Σύνοδος Ε.Ε.: Οικονομία, Ουκρανία και μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Πρωτοβουλία Μητσοτάκη και κοινή επιστολή μελών του MED9 προς τον Σαρλ Μισέλ Ζητώντας περισσότερα χρήματα για μεταναστευτικό και κλιματική κρίση.
.
.
Dario Pignatelli/ european council

Συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή 27 Οκτωβρίου για δεύτερη ημέρα η Σύνοδος των ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η οικονομία της Ευρωζώνης, η Ουκρανία και το μεταναστευτικό. Στη σημερινή σύνοδο συμμετείχαν η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόνιαχου. Σύμφωνα με πληροφορίες η Κριστίν Λαγκάρν αναφέρθηκε εκ νέου με θερμά λόγια για την ελληνική οικονομία και την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει,

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες νωρίς το πρωί της Παρασκευής συζήτησαν την οικονομική κατάσταση της Ένωσης, το μέλλον των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών αγορών και κεφαλαιαγορών, αλλά και τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει για το ψηφιακό ευρώ.

Στο τέλος της ενότητας οι 27 συμφώνησαν ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι σε πολυάριθμους οικονομικούς κλυδωνισμούς και συνεχίζουν να αναπτύσσονται, αν και με μειωμένη δυναμική.

Ωστόσο όπως αναφέρουν ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί βασική ανησυχία και είναι σημαντικό η διαδικασία αποπληθωρισμού να συνεχιστεί.

«Παραμένουμε ενωμένοι στην ακλόνητη αποφασιστικότητά μας να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητας των οικονομιών μας».

Τόνισαν δε την ανάγκη συνεχούς συντονισμού των οικονομικών πολιτικών της Ενωσης με στόχο τη σταθερή εδραίωση μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

«Οι κανόνες για τον συντονισμό των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών είναι ουσιώδεις για την αποτελεσματική πολιτική συντονισμό στην Οικονομική και Νομισματική μας Ένωση και για τη στήριξη της ανθεκτικότητας και της σταθερότητα της οικονομίας της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της».

Για την Τραπεζική Ένωση, συμφώνησαν ότι έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ.

«Ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα. Ζητούμε συνεχείς ποσπάθειες για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης σύμφωνα με τη δήλωση της Ευρωομάδας της 16ης Ιουνίου 2022»

Αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Οι 27 ξεκίνησαν ήδη από το βράδυ της Πέμπτης να συζητούν τα ζητήματα της οικονομίας και ιδιαίτερα τους απασχόλησε η ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) 2021-2027.

Ο Πρωθυπουργός, όπως είχε ήδη προϊδεάσει προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, σε παρέμβασή υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για το Μεταναστευτικό και των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης. Τόνισε, επίσης, ότι η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές απαιτούν νέους πόρους στον προϋπολογισμό της Ένωσης, ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου.

Πρωτοβουλία των 8 της MED9

Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι τη συγκεκριμένη θέση είχε διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, προαναγγέλλοντας μάλιστα τότε την πρωτοβουλία του να θέσει το θέμα μέσω επιστολής του προς τους ηγέτες της MED9, ώστε να υπάρξει κοινή παρέμβαση των ηγετών του Νότου προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ετσι η Ελληνική πρωτοβουλία κατέληξε με επιστολή χθες αργά προς τον Σαρλ Μισέλ, την οποία υπογράφουν οι 8 (Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία, Πορτογαλία) από τους 9 ηγέτες της MED9 (δεν υπέγραψε η Ισπανία) .

Στη επιστολή υπογραμμίζεται «ότι η κλιματική αλλαγή είναι ήδη μέρος της ζωής μας, όπως μας έχουν θυμίσει οι φυσικές καταστροφές στην περιοχή μας» και υπογραμμίζει ότι «απειλεί τις χώρες μας, την οικονομία και πλήττει την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, την ευημερία, το μέλλον και τη ζωή μας. Απειλεί την ΕΕ στο σύνολό της».

Η επιστολή καταλήγει με την επισήμανση ότι οι διαθέσιμοι πόροι έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς, ενώ οι ζημίες είναι ανυπολόγιστες. Αυτή η μεγάλη πρόκληση της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα σημερινά διαθέσιμα μέσα διάθεσής της, καθώς διακυβεύεται η κοινωνική και οικονομική συνοχή των χωρών μας, καθώς και της Ένωσης. Το μέλλον της κοινωνίας μας κινδυνεύει.» αναφέρεται στην κοινή επιστολή.

Αποφάσεις τον Δεκέμβριο

Όπως ήταν αναμενόμενο η χθεσινή σύνοδος έκλεισε με την ΕΕ στο κοινό ανακοινωθέν της να ενημερώνει ότι οι αποφάσεις για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2017 θα ληφθούν τον Δεκέμβριο.

«Μετά την εις βάθος ανταλλαγή απόψεων που πραγματοποίησε σχετικά με την προτεινόμενη αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να προωθήσει τις εργασίες με σκοπό την επίτευξη συνολικής συμφωνίας έως το τέλος του έτους» αναφέρει το ανακοινωθέν.

«Είναι άδικο»

Αρκετές κυβερνήσεις της ΕΕ θεωρούν ότι δεν είναι δίκαιο η Επιτροπή να απαιτεί περισσότερα χρήματα από τα κράτη μέλη για την Ουκρανία, σε μια εποχή που πρέπει να ζητήσουν από τους ψηφοφόρους να κάνουν θυσίες για να ισοσκελίσουν τους δικούς τους προϋπολογισμούς.

Ηδη χθες η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα εξέφρασε τις θέσεις αρκετών κρατών μελών κυρίως του Νότου που ναι μεν συμφωνούν στη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά εκφράζουν τον προβληματισμό τους ότι δεν γίνεται λίγο πριν τις ευρωεκλογές να μην λαμβάνονται υπόψιν οι ευρωπαίοι πολίτες οι οποίοι δοκιμάζονται και βλέπουν να εκταμιεύονται τεράστια ποσά τα οποία δεν προορίζονται γι΄αυτούς.

Το πολυετές δημοσιονομικό πλαισίο 2021-2017, ύψους 1,1 τρισεκ. ευρώ, είχε ήδη βρεθεί αντιμέτωπο με μεγάλες πιέσεις εξαιτίας των έκτακτων δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε τα κράτη μέλη να κάνουν μεγαλύτερες συνεισφορές ώστε να χορηγηθεί το ποσό των 50 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία και να αφιερωθούν επιπλέον 15 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης.

Ορμπάν μαζί με Φίτσο

Επίσης όπως ήταν αναμενόμενο στη χθεσινή συνεδρίαση ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εναντιώθηκε στην πρόταση η Ευρωπαϊκή Ένωση να χορηγήσει νέα βοήθεια 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, ενώ ο σλοβάκος ομόλογός του λαϊκιστής και φιλορώσος Ρόμπερτ Φίτσο επικαλέστηκε το πρόβλημα της διαφθοράς αιτιολογώντας τις δικές του επιφυλάξεις για την περαιτέρω χρηματοοικονομική στήριξη στο Κίεβο. Ο Φίτσο, που μετέβη στις Βρυξέλλες μια μέρα αφού ανέλαβε για τέταρτη φορά το αξίωμα στη Σλοβακία, επέμεινε πως η Μπρατισλάβα δεν θα υποστηρίζει στο εξής την Ουκρανία στρατιωτικά. «Θα επικεντρωθούμε αποκλειστικά στην ανθρωπιστική βοήθεια».

Ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της υποστήριξης του Κιέβου, όμως ταυτόχρονα απαίτησε η Επιτροπή να αξιοποιήσει με πιο επαρκή τρόπο κονδύλια που υπάρχουν ήδη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου πως ορισμένες νέες δαπάνες μπορούν να χρηματοδοτηθούν με νέες συνεισφορές και άλλες με την αντιμετάθεση αναξιοποίητων ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Δημοφιλή