Γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν εξαργυρώνουν πλέον επιταγές σε δολάρια ΗΠΑ

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν εξαργυρώνουν πλέον επιταγές σε δολάρια ΗΠΑ
eurokinissi

Νέα δεδομένα προκύπτουν πλέον για τους κατόχους επιταγών καθώς τις τελευταίες οι δύο εβδομάδες οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να τις εξαργυρώσουν. Η απαγόρευση αυτή δεν αφορά μόνο τις ελληνικές τράπεζες αλλά όσες λειτουργούν εκτός των ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα για όσους κατέχουν τέτοιου είδους επιταγές, καθώς δεν μπορούν να τις εξαργυρώσουν.

Όπως μεταδίδει η kathimerini.gr η απαγόρευση δεν αφορά μόνο τις ελληνικές τράπεζες, αλλά όλες τις μεγάλες τράπεζες που λειτουργούν εκτός ΗΠΑ, όπως η Deutsche Bank, και οι οποίες εκκαθαρίζουν τις επιταγές για λογαριασμό και των ελληνικών τραπεζών.

Για το θέμα είχε εκδώσει και ανακοίνωση πριν από ακριβώς ένα μήνα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η οποία ανέφερε:

«Όλες οι τράπεζες που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν εκτός των ΗΠΑ έλαβαν ενημέρωση να εξαργυρώνουν επιταγές σε δολάρια ΗΠΑ (USD) μέχρι το τέλος Μαΐου 2016.

Συνεπώς, από τον Ιούνιο του 2016, οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν την πελατεία τους για την εξαργύρωση επιταγών, εκτός εάν αυτές αποστέλλονται στις τράπεζες στις οποίες σύρονται ως αξίες προς είσπραξη (collection), διαδικασία η οποία είναι πολύ χρονοβόρα και δαπανηρή για τον πελάτη-δικαιούχο.

Επίσης, από την ίδια ημερομηνία, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και η έκδοση επιταγών σε δολάρια ΗΠΑ αφού ως υπηρεσία θα προσφέρεται από περιορισμένο αριθμό αμερικανικών τραπεζών.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ενημερώνει την πελατεία των τραπεζών-μελών της, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που συναλλάσσονται με επιταγές σε δολάρια ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των traveler cheques, όπως ενημερωθούν έγκαιρα από την τράπεζα συνεργασίας τους για τους εναλλακτικούς τρόπους εισπράξεων και πληρωμών τους».

Να σημειωθεί ότι εντός της ημέρας αναμένεται να συγκληθεί σύσκεψη από την ΕΕΤ προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Δημοφιλή