Πώς αποτιμά η ελληνική κυβέρνηση τις συνομιλίες με τον Ομπάμα

Πώς αποτιμά η ελληνική κυβέρνηση τις συνομιλίες με τον Ομπάμα
SOOC

Στην αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ πως «η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης» επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου, στα πρώτα σχόλια και εκτιμήσεις μετά τησυνάντηση και τις κοινές δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Όσα ακούστηκαν για τη λιτότητα και για το χρέος, ακούγονται για πρώτη αφορά με αυτό τον τρόπο δημόσια» ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες- δικαιολογώντας τον χαρακτηρισμό «ιστορική επίσκεψη» - και προσθέτοντας πως κατά την συνάντηση με τον Ομπάμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε πως το μόνο που ζητά η ελληνική πλευρά είναι να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, κάτι που ανέφερε με έμφαση και στις δηλώσεις του.

Για την Αθήνα, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, το θέμα είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους και από τις 5 Δεκεμβρίου «να ενεργοποιηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και ακολούθως να δρομολογηθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω τα μεσοπρόθεσμα».

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι πως ο κ. Τσίπρας είπε, σύμφωνα με πληροφορίες στον Μπάρακ Ομπάμα πως «σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να μπουν αχρείαστα εμπόδια» που θα καθυστερήσουν την ελάφρυνση του χρέους.

Πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά δεν ζήτησε «παρέμβαση» του Ομπάμα στην Μέρκελ αλλά πρόσθεταν με νόημα: «Σαφώς εκτιμάται πως θα το θέμα θα τεθεί». Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, οι ΗΠΑ θέλουν να προσφέρουν στην ΕΕ βοήθεια σε επίπεδο συμβουλευτικό και τεχνογνωσίας για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης. Το θέμα θα τεθεί στη συνάντηση του κ. Ομπάμα με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ «άρα μπορούμε να συμπεράνουμε πως θα συζητηθεί και του θέμα του ελληνικού χρέους».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, από το Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το χρέος για το 2017- επειδή ακούστηκε κατά τις κοινές δηλώσεις η φράση του Ομπάμα για «το επόμενος έτος».

Πέραν της ελληνικής οικονομικής κρίσης, οι δύο άνδρες συζήτησαν και για το Κυπριακό με τις δύο πλευρές να συμφωνούν πως οι εν εξελίξει συνομιλίες αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για επίλυση. Όπως αναφέρουν πάντως από το Μαξίμου, δεν ζητήθηκε να υπάρξει από τις ΗΠΑ κάποια μορφή παρέμβασης ή πίεσης, αφού ΗΠΑ και Ελλάδα στηρίζουν την εξεύρεσης λύσης στη βάση των συμφωνηθέντων σε επίπεδο ΟΗΕ.

Συζήτησαν ακόμη για θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας καθώς και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και κυρίως στη Συρία. Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε και το θέμα της προσφυγικής κρίσης με τον Ομπάμα να εκφράζεται μάλιστα με ιδιαίτερα θετικά λόγια για το τρόπο που έχει χειριστεί το θέμα η ελληνική πλευρά και το αρμόδιο υπουργείο. Η αμερικανική πλευρά μάλιστα δεσμεύτηκε για περαιτέρω βοήθεια στο προσφυγικό ενώ υπήρξε ειδική αναφορά στην τύχη των ευπαθών ομάδων και των ασυνόδευτων ανήλικων.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως δεν φαίνεται να υπήρχε κάποια εκτενής συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά και αν και κανείς θα περίμενε το αντίθετο, από το Μαξίμου αναφέρουν πως οι δύο άνδρες δεν συζήτησα καν για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ.

Τέλος, υπήρξαν και συζητήσεις σε επίπεδο αντιπροσωπειών με σημαντικότερη αυτές που αφορούσαν θέματα ανάπτυξης και επιχειρήσεων όπως με τον αρμόδιο Υπουργό, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Εκ των βασικών ζητημάτων που τέθηκαν, ήταν η στήριξη επενδυτικών πρωτοβουλιών και επιχειρήσεων καινοτομίας και start-ups.

Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών, παρόντες ήταν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτο, Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί διπλωματικών θεμάτων ο Βαγγέλης Καλπαδάκης και αντίστοιχος αριθμός υπουργών και συμβούλων από την πλευρά του Αμερικανού Πρόεδρου.

Δημοφιλή