Πληθωρισμός: Σταθερός στο 3,2% στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο - Υποχώρησε στο 2,6% στην Ευρωζώνη

Τρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά είδη παραμένουν σε πολύ αυξημένα επίπεδα με ετήσια αύξηση 4% τον Φεβρουάριο.
Yurou Guan via Getty Images

Αμετάβλητος στο 3,2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και τον Φεβρουάριο, ενώ στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,6% ετησίως από 2,8% τον Ιανουάριο, αν και οι αρχικές προβλέψεις ήταν για 2,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, o Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά του Ιανουαρίου, (αυξήθηκε μόλις κατά 0,1%) όταν είχε καταγράψει την τελευταία υποχώρηση από το 3,7% του Δεκεμβρίου.

Παρόμοια είναι η τάση και στο επίπεδο των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, με το λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη να επιβραδύνει μεν αλλά όχι όσο προέβλεπε η αγορά.

,
,
EUROSTAT

Συγκεκριμένα, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός ΔΤΚ στην ευρωζώνη αυξήθηκε με ρυθμό 3,1% ετησίως τον περασμένο μήνα, μετά το 3,3% του Ιανουαρίου, όταν η εκτίμηση ήταν για επιβράδυνση 2,9%.

Σε επίπεδο μήνα, ο δομικός πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση κατά 0,7% από τον Ιανουάριο μετά την πτώση κατά 0,9% που είχε εμφανίσει στην προηγούμενη μηνιαία σύγκριση.

Τρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά είδη παραμένουν σε πολύ αυξημένα επίπεδα με ετήσια αύξηση 4% τον Φεβρουάριο

Οι τιμές στις υπηρεσίες αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,9%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 4% του Ιανουαρίου, ενώ τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά αυξήθηκαν κατά 1,6% έναντι 2% τον Ιανουάριο ενώ η ενέργεια σημείωσε μείωση κατά 3,7%, η οποία ωστόσο ήταν κατά το ήμισυ από τη μείωση 6,1% που είχε προηγηθεί.

Στην ευρωζώνη, ο υψηλότερος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο παρατηρήθηκε στην Κροατία με 4,8%, στην Εσθονία με 4,4% και στην Αυστρία με 4,2% .

Αντίθετα, στην Λετονία αυξήθηκε κατά 0,7%, στην Ιταλία 0,9% και στην Λιθουανία 1,1%.

Δημοφιλή