Πούτιν: Την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας Ρωσίας - Ελλάδας εμποδίζει η κάμψη στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας - ΕΕ

Πούτιν: Την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας Ρωσίας - Ελλάδας εμποδίζει η κάμψη στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας - ΕΕ
Russian President Vladimir Putin delivers a speech during a meeting with businessmen on the sidelines of the Russia-ASEAN summit in Sochi, Russia, May 20, 2016. REUTERS/Alexander Zemlianichenko/Pool
Russian President Vladimir Putin delivers a speech during a meeting with businessmen on the sidelines of the Russia-ASEAN summit in Sochi, Russia, May 20, 2016. REUTERS/Alexander Zemlianichenko/Pool
POOL New / Reuters

Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να χτίσουν έναν «ισότιμο και γνήσιο εταιρικό διάλογο» για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή, παραμονή της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Ο Πούτιν θα βρίσκεται στην Αθήνα την Παρασκευή, ενώ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους το Σάββατο.

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που διατηρούν καλές σχέσεις με την Μόσχα. Δεν υποστήριξαν τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη χώρα το 2014 για τον ρόλο της στην Ουκρανία, με τις οποίες όμως συμμορφώθηκαν.

«Η Ρωσία ξεκινά από την ανάγκη οικοδόμησης ενός ισότιμου και γνήσιου εταιρικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων - από την απλοποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων διαβατηρίων μέχρι τον σχηματισμό μια ενεργειακής συμμαχίας», έγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος στην Καθημερινή.

Παρόλο που τα αισθήματα δεν είναι αμοιβαία με την ΕΕ, ο Πούτιν είπε ότι «δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν».

«Για να επιστρέψουμε σε τροχιά ανάπτυξης της πολυδιάστατης εταιρικής σχέσης, πρέπει μόνο να απορριφθεί η εσφαλμένη λογική ότι μία πλευρά μπορεί να μονοπωλήσει το παιχνίδι. Κάθε μια από τις δύο πλευρές οφείλει να παίρνει σοβαρά υπ' όψιν τις απόψεις και τα συμφέροντα της άλλης», πρόσθεσε.

Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ελλάδα και ο Βλάντιμιρ Πούτιν είπε πως η χώρα του πάντα υπολόγιζε στις σχέσεις της με την Αθήνα, και θέλει να ενισχύσει την διμερή συνεργασία, για να προωθήσει τα σχέδιά της για ενίσχυση των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Το θέμα των νοτίων διαδρόμων διέλευσης των ενεργειακών πόρων μας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει στην ατζέντα», είπε.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε πως η χώρα του θα μπορούσε να αναβαθμίσει τις υποδομές της Ελλάδας στις μεταφορές, κάνοντας αναφορά στους ρώσικους σιδηροδρόμους, την RZD, που ενδιαφέρεται για την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης .

«Είμαι βέβαιος ότι οι φιλικές ρωσο-ελληνικές σχέσεις συνιστούν κοινή μας κληρονομιά και σταθερή βάση για μια πολλά υποσχόμενη εταιρική σχέση με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», δήλωσε ενώ εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα εντατικοποιήσουμε περαιτέρω τον πολυδιάστατο διάλογο και θα υλοποιήσουμε μαζί τα κοινά μας σχέδια».

«Ένα λαμπρό παράδειγμα για το πόσο στενά συνδέονται οι τύχες των λαών μας είναι ο βίος του Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος κατά τον 19ο αιώνα διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και στη συνέχεια κυβερνήτης του ελληνικού κράτους», υπογράμμισε και συνέχισε «Κάθε χρόνο τη χώρα σας επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες. Απολαμβάνουν τις όμορφες ελληνικές παραλίες, γνωρίζουν από κοντά την πλούσια κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας και τα θρυλικά αρχιτεκτονικά μνημεία της. Ο τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας». Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε δε «Ξέρω ότι οι Έλληνες διατηρούν καλά στη μνήμη τους τον ρόλο-κλειδί της Ρωσίας στην ανεξαρτητοποίηση της χώρας σας» και συμπλήρωσε «Σήμερα η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη».

«Δυστυχώς, την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας εμποδίζει η κάμψη στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό επηρεάζει αρνητικά τη δυναμική των διμερών εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες σε σχέση με πέρυσι μειώθηκαν κατά ένα τρίτο – στα 2,75 δισ. δολ. ΗΠΑ. Η ζημία ήταν ιδιαίτερα βαριά για τους Έλληνες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων», έγραψε στην Καθημερινή και συμπλήρωσε «Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν φτάσει πλέον σ’ ένα σταυροδρόμι, όπου πρέπει να δοθεί η απάντηση στο ερώτημα: πώς βλέπουμε το μέλλον των σχέσεών μας και ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε;»

Δημοφιλή