Το «στοίχημα» της κυβέρνησης στον Ντράγκι για προσωρινή τεχνική λύση για το χρέος και ο ρόλος Στουρνάρα

Το «στοίχημα» της κυβέρνησης στον Ντράγκι για προσωρινή τεχνική λύση για το χρέος και ο ρόλος Στουρνάρα
Greek Finance Minister Yannis Stournaras (L) speaks with European Central Bank (ECB) president Mario Draghi before a Eurogroup Council meeting at EU Headquarters in Brussels on December 17, 2013. AFP PHOTO/JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
Greek Finance Minister Yannis Stournaras (L) speaks with European Central Bank (ECB) president Mario Draghi before a Eurogroup Council meeting at EU Headquarters in Brussels on December 17, 2013. AFP PHOTO/JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
JOHN THYS via Getty Images

Στον αέρα του Ντράγκι για να διώξει τα σύννεφα του Σόιμπλε ποντάρει η κυβέρνηση, βλέποντας ότι καθημερινά απομακρύνονται οι προσδοκίες της να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος μέσα στο 2016.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ έχουν καταστήσει σαφές ότι εξαιτίας της ασφυκτικής πίεσης του Βερολίνου θεωρείται απίθανο να υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις για το χρέος πριν από τις Γερμανικές εκλογές σε περίπου ένα χρόνο.

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν τόσο οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμμένει στην άποψη του ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή ρύθμιση χρέους αλλά πιστή εφαρμογή του προγράμματος, όσο και οι κινήσεις αξιωματούχων των Βρυξελλών οι οποίοι επιχειρούν να κλείσουν με κάθε τρόπο την κουβέντα.

Σε πολιτικό επίπεδο οι αρμόδιοι παράγοντες των δανειστών επισημαίνουν σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι για την Ευρώπη προέχει η εκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος.

Προκειμένου ωστόσο να αποφύγουν τις όποιες πολιτικές πιέσεις, φαίνεται πως θα επιστρατεύσουν όλη τη σχολαστικότητα και την αυστηρότητα τους κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως αποδεικνύει και η εξέλιξη με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από την πρώτη αξιολόγηση, οι δανειστές είναι διατεθειμένοι να μπλοκάρουν τις διαδικασίες ακόμα και για λεπτομέρειες.

Στόχος θα είναι από τη μία να αναδείξουν για ακόμα μια φορά τα προβλήματα της Ελληνικής πλευράς στο να υλοποιήσει τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο για την Γερμανία εν όψει της εκλογικής μάχης.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ξεκινάει για ακόμα μια φορά την προσπάθεια να αναζητήσει «συμμάχους» βλέποντας μπροστά της μια ακόμα σκληρή τεχνική διαπραγμάτευση, αλλά και μια ακόμη πολιτική μάχη σε όλα τα επίπεδα.

Αυτή τη φορά όμως οι παίχτες που παραδοσιακά δείχνουν διάθεση να βοηθήσουν της κυβέρνηση μοιάζουν παροπλισμένοι, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση έχει στραφεί σε δύο ανθρώπους, με τους οποίους κατά το παρελθόν έχει περάσει αρκετές στιγμές έντασης.

Κύριος στόχος είναι ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, ο μόνος που θα μπορούσε να δώσει μια (προσωρινή )τεχνική λύση για το χρέος, χωρίς να χρειάζεται να πάρει την έγκριση του κ. Σόιμπλε.

Κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό υπό την αυστηρή προϋπόθεση όμως ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί ομαλά και χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις. Τότε ο κ. Ντράγκι θα μπορούσε να δώσει μια ενδιάμεση λύση, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθούν οι Γερμανικές εκλογές.

Ο δεύτερος παράγοντας που μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτό το σενάριο είναι ο Έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος γνωρίζει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της ΕΚΤ και έχει άριστες σχέσεις με τον κ. Ντράγκι.

Η στάση του κ. Στουρνάρα το τελευταίο διάστημα τόσο για το θέμα του χρέους, όσο και για την αναπροσαρμογή των πλεονασμάτων δεν είναι τυχαία. Αυτό άλλωστε αντικατοπτρίζεται και στις δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα οι κ.κ Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Στουρνάρας, όπου υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας είπε ότι «υπάρχει πυρετός διαβουλεύσεων, στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, με πρωτοβουλία, κυρίως της ΕΚΤ, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του χρέους».

Λίγη ώρα αργότερα μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΤΕ ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισε ότι « Η ελάφρυνση του χρέους είναι εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο μακροπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα. Διότι, εάν το ελληνικό χρέος δεν κριθεί βιώσιμο, η προβλεπόμενη έξοδος στις αγορές το 2018 δεν είναι εφικτή. Πρέπει, συνεπώς, οι συνομιλίες να αρχίσουν τώρα και να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα. Άλλωστε, η συζήτηση για το χρέος συνιστά δέσμευση των εταίρων από το 2012, η οποία επαναλήφθηκε τον περασμένο Μάιο, αλλά δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί», στέλνοντας σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Δημοφιλή