Το «νεκροταφείο προδοτών» της Τουρκίας για τους νεκρούς πραξικοπηματίες

Το «νεκροταφείο προδοτών» της Τουρκίας για τους νεκρούς πραξικοπηματίες

Καταχωνιασμένος στο πίσω μέρος ενός εργοταξίου που φτιάχνεται ένα καταφύγιο για αδέσποτα σκυλιά, στην Κωνσταντινούπολ. Εκεί βρίσκεται ένας φρεσκοσκαμμένος τάφος, ο πρώτος στο νέο «νεκροταφείο προδοτών» που ετοιμάζεται στην Τουρκία, ειδικά για τους πραξικοπηματίες που πέθαναν κατά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, όπως περιγράφει γλαφυρά ο Guardian.

Το είχε ανακοινώσει ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Kadir Topbaş, ότι θα γίνει ένας ειδικός χώρος στον οποίο θα θαφτούν οι νεκροί πραξικοπηματίες. Θα ονομάζεται «νεκροταφείο προδοτών» (έβαλαν και πινακίδα) και οι περαστικοί θα μπορούν να περνάνε και να τους καταριούνται, ώστε να μην βρουν ποτέ ησυχία οι νεκροί.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα κηδευτούν οι πραξικοπηματίες που έπεσαν νεκροί, γιατί όπως είχαν αναφέρει «η προσευχή κατά την κηδεία, είναι προσευχή που κάνουν οι πιστοί για τους νεκρούς αδελφούς τους» ενώ οι επίδοξοι πραξικοπηματίες που έπεσαν νεκροί, «με τις πράξεις τους ποδοπάτησαν το δίκαιο όχι μόνο των ατόμων, αλλά και ενός ολόκληρου έθνους και έτσι δεν δικαιούνται την προσευχή των πιστών αδελφών τους».

Ο Andrew Gardner, από τη Διεθνή Αμνηστία χαρακτήρισε αυτές τις κινήσεις ένα ακόμη λιθαράκι στη δηλητηριώδης και επικίνδυνη ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα. Το να αρνείσαι σε ανθρώπους μια αξιοπρεπή ταφή είναι καταπάτηση ενός βασικού ανθρώπινου δικαιώματος, σύμφωνα με τον Gardner.

Η κατασκευή του κοιμητηρίου έγινε μόλις σε δύο ημέρες. Οι εργάτες έχτισαν ένα χαμηλό τοιχίο περιμετρικά του χώρου που βρίσκεται στις ανατολικές συνοικίες της Πόλης. Στην πίσω πλευρά του κοιμητηρίου θα δημιουργηθεί καταφύγιο για αδέσποτους σκύλους. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ο πρώτος ενταφιασμός έγινε την περασμένη Δευτέρα, στις 25 Ιουλίου. Η σορός ενός 34χρονου λοχαγού, πατέρα δύο παιδιών, έφτασε με ένα ασθενοφόρο. Δεν ακούστηκε καμία προσευχή ούτε έγινε κάποια τελετή κατά την ταφή του.

Δημοφιλή