Σύνοδος Κορυφής: Τα βρήκαν στις «παύσεις» για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Οι 27 συμφώνησαν για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.Μεγάλη επιτυχία τις Ισπανίας, πέτυχε συμφωνία για τη διεξαγωγή μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης
.
.
Dario Pignatelli/ european council

Ανταπόκριση - Βρυξέλλες

Σε συμφωνία κατέληξαν αργά το βράδυ της Πέμπτης οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ όσον αφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τη Μέση Ανατολή. Το μεγάλο «αγκάθι» ήταν εάν θα υπάρχει αναφορά σε ”ανθρωπιστική παύση” ή ”ανθρωπιστικές παύσεις” προκειμένου να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Τελικά σύμφωνα με τα συμπεράσματα τονίζεται ότι οι ηγέτες ζητούν την ”απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών διαδρόμων και των παύσεων για τις ανθρωπιστικές ανάγκες”.

Επιπλέον προστέθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ”εκφράζει τη λύπη του για κάθε απώλεια ζωής αμάχων” που σημαίνει ότι αφορά όχι μόνο τους Ισραηλινούς αλλά και τους Παλαιστίνιους..

Σημαντική εξέλιξη η συμφωνία για τη διεξαγωγή μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης σύντομα. Επρόκειτο για μια συμφωνία που προωθήθηκε από τη Μαδρίτη και η οποία ήρθε ως συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής.

«Παύση - Παύσεις»

Η έντονη διαβούλευση για το εάν το κείμενο θα αναφέρει τη λέξη «παύση» ή «παύσεις» διαρκούσε εδώ και ημέρες καθώς οι ηγέτες των κρατών μελών είχαν επιδοθεί σε έναν πόλεμο διατυπώσεων σχετικά με όρους όπως «Κατάπαυση του πυρός», «εκεχειρία», «ανθρωπιστικό παράθυρο», «ανθρωπιστική παύση» ή «ανθρωπιστικές παύσεις».

Οι όροι για πιθανή εκεχειρία ή «ανθρωπιστική κατάπαυση» ήταν ανάθεμα για χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Τσεχία οι οποίες επιχειρηματολογούσαν ότι έτσι μειώνεται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Τελικά κυριάρχησε ο όρος «ανθρωπιστικές παύσεις» δηλαδή να υπάρχουν διάφορα χρονικά και χωρικά περιθώρια για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο όρος «ανθρωπιστική παύση» περιέχει ένα πιο μόνιμο στοιχείο και προσομοιάζει με αυτό της εκεχειρίας ή της κατάπαυσης των εχθροπραξιών.

Η θέση της Ελλάδας και των άλλων

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις θέσεις του μεταξύ άλλων, όσον αφορά τη Μέση Ανατολή είχε υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα θεωρεί απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, να υπάρξει και μία «ανθρωπιστική παύση», έτσι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να προστατευθούν, να φτάσουν οι απαραίτητες προμήθειες σε αυτούς.

Νωρίτερα ο καγκελάριος της Αυστρίας απέρριψε οποιαδήποτε αναφορά που θα παρέμπεμπε σε κάποιου είδους εκεχειρία κάνοντας σαφή σύνδεση μεταξύ της ασφάλειας του Ισραήλ και της ΕΕ.

”Αν θέλουμε την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (...) πρέπει να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και να υποστηρίξουμε το Ισραήλ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, δήλωσε. Μάλιστα τόσο η Αυστρία όσο και η Γερμανία τις προηγούμενες ημέρες έκαναν λόγο για ”ανθρωπιστικά παράθυρα».

Η σθεναρή στάση της Ισπανίας και η πρόταση για ειρηνευτική διάσκεψη

Από εκείνους που επέμεναν και πίεζαν για «παύση» ήταν και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Μάλιστα ο Ισπανός πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο ζήτησε τη σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου κορυφής σε έξι μήνες για την εξεύρεση οριστικής λύσης στη μακρόχρονη σύγκρουση μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ - πρόταση που όπως φαίνεται βρήκε υποστήριξη μεταξύ των υπόλοιπων κρατών μελών. Αυτό που δε πέρασε ήταν η πρόταση του για μια «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Όσον αφορά την πρότασή του για την ειρηνευτική διάσκεψη ο Σάντσεθ επεσήμανε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος, δεδομένου ότι ”το Ισραήλ έχει ήδη αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα”. Αν και η πρόταση της διάσκεψης βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, οι πρώτες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές δείχνουν ότι δεν υπάρχει σημαντική αντίθεση από τη διεθνή κοινότητα.

Ετσι στο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρονται τα εξής:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλει στην αναβίωση μιας πολιτικής διαδικασίας στη βάση της λύσης των δύο κρατών, μεταξύ άλλων μέσω της προσπάθειας για την Ημέρα της Ειρήνης, και χαιρετίζει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την ασφάλεια και υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης σύντομα.

Το ότι επετεύχθη κάποιου είδους συμφωνία ήταν το ζητούμενο για την ΕΕ καθώς έπειτα από την παραφωνία των προηγούμενων εβδομάδων, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική σε σχέση με τη Μέση Ανατολή, είχε ανάγκη να δείξει ότι υπάρχει ενότητα μεταξύ των κρατών μελών.

Ακολουθεί το κείμενο συμπερασμάτων όπως το ανήρτησε η εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Δημοφιλή