ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Tρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά προιόντα συνεχίζουν να καταγράφουν τεράστιες αυξήσεις της τάξης το 5,7% τον Ιανουάριο αν και μειωμένες από 6,1% του Δεκεμβρίου.
Η Γερμανία αδυνατεί να ανακάμψει καθώς το φτηνό μοντέλο της ρωσικής ενέργειας έχει χαθεί και οι ισχυρές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα έχουν διαταρραχθεί.
Όσο ο πληθωρισμός αντιστέκεται πάνω από 2%, τόσο η μείωση των επιτοκίων, που έχει εκτοξεύσει τις μηνιαίες δόσεις των δανείων, θα καθυστερεί.
Στο 2,4% στην Ευρωζώνη.
Πρωτοβουλία Μητσοτάκη και κοινή επιστολή μελών του MED9 προς τον Σαρλ Μισέλ Ζητώντας περισσότερα χρήματα για μεταναστευτικό και κλιματική κρίση.
Για την Ελλάδα, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ενίσχυση του ετήσιου πληθωρισμού στο 3,5% τον Ιούλιο από 2,8% τον Ιούνιο.
Κι αν η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας το 2011, ήταν ένας κόκκος άμμου στα παπούτσια της ΕΕ, το πρόβλημα με τη Γερμανία είναι πολύ πιο επικίνδυνο.
Για πρώτη φορά η Ευρωζώνη, μετά από μήνες στασιμότητας, κατέγραψε μικρή ανάπτυξη. Αλλά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν την βλέπουν.
Στο 5,5% στην ευρωζώνη, από 6,1% το Μάιο. Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν το Λουξεμβούργο (1%), το Βέλγιο και η Ισπανία (1,6%), η Κύπρος και η Ελλάδα (2,7%).