από τις ελληνικές αρχές, ώστε να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε», τόνισε ακόμη ένας αξιωματούχος.

Όπως πρόσθεσε, ενώ ουσιαστικά δεν είναι επιτακτικό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων– που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δόσεων του δανείων και για την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση χρέους– η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας μειώνεται.

Ένας τρίτος αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλλει τόκους ύψους 1,4 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, εκ των οποίων περίπου 470 εκατ. ευρώ προς το EFSF και άλλα ομόλογα.

Επιπλέον τονίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 7 δισ. ευρώ σε διάφορες εταιρείες, εξωθώντας κάποιες από αυτές στα όρια της χρεοκοπίας.

Εν τω μεταξύ ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος περιοδεύει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο επταήμερος μαραθώνιος επαφών θα καταλήξει στο κρίσιμο Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου. Μια ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί ίσως το πιο κρίσιμο ραντεβού του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ένα μόλις 24ωρο πριν τη σύνοδο του Eurogroup, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί στο Βερολίνο για κατ ιδίαν συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να πείσει τον Γερμανό ομόλογο του να μην κρατήσει σκληρή στάση.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, εκτός από την Ελληνική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, αναμένεται να εξεταστούν και οι εξελίξεις σχετικά με το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα κόκκινα στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και οι προτάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να καλυφθούν οι στόχοι των επόμενων ετών στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας (ΜΠΔΣ).

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο κ. Τσακαλώτος έγινε δεκτός από τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Οικονομικών των δύο χωρών σημειώνεται πως οι υπουργοί συζήτησαν πλήθος ζητημάτων της ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής ατζέντας.

«Πρωτίστως τέθηκαν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον τομέα των μεταρρυθμίσεων καθώς και τα επόμενα βήματα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς».

Επίσης, στο τραπέζι των συνομιλιών τέθηκε και η προσφυγική κρίση και κυρίως οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της στα κράτη -μέλη και στο σύνολο της ΕΕ.

Τέλος, συζητήθηκε η ενδυνάμωση των θεσμικών οργάνων της Ευρωζώνης, καθώς και η προοπτική της βαθύτερης ολοκλήρωσης της Νομισματικής Ένωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της τραπεζικής ενοποίησης.

Δημοφιλή