«Δεν κατανοώ πλέον την πολιτική των Ελλήνων. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να δρα σαν γραφείο ταξιδίων και να στέλνει αλλού όλους τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα δέχτηκε τον τελευταίο χρόνο 11.000 πρόσφυγες, ενώ εμείς 90.000. Αυτό δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί», δήλωσε σε συνέντευξή του στο σημερινό (κυριακάτικο) φύλλο της αυστριακής εφημερίδας Έστεραϊχ ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σημειώνοντας πως η χώρα του θα παραμείνει συνεπής στη γραμμή της και θα διατηρήσει στους 37.500 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που έχει αποφασιστεί ως ανώτερο όριο για φέτος.
«Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε όλους τους πρόσφυγες και αυτό, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, θα το πρεσβεύω με κάθε συνέπεια», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο καγκελάριος επαναλαμβάνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υποδεχθεί πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, εάν εφαρμοζόταν αναλογικά σε όλες τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ η αυστριακή ποσόστωση.
«Η μονομερής/μεμονωμένη δράση μας είναι καθαρή άμυνα, και επίσης μία κραυγή για βοήθεια. Θέλουμε μία ευρωπαϊκή λύση, όμως υπάρχουν τόσο πολλές ανεφάρμοστες αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχω πειστεί ότι πρέπει να δράσουμε οι ίδιοι», συμπληρώνει ο Αυστριακός καγκελάριος.
Σε άλλη συνέντευξή του, στην κυριακάτικη έκδοση της αυστριακής εφημερίδας Κρόνεν Τσάιτουνγκ, ο Βέρνερ Φάιμαν σημειώνει επίσης πως η Αυστρία δεν μπορεί να δεχθεί όλους τους πρόσφυγες και «αυτό θα το φωνάζει δυνατά και καθαρά», ενώ προσθέτει πως η Αυστρία έχει κρατήσει υποδειγματική στάση και είναι απογοητευτικό το ότι αυτό δεν αναγνωρίζεται.
Ο ίδιος, σε αυτή τη συνέντευξή του χαρακτηρίζει «σκανδαλώδη» τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, σημειώνει, «έχει συνηθίσει να παρακολουθεί με θλίψη ότι η Ελλάδα στέλνει παρακάτω τους πρόσφυγες και ήταν ευχαριστημένη που βρέθηκε κάποιος ο οποίος σήκωσε τα μανίκια και βοήθησε».
Ήδη, σε προχθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Κουρίρ, ο Βέρνερ Φάιμαν είχε αναφέρει πως στη διάρκεια συνομιλίας τους στο πιο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα υποστηρίζει πάντα την Ελλάδα όταν τίθεται θέμα αποφυγής μίας πολιτικής λιτότητας που καταστρέφει την Ελλάδα, αλλά επίσης του είχε πει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να επαναπαύονται ότι όλοι οι πρόσφυγες μπορούν να στέλνονται στην Αυστρία.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις από την Αθήνα για τη στάση της Βιέννης, ο καγκελάριος είχε δηλώσει στην Κουρίρ, πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητά από την Αυστρία να δεχθεί 200.000 ανθρώπους τη στιγμή που η Ελλάδα την περασμένη χρονιά υποδέχθηκε 11.000 αιτούντες άσυλο και η Αυστρία 90.000.
Από πλευράς του, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ δεν φαίνεται να επιθυμεί να υποβαθμίσει τις διπλωματικές περιπλοκές μεταξύ Αθήνας και Βιέννης που προκάλεσε η εξωθεσμική σύγκληση, ερήμην της Ελλάδας, της Διάσκεψης της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, και στις οποίες πρέπει να έγινε αναφορά κατά την προχθεσινή τηλεφωνική συνομιλία τους με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Σίγουρα δεν είναι μία φασαρία για το τίποτε, δήλωσε ο Αυστριακός ομοσπονδιακός Πρόεδρος στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Λουξεμβούργο, σημειώνοντας πως κανένας δεν θα συνεχίσει να φέρει το θέμα στα άκρα, καθώς η λύση είναι πολύ δύσκολη.
Κληθείς να σχολιάσει τη διπλωματική ρήξη μεταξύ Αθήνας και Βιέννης, ο Χάιντς Φίσερ παρατήρησε πως «είμαστε δημοκρατικά κράτη, έχουμε υπευθυνότητα».
Σε τοποθέτησή του νωρίτερα στη Βιέννη, ο ίδιος είχε εκφράσει «έκπληξη» για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια που είχε ως θέμα τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, και στην οποία οι προερχόμενοι από το συγκυβερνών -με τους Σοσιαλδημοκράτες- Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς είχαν συγκαλέσει τους ομολόγους τους από τις χώρες των Βαλκανίων, με εξαίρεση της Ελλάδας.
«Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των συμμετεχόντων, έμεινα έκπληκτος που δεν ήταν ανάμεσά τους η Ελλάδα, κάτι που το επισήμανα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός Πρόεδρος, υπονοώντας πως την επισήμανση για την απουσία της Ελλάδας είχε κάνει ο ίδιος κατά τη συνάντηση το βράδυ της Τετάρτης, λίγο μετά τη λήξη της Διάσκεψης, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Βιέννη, στην οποία είχε συγκαλέσει έκτακτα την ηγεσία και μέλη της αυστριακής κυβέρνησης.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)