Safe Water Sports: Το μη-κερδοσκοπικό σωματείο παρουσίασε τις δράσεις του στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα

Safe Water Sports: Το μη-κερδοσκοπικό σωματείο παρουσίασε τις δράσεις του στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα
Από αριστερά προς τα δεξιά: Τζίνα Θανοπούλου και Παναγιώτης Πασχαλάκης από την οργάνωση Safe Water Sports, Παναγιώτης Παρασκευάς, Υποναύαρχος Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Κλαδάρχης Ναυτιλίας, Αγγελική Καραπατάκη, Αργυρή Ολυμπιονίκης Υδατοσφαίρισης, Νίκος Κακλαμανά
Από αριστερά προς τα δεξιά: Τζίνα Θανοπούλου και Παναγιώτης Πασχαλάκης από την οργάνωση Safe Water Sports, Παναγιώτης Παρασκευάς, Υποναύαρχος Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Κλαδάρχης Ναυτιλίας, Αγγελική Καραπατάκη, Αργυρή Ολυμπιονίκης Υδατοσφαίρισης, Νίκος Κακλαμανά
huffpost

«Όταν την φοβόμουν με έδιωχνε, όταν την σεβόμουν με αγκάλιαζε», ανέφερε ο Χρυσός Ολυμπιονίκης, Νίκος Κακλαμανάκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των εκπαιδευτικών δράσεων, για την ενίσχυση της ασφάλειας των παιδιών στην θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ, του μη-κερδοσκοπικού σωματείου Safe Water Sports στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Άλλωστε, ένα Πλωτό Μουσείο, και πόσο μάλλον το συγκεκριμένο που έχει τόσο μακρά ιστορία, είναι ο πιο ταιριαστός χώρος για να μιλήσει κανείς για την σημασία της ασφάλειας στην θάλασσα.

Η Ελλάδα, με τα περίπου 2.500 νησιά, κατέχει την 11η θέση στον κόσμο με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού European Child Safety Alliance κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες τραυματίζονται συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ και σε δραστηριότητες με σκάφη, ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για βρέφη και παιδιά έως την ηλικία των 14 ετών με περισσότερους από 5.000 θανάτους ετησίως και παράλληλα η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη σε πνιγμούς και ατυχήματα στη θάλασσα.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση παρουσίασης των εκπαιδευτικών δράσεων του Safe Water Sports, στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα.

Το μη-κερδοσκοπικό σωματείο Safe Water Sports, το οποίο δημιουργήθηκε πριν ένα χρόνο, έχει σαν βασικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης ατυχημάτων. Συνεργάζεται στενά με το Λιμενικό Σώμα πάνω στον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ασφάλειας στην χώρα μας, και την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών όλων των ηλικιών μέσω ειδικών προγραμμάτων στα σχολεία.

Για τον λόγο αυτόν, με την ευγενική υποστήριξη του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα, δημιουργήθηκε μια σειρά εκπαιδευτικών video στα οποία συμμετέχουν οι ακόλουθοι Έλληνες Ολυμπιονίκες και αθλητές του υγρού στίβου:

  • Νίκος Κακλαμανάκης – Χρυσός Ολυμπιονίκης Ιστιοσανίδας.
  • Σοφία Παπαδοπούλου – Χάλκινη Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας.
  • Αγγελική Καραπατάκη – Αργυρή Ολυμπιονίκη Υδατοσφαίρισης.
  • Χρήστος Αφρουδάκης – Ολυμπιονίκης, Αρχηγός Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης.
  • Νικόλας Πλυτάς – Πρωταθλητής Θαλασσίου Σκι.

Αυτό που έχει καταφέρει το Safe Water Sports είναι να βάλει το πρώτο λιθαράκι στην αλλάγη της κουλτούρας μας και στον σεβασμό απέναντι στην θάλασσα. Έχει δημιουργήσει μία εφαρμογή στο κινητό, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 3.000 ελληνικές παραλίες με τα χαρακτηριστικά ασφαλείας τους και τις νόμιμες επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ και έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης μαθητών στα σχολεία όλης της χώρας, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα.

Όπως ανέφερε και ο Δρ. Παναγιώτης Πασχαλάκης, ο Πρόεδρος και εμπνευστής του Safe Water Sports: «Βάλαμε τα πρώτα θεμέλια για να γίνει ο κόσμος αυτός πιο ασφαλής, για εμάς και τα παιδιά μας».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το Safe Water Sports και ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος παρουσίασαν επίσης το νέο παιδικό βιβλίο του τελευταίου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, με τίτλο «Ο Χταπόδιος Σέιφ και οι τρεις Θαλασσοφύλακες» το οποίο παρουσιάζει το θέμα της ασφάλειας στην θάλασσα και τα σπορ μέσα από μια παραμυθένια ιστορία.

Ομιλητές στην παρουσίαση ήταν οι Δρ. Π. Πασχαλάκης, Πρόεδρος του Safe Water Sports, Π. Παρασκευάς, Υποναύαρχος Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και Κλαδάρχης Ναυτιλίας, Ν. Κακλαμανάκης, Χρυσός Ολυμπιονίκης Ιστιοσανίδας, Σ. Παπαδοπούλου, Χάλκινη Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας, Α. Καραπατάκη, Αργυρή Ολυμπιονίκης Υδατοσφαίρισης, Ν. Πλυτάς, Πρωταθλητής Θαλάσσιου Σκι.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ενημέρωσης - εκπαίδευσης των παιδιών στην χώρα μας, ως βασικό παράγοντα για την μείωση των ατυχημάτων. Παράλληλα ο Πρόεδρος του Safe Water Sports τόνισε την άριστη συνεργασία του Οργανισμού με το Λιμενικό Σώμα, γεγονός που έδωσε μεγάλη ώθηση και δυναμική στην πρωτοβουλία για την ενημέρωση του παιδικού πληθυσμού.

Τους ομιλητής παρουσίασε η Τζίνα Θανοπούλου, Ψυχο - Εκπαιδευτική Σύμβουλος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και υποστηρίκτρια του Safe Water Sports, η οποία αναφερόμενη στον Δρ. Πασχαλάκη, είπε πόσο σημαντικό είναι που κατάφερε ο ίδιος να μετατρέψει «κάτι τραγικό, σε κάτι δυνατό».

Δημοφιλή